Ali Tamer Ardıç
Bu sayımızda Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Selkut Engin sayfalarımıza konuk. Web üzerinde gerçekleştirdiğimiz röportajımızda Heidelberg Türkiye’nin yılı nasıl geçirdiğini, sektörün durumunu, yatırımlar, servis ve yedek parça konusunda yaşananları konuşup Engin’den gelecek öngörülerini aldık. Dergimizin ilk bölümünde yer alan bu uzun soluklu röportajımızda Heidelberg’in globalde ve Türkiye’deki durumunu ortaya koyan net bir fotoğrafını bulacaksınız.
hubergroup sohbet etkinliğine konuk olan Camiş Ambalaj Eski Genel Müdürü Mehmet Akıncı Efe Gençoğlu ile gerçekleştirdiği sohbette deneyimlerini paylaştı. Bu sohbetin geniş bir özetini sayfalarımıza taşıdık. Bilgilendirici ve ufuk açıcı olacaktır.
Sektör yılın ilk ayını beklendiği gibi düşük yoğunluklu geçirdi. Ticari baskı tarafında birkaç yıldır daralmaya başlayan piyasada pandeminin de etkisi ile sıkıntılı günler yaşanıyor. Aralık ve Ocak ayının ilk yarısında promosyon işlerinin devreye girmiş olması ile sınırlı bir hareketlenme oldu. Ancak bu hareketlenme maalesef tüm işletmelerimiz için geçerli değildi. Ayın ikinci yarısında basım işletmelerinin çarkları iyice yavaşladı. Buna karşın ambalaj ve etiket parlak günlerini yaşıyor ve bu süreç devam edecek. Ticari baskı tarafındaki işletmelerin dikkatleri de bu yöne çevrili ve bu odaklanma ambalaj ve etikete dönük yatırımlarda artışı tetikliyor. Ancak bu yön değişikliğinde yatırımcılarımızın dikkatli olması, uzun soluklu düşünüp, yatırımlarını ona göre gerçekleştirmesi gerekiyor. Kaliteli ve sorunsuz üretim yapabilecek bir alt yapı ile yola çıkmak, yatırımları buna göre planlamak olası hüsranların önüne geçmek için bir ön şart. Bu da yatırım bütçelerinin artması demek ama gerekirse ortaklıklarla, güç birlikleri ile makas değiştirilmeli. Güç birlikleri aynı temel maliyetlerle daha geniş bir ilişkiler ağı ve müşteri portföyü ile daha yüksek cirolara da kapı açacak bir formül.
Ambalajın ihracattaki ivmesi artıyor. Kağıt ve kağıt ürünleri ihracatımız 2020 yılında 1,7 milyar dolara ulaştı. Bunun 600 milyon doları karton ve oluklu ambalajdan geliyor ve geçen yıla göre artış %6,1 düzeyinde. Bu alanda Türk basım sektörünün önü açık. Ancak kalite çıtasını düşürmemek ve yeni yatırımlarda da kaliteli üretim ve hizmet anlayışını elden bırakmamak gerek.
Bu sayımızda basım işletmelerimizin yöneticilerinin kendi kuruluşları ekseninde 2020 değerlendirmelerini ve 2021’den beklentilerine de yer veriyoruz. Dergimizin son bölümünde yer alan imzalı yazılarda markalar ve fuarlar ekseninde değerlendirmeler de var. Dünyadan ve ülkemizden çok sayıda sektör haberinin yer aldığı sayfalarımız ilginizi çekecektir.
İyi okumalar…