Zekeriya ACAR
Acar Grup Basım Sanayi ve Ticari Yatırımlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, İSO / Basım ve Yayın Teknolojileri Meslek Komitesi Başkanı
Pandemi krizi dünya ekonomisini, ülke ekonomimizi ve sektörümüzü; tedarik zinciri, üretim kısıtlamaları, iç / dış talep, yatırım, iş gücü kanalları konularında etkilemektedir. Bu kanallardaki etkilerden doğan sektörümüze özgü risk ve fırsatları açıklayacak olursak;
- Riskler: COVID salgını nedeni ile insanların online alışveriş ve online çalışma sistemine alışması. Bu doğrultuda kâğıt ürünlerinin kullanımının azalması,
- Fırsatlar: ABD ve Avrupa’nın Çin’e karşı negatif tutumundan dolayı alımların ülkemize kayması.
Yayın sektöründe 2010 ve 2011 yılında yeni yayınlanan kitap sayısı 43.096 çeşide; 2019 yılında ise 68.554 çeşide, adet bazında 214 milyondan, 423 milyona ulaşarak ülkemizi; yeni kitap üretim sıralamasında dünyada 6. sıraya getirmektedir. TÜİK verilerine göre 31 Aralık 2019 itibariyle nüfusumuz 83.154.997’dir ve kişi başına düşen üretilen kitap sayısı 6,9 olarak gerçekleşmiştir. 2014 yılında dünyadaki sektör büyüklüğü sıralamasında 11. olan ülkemiz gerileyerek 16. sıraya kadar düşmüştür.
Kitap pazarındaki büyüme adet ve çeşitlilik olarak yayınevlerimiz ve matbaalarımız açısından sevindirici olmakla beraber cirosal anlamda dolar bazında %20 küçülmüştür (Türkiye Yayıncılar Birliği).
Dünyada dijitalleşme ile birlikte 2010 yılından bugüne yani kayıtlı 2019 verilerine baktığımızda ticari matbaalarda basım sanayi ürünleri olan; gazete, kitap, dergi, broşür, katalog ve reklam ürünlerine yönelik ciddi bir daralma söz konusudur. Bu daralma son 10 yılda %49 olarak uluslararası verilerde yer almaktadır.
Genel olarak piyasadaki durgunluk hem yatırım, hem tedarik yönetimimizi de zorlamış durumdadır. Firmaların kapalı olması ya da kapasite düşürümü nedeni ile hem siparişler hem de ham madde tedarikinde ciddi kayıplar yaşanmıştır. Sektörümüzün kriz öncesi seviyeye tekrar ulaşması yakın gelecekte mümkün görünmemektedir.
Basım sanayimizin diğer alanı olan ambalaj üretiminde yükseliş vardır. Bu yükseliş devam edecektir. Bazı matbaalarımız, ilave yatırımlarla yönlerini ambalaja çevirmiş ve çıkış yolunu bulmuşlardır. Bir başka çıkış yolu ise, matbaaların birleşerek ve her yönden güçlü olacakları bir şirket yapısına kavuşarak ihracata yönelmeleridir.
Dijital platformlarda artış, basım sektöründe daralmayı sürdürecektir.
Sektörümüze geçirdiğimiz bu pandemi döneminde güç ve sağlık diliyorum.
Tedbirlerle yaşamayı asla bırakmayalım…