Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) “Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı 2019” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, ilk 1000’de yer alan şirketlerin toplam ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 3 artarak 103 milyar dolara ulaştı.
Türkiye’de 61 ihracatçı birliği, 13 genel sekreterlik ile 95 bine yakın ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ‘Türkiye’nin ilk 1000 İhracatçısı 2019’ Prestij Kitabının tanıtımını gerçekleştirdi ve yapılan araştırmanın sonuçlarını paylaştı. TİM Başkanı İsmail Gülle’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracatçı birliklerinin başkanları, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle şirket yöneticileri katıldı. Törende 2019 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren 15 şirket; Ford Otomotiv Sanayi, Toyota Otomotiv Sanayi, Türkiye Petrol Rafinerileri, Oyak-Renault Otomobil, Kibar Dış Ticaret, TGS Dış Ticaret, Tofaş Türk Otomotiv, Vestel, Arçelik, Mercedes- Benz Türk, Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar, İstanbul Altın Rafinerisi, Socar Türkiye, BSH Ev Aletleri ve Bosch ödüllerine kavuştu.
Ambalaj ve basım sektörlerinden firmalar listede
TİM tarafından gerçekleştirilen araştırma sonucunda üç Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) üyesi ilk 1000 ihracatçı arasında yer aldı.
- Frimpeks, ihracatını bir önceki yıla göre %4.9 arttırarak sıralamada 29 sıra yükseldi ve 526’ncı oldu.
- Kartonsan ihracatını bir önceki yıla göre %15.7 arttırdı ve 154 sıra yükselerek 846’ncı oldu.
- Duran Doğan Ambalaj ise ihracatını bir önceki yıla göre %11.5 arttırdı ve sıralamada 118 sıra yükselerek 876’ncı sırada yer aldı.
KASAD üyeleri dışında basım ve ambalaj firmaları da ilk 1000 ihracatçı arasında yer aldı.
- Sarten Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.
- Köksan Pet ve Plastik Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.
- Greif FPS Turkey Ambalajlama San. ve Tic. A.Ş.
- Korozo Dış Ticaret A.Ş.
- Polibak Plastik Film Sanayi ve Ticaret A.Ş.
- Naksan Dış Ticaret A.Ş.
- Mayr Melnhof Graphia İzmir Karton Sanayi ve Ticaret A.Ş.
- Propak Ambalajlama Üretim ve Pazarlama A.Ş.
- Mondi Kale Nobel Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.
- Amcor Flexibles İstanbul Amb. San. ve Tic. A.Ş.
- İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş.
- Sun Chemical Matbaa Mürekkepleri A.Ş.
- Asaş Ambalaj Baskı Sanayi ve Ticaret A.Ş.
- Ankutsan Antalya Kutu Sanayi Oluklu Mukavva Kağıt Ticaret A.Ş.
- Perfektüp Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.
- Umur Basım San. Tic. A.Ş.
Bir birimlik ihracat, kârlılıkta 0,87’lik artış sağlıyor
İsmail Gülle, ihracatta yüksek teknoloji kullanan firmaların sayısını arttırmak ve ihracat içindeki oranlarını yükseltmeyi arzu ettiklerini belirterek, “Listedeki firmalarımızın ihracatında yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin payının, Türkiye ortalamasının yüzde 6 üzerinde olduğunu görmekteyiz. Bununla birlikte, araştırmamızın sonuçları ihracatın; firma karlılığına da pozitif etkisini gözler önüne seriyor. Her 1 birimlik ihracat artışı, kârlılıkta 0,87 birimlik bir artış sağlıyor” diyor.
1 dolarlık yatırım 4 dolarlık ihracata dönüşüyor
“Yatırımlar ihracatı, ihracat da yatırımlarımızı destekliyor” diyen İsmail Gülle, şöyle devam ediyor: “Araştırmamıza göre ihracatçılarımızın gerçekleştirdiği her 1 dolarlık yatırım, 4 dolarlık bir ihracat getirisi anlamına geliyor. Firmalarımızın tescil ettiği her patent, İhracatta ortalama 2,2 milyon dolarlık bir artış sağlıyor. Tescil ettiğimiz her marka, yaklaşık 400 bin dolarlık bir ihracat artışı anlamına geliyor.”
TİM İlk 1000 İhracatçı Araştırması sonuçlarına https://tim.org.tr/tr/raporlar-ilk-1000-ihracatci-arastirmasi linkinden erişilebilir.