Yakup BENLİ / Toyo Matbaa Mürekkepleri CEO & Yönetim Kurulu Üyesi
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı önderliğinde TSE tarafından hazırlanan COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu’na uyum göstererek mürekkep sektöründe TSE COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi’ni almaya hak kazanan ilk ve tek sanayi kuruluşu olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.
İçinde olduğumuz durumun beklenenden daha uzun süreceğini düşünüyorum
2020 yılına girdiğimizde yeni bir dünya düzeninin kurulacağı hiçbirimizin aklına gelmezdi. Tüm dünyayı etkisi altına alan ve adeta durma noktasına getiren koronavirüs salgını başta sağlık, yaşam, çevre olmak üzere birçok sosyal alanı etkilediği gibi ticari olarak da ülke ekonomilerini derinden etkiledi. Dünya genelinde borsalarda büyük düşüşler yaşanırken, gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere birçok ülkede işsizlik oranları arttı. Aynı zamanda birçok firma ve sektör salgından olumsuz etkilendi. Şu an dünya genelinde 76 milyonun üzerinde insan enfekte olmuş durumda. 2021 yılında aşı umudu olsa bile aşının kitlesel bağışıklık sağlaması uzun zaman alacaktır. Bu durumun 2021’in büyük çoğunluğunda etkisini sürdüreceğini hatta koronavirüsün mutasyona uğramasıyla birlikte içinde olduğumuz durumun beklenenden daha uzun süreceğini düşünüyorum.
Mart 2020’ye kadar koronavirüs bizim bilmediğimiz ve beklemediğimiz bir krizken, 2021 yılı itibarıyla artık bildiğimiz, tanıdığımız ve önlem almamız gereken bir duruma dönüştü. Bu nedenle, sektör gözetmeksizin tüm firmalar değişebilecek koşullar için plan ve önlemlerini gözden geçirmeli, yeni iş modelleri geliştirmeli ve değişime ayak uydurmalıdır. Yaşanan değişimlere gözünü kapayan ve bu dinamiklere ayak uyduramayan işletmelerin hayatta kalmaları artık imkânsız hale gelmiştir. Bu değişimler içerisinde en önemlilerinden biri de tedarik zincirinde yaşanan küresel değişimlerdir. Koronavirüs ile yeniden yapılanan küresel tedarik zinciri yapısı Türkiye’ye önemli bir fırsat oluşturmuştur. Türkiye’nin bulunduğu stratejik konum, üretim gücü ve gerçekleştirdiği serbest ticaret anlaşmaları bu fırsatı destekler niteliktedir. Bu sayede güçlü tedarik zinciri yapısına sahip şirketler önemli bir avantaj elde edeceklerdir.
Pandeminin, birçok sektörü olumsuz etkilediği kesin. Ofset sektöründe koronavirüsün etkisiyle küçük matbaalar ticari olarak olumsuz durumlar yaşarken; ilaç, ambalajlı gıda, temizlik malzemeleri, tek kullanımlık ürünler gibi alanlarda artan talep ve ihtiyaçlardan dolayı ambalaj ve etiket sanayisinin yükselen ivme kazandığını rahatlıkla söyleyebilirim.
Yaşanabilecek tüm olumsuz durumlara karşı acil eylem planlarımızı hazırladık
Toyo Matbaa Mürekkepleri olarak; üretim alanlarımız ile tedarikçisi olduğumuz basım ve ambalaj sektörünü inceleyerek yol haritalarımızı oluşturuyoruz. Bu sebeple Mart ayından itibaren oluşabilecek ihtiyaçları göz önünde bulundurarak yaşanabilecek tüm olumsuz durumlara karşı acil eylem planlarımızı hazırladık. Üretim, satış ve dağıtım süreçlerinin bütün parametrelerini gözden geçirdik. Faaliyet zincirimizin hangi halkasında ciddi bir olumsuzluk olacağını öngörmeye ve öngördüğümüz noktalarda herhangi bir olası aksama durumunda ise telafisi için uygun aksiyonlar geliştiriyoruz. Özetle, değişim gösteren her yeni süreç ile birlikte değerlendirmelerimizi sürdürüyor, aksiyon planlarımızı güncelliyoruz.
