Dört yıl içinde letterpress ile başlayıp HP Indigo 6900 ve 6800’le dijital baskıda da çıtayı yükselten Elit Etiket dijital lazer kesim makinesine de yatırım yaptı. Elit Etiket’in yeni hedefinde flekso ile hizmet yelpazesini genişletip kendi binasına geçmek var.
Elit Etiket otuz yıllık matbaacı Adnan Koca tarafından 2016 yılında kurulan bir firma. Sektörün Ankara’da Irmak Matbaası ile özdeşleştirdiği bu isim 2003 yılında ithalat ihracat işine girerek Çin’e zeytinyağı ve bal ihraç etmiş. Oradan da farklı ürünler ithal etmiş. Daha sonra kendi deyimi ile “çıraklığını yaptığı işe” matbaacılığa dönen Adnan Koca Ankara’da boşluğunu gördüğü etiket üretimi ile sektöre döndü.
Dört yıl içinde hızla genişleyen makine parkı
Gallus Letterpresss ile sektöre merhaba diyen ve daha sonra değişkenli barkod baskısı için ikinci el bir HP Indigo 4500 alan Adnan Koca’nın firması Elit Etiket’in yükselişi böylelikle başlar. 2018 yılında Matset’ten sıfır olarak alınan HP Indigo 6900’ün yanı sıra geçtiğimiz yıl bir de HP Indigo 6800 dijital baskı makinesi yatırımı yapılarak iş geliştirilir.
Matbaa Haber’e 6900 ile değişken baskı yaparken renkli baskıda bir makineye daha ihtiyaç duyduğunu anlatan Adnan Koca “Ankara’da işi yetiştiremediğiniz anda dostlarınıza, meslektaşlarımıza yaptırırsınız ancak bu işi yapacak bir dijital makine olmadığı için makineyi yedeklemem gerekiyordu. HP 6800 yatırımını bu yüzden yaptım” diyor.
Elit Etiket’in makine parkı geçtiğimiz ay Indigo dijital baskı makinelerinin üretimini sonlandıracak bir dijital lazer kesim sistemi ile genişledi. Lazer kesim yanında lak da atan makine için Adnan Koca yatırıma niye ihtiyaç duyduğunu şöyle anlatıyor: “Cartes lazer kesim sistemi aldık. Etiket baskısını Indigo dijital baskı makinelerimizde hızlıca yapıyorduk ama aynı hızda kesim de yapmamız gerekiyordu. HP Indigo’dan çıkan bobini aynen işliyoruz. Makinemizin lak atma ünitesi de olduğu için müşterimize yarım saat içinde bitmiş iş teslim edebilir durumdayız.
Portföyümüzdeki işler genellikle az tirajlı parça işler. Lazerin hızı işin karmaşıklık durumuna göre 85 metre ile 15 metre arasında. Makinelerimin performansından çok memnunum. Bu makineler müdahaleye izin vermiyor, basacağı ve keseceği işe göre hızını kendisi ayarlıyor.”
Elit etiket sektördeki meslektaşlarına da iş yapıyor, Türkiye’nin her yerine çalışıyor
Sistemli çalışan 35 kişilik ekibi ile 3000 metre karelik bir alanda hizmet veren Elit Etiket gıda sektöründen kozmetik ve ilaç sektörüne kadar her sektöre yönelik etiketler basıyor. Tirajlar bin adetten milyona kadar uzanıyor. Firmanın portföyündeki müşterileri genel olarak PP etiketler kullanıyorlar.
Adnan Koca yatırımlarını meslektaşlarının hizmetine de sunmuş. Ankara ağırlıklı olmak üzere yurdun dört bir tarafından matbaacılara da hizmet veriyor. “Dijitalde anında baskıya geçiyorsunuz, kağıt ayar süreniz yok. Klişe, kalıp bıçak, yaprak bıçak yapılsın diye zaman kaybetmiyor, üç günlük işi 3 saatte bitiriyorsunuz. Ben günde 60-70 çeşit iş basabilirim ama klişe sisteminde bir saat makine hazırlığı var. Basılacak maksimum iş sayısı 8’dir” diyor ve ekliyor “Indigo makinelerimden çok memnunum. Fiyat vereceğim zaman birebir maliyeti biliyorum, fleksoda olduğu gibi sonradan sürprizler çıkmıyor. Makinelerim henüz bir gün bile yatmadı. Servisi çok iyi. HP Indigo Servis Müdürü Ceyda Hanım işin okulundan geliyor ve bu konuda çok hassas.”
Yeni ofset bobin etiket baskı makinesi yolda
Elit Etiket’in Çin’e sipariş ettiği bobin ofset etiket baskı makinesi de önümüzdeki ay kurulacak. Adnan Koca yeni yatırımı hakkında şunları söylüyor. “Ofset bobin etiket makinemiz Çin malı ama elektrik sistemi Fransa, elektroniği Japon, UV bölümü ise Tayvan üretimi. Semi rotari 6+lak kombinasyonunda. Lak ünitesi flekso. Bu makineyi bu tür makinelerin servis hizmetini veren yetkin bir İzmir firması olan Nesil Makina’dan dolayı tercih ettik.
Covit-19 salgını işleri arttırdı
Küresel salgının Elit Etiket’e olumsuz bir etkisi olmamış. Yalnızca lazer kesim makinesinin teslimi Haziran ayından Ekim ayına kaymış ancak bu arada işler artmış. Adnan Koca bu konuda “Covit 19 salgınıyla işlerimiz arttı. Dezenfektan ve temizlik alkol üretimi çoğaldı. Eskiden 50 kiloluk satılan bir ürün ev kullanımı için birer kiloluk ürünler haline dönüştürüldü, Şimdi tek etiket yerine 50 etiket yapıyoruz.” diyor.
Dijital fiyatlandırma
Elit Etiket müşterileri genel olarak Indigo baskısı ister olmuşlar. Fiyatlandırmada baskı teknoloji sıralamasını letterpress, ofset, dijital ve flekso olarak sıralayan Adnan Koca şöyle diyor: “Letterpress de işe başlama 400 lira ise fleksoda 1000 liradır. Sanırım ofsette de 200 TL civarıdır. Oysa Indigo’da işe başlangıç bedeli sıfır. Dijitalde yalnızca click maliyeti var. O da 5 bin tiraja kadar çok avantajlı. Biz 100 bin, 300 bin iş de basıyoruz ama portföyümüz ağırlıklı olarak 5 ila 10 bin gibi rakamlarında dönüyor. Dijitalde özellikle bin ila iki bin tirajda fark diğer teknolojilere göre yarı yarıya.
Elit Etiket’in geleceğe yönelik yatırım planları
Adnan Koca geleceğe yönelik yatırım planlarından şöyle söz ediyor: “Etiket matbaasının olmaz ise olmazı flekso makinesidir. Önümüzdeki yıl da flekso makinemizi bünyemize katmayı planlıyoruz. Bu yıl ofset makinemiz geldikten sonra ihracat birimi kurmayı istiyoruz. Kapasitemiz buna uygun. Şimdi tek vardiya çalışıyoruz, bunu üçe çıkartabiliriz.
Hedefimiz kendi binamızı yapmak. Bunun için Organize Sanayi gibi üretim merkezi değil de 5-10 dönümlük bir arsa içerisinde 6000 metrekarelik üretim alanına sahip, içinde sosyal alanları da barındıran, yeşil alanı olan, güneş enerjili, hafta sonu çalışanlarımızın aileleriyle gelip zaman geçirebileceği bir yaşam alanı düşünüyorum.”