Rıdvan Pişkin / hubergroup Türkiye
Teknik ve Satış Uzmanı
Gıda güvenliğinde karşılaşılan sistematik sorunları önlemek ve ekonomik kayıpları en aza indirmek için BRC, AIB HACCP, GMP, GHP, ISO 9001:2015, ISO22000 gibi bazı uluslararası kalite güvence sistemleri ile süreç kontrol altına alınmaktadır.İnsan sağlığı ve hijyen konularının önem kazandığı günümüzde, ambalaj ve gıda güvenliği ilişkisi de gittikçe ön plana çıkmaktadır. Gıda güvenliği ile üretimden tüketiciye ulaşana kadar olan aşamalarda gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik, mikrobiyolojik ve her türlü zararların öngörülmesi ve uzaklaştırılması hedeflenmektedir.
Gıda ürünlerinin üretildikleri anda veya kısa süre içerisinde tüketilmeleri genelde mümkün olmamaktadır. Üretimleri tamamlandıktan sonra farklı zaman ve farklı bölgelerde tüketildikleri için uygun bir şekilde muhafaza edilmeleri gerekmektedir. Bu süreçte “ambalaj” gıdanın tüketiciye güvenilir bir şekilde ulaşması için gıda üretim prosesinin vazgeçilemez bir parçası olmuştur.
Ambalaj uygulamaları ile gıda türüne göre farklı ambalaj materyalleri ve özelliklerinin seçimi mümkün olmakta, gıdanın raf ömrü artmakta ve geçen süre içerisinde gıda tazeliği ve kalitesi korunabilmektedir. Metal, cam, seramik, plastik, kauçuk, kağıt, mukavva gibi birçok materyal gıda ambalajlama sürecinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Tasarım, baskı ve migrasyon
Ambalaj dizaynının, görsel tasarımın, ürün kullanma talimatının, üretim ve son kullanma tarihinin ambalajdaki önemi kadar, bu bilgi ve görsellerin ambalaj üzerine aktarılmasında kullanılan mürekkep de ambalajın bütünlüğünde kritik öneme sahiptir.
Gıdalar ambalaj içerisinde uzun süre kalabildiği için çoğunlukla kimyasal geçiş kaynağı olarak görülmektedir. Spesifik koşullar altında, kullanım ve depolama sırasında gıda ambalajından gıdaya kimyasalların kütle transferinin gerçekleşmesi olarak tanımlanan “migrasyon” kavramı önem taşımaktadır. Ambalajdan gıdaya geçen bu maddeler tat ve aroma kaybına ve hatta önemli sağlık problemlerine neden olabilmektedir.
Her gıda ambalajı ürün ile tepkimeye girer ve mutlaka migrasyon meydana gelir. Gıdanın üretilmesi, sevk edilmesi ve tüketim aşamalarının her birinde kimyasal migrasyon olabileceği düşünülmeli ve etkileşimin en aza indirilmesi sağlanmalıdır. Dolayısıyla ambalaj baskı süreçlerinde de düşük migrasyon özelliğine sahip mürekkepler kullanılarak baskı altı malzemesinde iç yüzeye transfer en aza indirgenmelidir.
İyi Üretim Uygulamaları Üretim süreçleri için bir kalite faktörüdür
Ambalaj üretiminde gıda güvenliği süreçlerine uygun malzemelerin kullanımını sağlayan ve süreci gıda güvenliği açısından risksiz duruma getiren GMP uygulamaları büyük önem taşımaktadır.
GMP (Good Manufacturing Practices), Türkçe anlamı ile “İyi Üretim Uygulamaları”, ürünün iç ve dış kaynaklardan kirlenme olasılığını önlemek ve azaltmak amacıyla, işletme ile ilgili iç ve dış şartlara ilişkin koruyucu önlemleri içerir. Üretim süreçleri için bir kalite faktörüdür ve gıda üretiminde çalışan personelin profesyonelleşmesini sağlayarak, güvenilir ve etkili ürün üretilmesine öncülük eder. Bir işletmeyi bütün yönleri ile değerlendirip sahip olması gereken temel özellikleri ile her üretim süreci için farklı kriterleri ele alır. Personel, üretim yeri, çevre, ham madde gibi kavramların kalite ve güvenirliklerini tanımlayarak, süreci kontrol altında tutar.
hubergroup düşük migrasyonlu mürekkep serisi: MGA
hubergroup olarak, 250 yılı aşkın sektör geçmişi, 36 ülkede 3.800 profesyonel çalışanı ile GMP denetimi ve kontrolü altında üretimlerimizi gerçekleştirmekteyiz. (EC) No 1935/2004 koşullarını ve İsviçre Gıda ile Temas eden Malzeme ve Ürünler ile ilgili Yasayı (Bedarfsgegenständeverordnung, SR 817.023.21) dikkate alarak gıda ambalajlamasına ait gıda ile temas etmeyen yüzeylerin baskısı için özellikle formüle edilen Sektörde Öncü Olduğumuz Düşük Migrasyonlu Mürekkep Serimiz MGA ile ambalaj üreticilerinin stratejik çözüm ortağı olarak faaliyetlerimizi kesintisiz sürdürmeye devam etmekteyiz.
Ürünlerimiz ve hizmetlerimizle ilgili daha fazla bilgi almak için hubergroup Türkiye ile iletişim kurarak Teknik Destek Uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.