Bu sürecin başından itibaren ulusal ve uluslararası resmi kaynaklara dayanan en güncel verileri yakından takip ettik ve tüm önlemleri kademeli olarak hayata geçirdik. Önceliğimiz tüm çalışanlarımızın ve ailelerinin sağlığını korumak ile birlikte işimizin sürekliliğini sağlamaya çalışmak oldu. Sosyal izolasyon hassasiyetine katkı sunabilmek adına birçok birimimizde uzaktan çalışma modeline geçtik ve hala sürdürüyoruz. Şu anda standart hale gelen birçok önlemi pandeminin en başında aldık. Aldığımız tüm önlemler ve yaptığımız çalışmalar sonucunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı önderliğinde TSE tarafından hazırlanan “COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu’na” uyum göstererek mürekkep sektöründe TSE COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi’ni almaya hak kazanan ilk ve tek sanayi kuruluşu olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.
Tüm bunlarla birlikte, ISO İkinci 500 Listesi’nde de Toyo Matbaa Mürekkepleri olarak son iki yıldır güzel bir ivme yakaladık. Geçen yıla göre 50 basamak daha ilerleyerek 250’nci sırada yerimizi aldık. Bu başarımızdaki katkı ise sürdürebilirliğe, kalite ve inovasyona verdiğimiz önem ile gazete, dergi, ambalaj ve basım sektörlerinin ihtiyaçlarına en uygun çözümü sunacak ürünlerin, aynı standartlarda yeni iş yapış modellerimizle üretimlerini gerçekleştiriyor oluşumuza ve ekip arkadaşlarımızın özverili çalışmalarından kaynaklı olduğuna inanıyorum.
Hedeflerimizi gerçekleştirebildik
İhracat odaklı bir firma olarak 2020 yılı pandemi döneminde her firma gibi yurt dışı satışlarında da zorluklar yaşadığımızı açıkça söyleyebilirim. Ürün transferleri zorlaştı, pek çok ülke kapılarını kapattı. Firmalar deneme yapmadılar, fabrikalarına kimseyi almak istemediler. Bu durum hâlâ devam ediyor. Potansiyel müşterilerimizle dijital platformlar üzerinden bağlantı kurabiliyoruz. Tüm bu zorluklar karşısında hedeflerimizi gerçekleştirebildik.
Halihazırda en büyük pazarımız Türkî Cumhuriyetler, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar. Son 1,5 yıldır Afrika’ya yönelik eforumuzu artırdık. Özellikle Sahra Altı Afrika’dan beklentimiz büyük. 2017 yılından itibaren yakaladığımız ihracat başarımızı, 2021 yılında da sürdürmek istiyoruz.
Gıda mürekkepleri üretim alanı yatırımlarımızı 2021 yılında tamamlamayı hedefliyoruz
Aynı zamanda Toyo Matbaa Mürekkepleri olarak, yaklaşık 50 milyon dolara mal olacak ve kapasitemizi 2.5 katına çıkaracak olan yeni tesisimizin detay mühendislik çalışmaları devam ediyor. 2021 yılı içinde mühendislik çalışmalarını tamamlayıp tesisimizin ilk fazı için inşaat sürecine geçmek istiyoruz.
Aynı zamanda, beş farklı üretim kolunda faaliyet gösteren şirketimiz, hizmet verdiği tüm sektörler için ayrı Ar-Ge ekibini bünyesinde barındırıyor ve Manisa’da bulunan Ar-Ge Merkezimizde ürünlerimizi tasarlıyoruz. Gıda ambalajlarında kullanılmak üzere düşük koku, düşük migrasyon, düşük oranda VOC içeren mürekkepler ve bio geri dönüştürülebilir ham madde kullanılarak yapılan ürün tasarımlarına odaklanıyoruz. Bu doğrultuda TÜBİTAK projesi kapsamında gıda ile indirekt temasa uygun, düşük koku, düşük migrasyon tabaka ofset mürekkep serilerimizi geliştirdik. GMP gereklilikleri çerçevesinde üretim yapılmasını sağlayacak gıda mürekkepleri üretim alanı yatırımlarımız sürmekte, yatırımları 2021 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. Ek olarak; ilk kez metal ambalajlarda kullanılmak üzere, UV ile kürlenen beyaz emaye geliştirme projemizi Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi ile ortak iş birliği içerisinde başlattık.
İnsan sağlığı, gıda ve çevre güvenliği çalışmalarımızın merkezinde
Bahsettiğim tüm çalışmalarla birlikte, Ar-Ge Merkezimizde insan sağlığını, gıda ve çevre güvenliğini çalışmalarımızda merkeze alarak geri dönüşümlü kaynaklardan elde edilen ham maddeler ile ürün tasarımlarımızı gerçekleştirip sürdürülebilir yaşama katkı sağlayacak adımlar atıyoruz. 2021 yılında da Ar-Ge Merkezimizde yürüttüğümüz çalışmalarımızı tamamlayarak iş ortaklarımızın kullanımına sunmayı planlıyoruz.