Koray ÖKE / Matset A.Ş. Malzeme Satış Müdürü
“İşler asla zor değildir. Yeter ki onları küçük parçalara bölebilelim.”
(Henry Ford)
Bu yüzden, iş akışı süreçleri, nokta kazancı kadar önemlidir.
İş hayatında üretim veya satış amacıyla faaliyet gösteren firmalar, varlık gösterdikleri alanlarda her gün aslında şirketin ilk günüymüş gibi başlamaktadırlar. Ekonomik koşullar, maliyetler, fiyat teklifleri ve onay bekleyişleri, üretim süreci, kalite güvence sistemi ve sevkiyat.
Kısacası her şey, koşullu olarak çalışan algoritma gibi işlemekte olup, adım adım her seferinde her gün için, her iş için aynı döngü birbirini tekrarlamaktadır. Bu süre zarfında hiyerarşi şemasında ne kadar az engelle karşılaşılırsa sonuca o kadar kolay ulaşılabilmektedir. Müşterilere fiyat verirken uzun uzun yapılan hesapların yanında elde edilmek istenen kâr, aslında zaman içinde işin akışı içerisinde oluşan olumsuzluklarla yok olup gitmektedir.
Tüm yatırımların yanında atlanmaması gereken nokta ise “Kurumsal İş Hafızası” olarak betimlediğimiz, kısacası bir terzi gibi, müşterilere daha kaliteli ve hızlı hizmet verebilmek adına ticari olarak faaliyet gösteren her işletmenin sahip olması gereken genel otomasyon sisteminin tamamına verilen isim olarak nitelendirebiliriz.
“İş akışı” bu kelime iş dünyası için her bir tüzel kişiliğin, amatör ya da profesyonel olarak belirli adımlar, kurallar ve kararlar çerçevesinde kendi süreçlerini kapalı devre olarak gerçekleştirdikleri, nihai malları somut olarak elde edebilme için sarf edilen çabanın tamamına verilen isimdir. Kısacası, İş Akışı (Workflow), ticari nitelik taşıyan bir işin, şirketin organizasyon şemasındaki ilerleyişi esnasında izleyebileceği adımların bir araya gelmesidir. Genelde bu işlemler iş dünyasında geçerli olan ve tamamlanma kıstasına sahip adımlardan oluşur.
Peki bu sistemin olmazsa olmazları nelerdir?
Güçlü bir baskı öncesi
Doğru ve kusursuz olarak nitelendirilecek bir iş varsa bu işin hakkı kesinlikle grafik tarafında yapılan çalışmaların bütünüdür.
Baskı yapılan makineler istenildiği kadar kusursuz olsun, grafik – renk – kalıp bilgisi olmadan atılacak her adım hüsranla sonuçlanacaktır. Özellikle günümüz matbaalarında her makinaya ve kalıba göre baskı eğrisi oluşturulması çok önemlidir. Matset olarak tüm CtP’lerimizde ve kalıp alımı yapan müşterilerimize bu hizmeti sağlamaktayız.
Son teknoloji yazılım
Basım yapan firmaların süreç koordinasyonlarını temel alarak düzeni olmadan, yazılım desteği almadan üretim yapmaya çalışan firmalar; maliyetlerini, gelirlerini, giderlerini, risk analizlerini ve yatırım planlarını doğru veriler ile elde edememektedirler.
Basım endüstrisinde faaliyet gösteren bir firmanın en güçlü silahı, sahip olduğu tecrübelerin yanında bilgi birikimi, baskı kabiliyetleri ve kendi alanında göstermiş olduğu uzmanlık yeterliliğinden oluşmaktadır.
Renk yönetim sistemi
Türkiye’ de baş gösteren sorunların başında gelen renk uyuşmazlıkları, renk tutarsızlıkları, farklı tonlarda yapılan baskılar nedeniyle mahvedilen kurumsal dokümanlar gibi gelişigüzel kontrolsüz yapılan baskılardır. Bu durumda basılan işlerin tamamı çöpe gitmekte ve bu, müşterinin güveninin de kaybolmasına sebep olmaktadır. Baskı ustalarının el ve göz becerilerine bağımlı kalmadan fire minimum seviyeye düşürülmelidir.
Talebe göre baskı hattı
Hem ticari hem de sosyal olarak da dijital hale gelen dünyamızda artık kişilerin kendilerini özel hissettikleri zamanlarda değişen alışkanlıklarından ötürü B2C olarak hizmet veren firmalar, kişiselleştirilmiş yaratıcı ürün projeleriyle müşterilerini etkilemektedirler.
Bunların dışında tek düze binlerce ayda milyonlarca yapılacak baskı var ise ofseti seçmek doğru olacaktır.
Matbaaların, müşterilerine her alanda hizmet verebilmek adına makine parklarında alternatif ve paralel kalitede çalışan makinelere yatırım yapmaları gereklilik olmuştur.
Gelir gider dengesi ve maliyetlendirme
İşletmenin aylık gelirine gider değerlerinin çıkarılması prensibini eleyerek, her bir müşteriye yapılan iş başına karlılığın hesaplanması şirketin alacağı anlık aksiyonların daha üretken olmasını sağlayacaktır.
Kusursuz bir sonlandırma hattı
Baskı sonrası da en az baskı kadar önemli bir aşamadır. Baskı sonrasında yapılacak hata bütün emeklerin boşa gitmesine ve firmalara ekstra maliyet yükü binmesine sebep olmaktadır. Bu gerekçeden dolayı baskı işleminin bitmesi işin hazır olduğu anlamına gelmemektedir. Ayrıca yapılan işe değer katmak için de baskı sonrasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Fizik biliminde matematiksel olarak Verim; Üretilen işin, Tüketilen enerjiye oranı olarak hesaplanmaktadır. Formülden çıkacak sonuç ise 0-100 arasında olup sonuç hiçbir zaman 100’ün üzerinde olamaz.
İktisat bilimine göre de Toplam verimlilik, Çıktı (Mal ve hizmetlerin toplamı), Girdi (İş gücü ve materyal) değerlerinin birbirine oranı olarak hesaplanmakta olup, kısmi ve toplam olarak şirketin her kalem işinde verimlilik ölçümlerinin doğru olarak yapılması, firmaların geleceğe yönelik olarak daha hızlı yatırımları yaparak büyümelerine ışık tutacaktır.
Hız temelinde rekabet içerisinde olan bir firma verimliliğini zaman içerisinde ürettikleriyle ölçebilirken, maliyet esaslı rekabette yer alan firmalar da iş gücü-masraflar-malzeme vb) içerik maliyetlerini göz önüne alarak hesaplamalarını yapmalıdır.
Bu değerli ölçümleri yapan firmalar kriz ortamlarında daha çok büyüyerek ticari hayatlarına devam etmektedirler.