Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu Ambalaj Bölümü tarafından çevrim içi olarak düzenlenen Pandemi Sürecinde Ambalaj Sektörü konulu panele Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Genel Sekreteri Erol Gül ve Cem Ofset Satış Direktörü Kenan Bulut da konuşmacı olarak katıldı.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu Ambalaj Bölümü tarafından, Youtube üzerinden 28 Haziran’da Pandemi Sürecinde Ambalaj Sektörü konulu bir panel düzenlendi.
Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Emel Ekim ve Öğr. Gör. Esra Koyuncuoğlu Kiraz tarafından düzenlenen ve yönetilen panele panelist olarak KASAD Genel Sekreteri Erol Gül, Cem Ofset Satış Direktörü Kenan Bulut, Lav Tedarik Müdürü Murat Karaşallı, Esra Kiraz (Tam Bura Tasarım Mimarlık), Osman Şengül (Kontensan Metal Ambalaj A.Ş. Matbaa Müdürü), M. Akif Tatlısu (Matbaa Teknik Satış ve İçerik Direktörü), Dr. Umut Hulusi İnan (Believe Academy – Yönetim Danışmanı), Fatma Sema A. Çolak (Voom Agency Genel Koordinatörü) katıldı.
Erol Gül: “Tüketiciler bu dönemde ambalajlı ürünleri tercih ettiler”
“Bugüne kadar görmediğimiz, yaşamadığımız çok büyük bir krizi geride bırakmak üzereyiz” diyen KASAD Genel Sekreteri Erol Gül, şöyle devam ediyor: “COVID-19 krizi sırasında en temel ihtiyaçlar olan gıda, temizlik ve sağlık ürünlerinin hiç durmaksızın, ara vermeden halka ulaştırılması gerekiyordu. Bu bilinçle sektör firmalarımız en başından itibaren işletmelerinde gerekli önlemleri alarak, zorlu koşullarda tedarik zincirlerini kesintisiz kıldılar ve bu sektörleri ambalajsız bırakmadılar. Kimi zaman COVID vakaları nedeniyle vardiyaları tamamlayamadılar, sağlam kalanlar çok uzun çalışma sürelerine katlandılar; kimi zaman ham maddeye ulaşmakta zorluk yaşadılar. Öyle ki fiyat bile ikinci planda kaldı. “Yeter ki ham madde bulalım, üretim aksamasın” dediler. Tüketiciler bu dönemde virüs bulaşma ihtimali daha düşük olan ambalajlı ürünleri tercih ettiler. Bu alışkanlığın pandemi sonrasında da devam edeceğini düşünüyoruz.”
“Ambalaj sektörünün ihracatının 10 milyar dolara ulaşmaması için neden yok”
Ambalaj üretiminde Türkiye’nin iş gücü ve üretim kapasitesinin olağanüstü olduğunu belirten Cem Ofset Satış Direktörü Kenan Bulut, Türkiye’de ambalaj malzemeleri üreten yaklaşık 3000 firma olduğunu ve çoğunluğu KOBİ olan firmaların yoğun olarak İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Konya, Kocaeli, Gaziantep, Adana, Kayseri ve Manisa’da bulunduklarını kaydediyor. “Ambalaj sektörü 2015 – 2021 arasında ihracatını %30 arttırarak 5.1 milyar dolara ulaştırdı ama bunu 10 milyar dolara ulaştırmaması için hiçbir sebep yok” diyen Bulut, ihracatın %70’ini plastik ambalajın oluşturduğunu, 2020’de 1.7 milyar dolar kâğıt ve karton ambalaj ihracatı yapıldığını belirtiyor. Ham madde fiyatları artışının sektöre etkilerine değinen Bulut, konteyner ücretlerindeki 10 kata varan artışlar olmasaydı pandemide bu rakamı 4-5 milyar dolara çıkarmamak için hiçbir neden olmadığını söylüyor.