Dünya çapında sanayi şirketleri Endüstri 4.0 uygulamalarına devam ediyor
PwC’nin küresel ölçekte 26 ülkede 2000 kadar sanayi şirketiyle yürüttüğü “Industry 4.0: Building the digital enterprise” başlıklı araştırmasına göre dünya çapında sanayi şirketleri Endüstri 4.0 uygulamalarına devam ediyor: Şirketlerin yaklaşık üçte biri dijitalleştirme seviyelerini zaten yüksek olarak değerlendiriyor ve bu değerin önümüzdeki beş yıl içinde ortalama %33’ten% 72’ye yükselmesi bekleniyor. Sanayi şirketlerinin liderleri, iç dikey değer zincirlerinde ve tedarik zinciri boyunca yatay iş ortaklarıyla temel işlevleri dijitalleştiriyorlar. Ayrıca ürün portföylerini dijital işlevselliklerle geliştiriyor ve yenilikçi, veri tabanlı hizmetler sunuyorlar. Dünya çapındaki şirketler, dijital gelirlerinin yaklaşık %5’ini dijital ortama yatırmak istiyorlar.
Ankete katılan sanayi sektörlerine göre, dijital gelirin %5’i toplam 907 milyar dolarlık yatırıma karşılık geliyor. Bu yatırımların odak noktası sensörler veya bağlantı cihazları gibi dijital teknolojiler ve üretim yürütme sistemleri gibi yazılım ve uygulamalar olacak. Buna ek olarak, şirketler çalışanları eğitmeye ve gerekli organizasyonel değişikliği teşvik etmeye yatırım yapıyorlar. Bu şirketlerin yarısından fazlası (%55) bu harcamaları iki yıl içinde amorti edeceklerini varsayıyorlar.
Sektörden birkaç not
Gelecek ilkbahara ertelenen drupa fuarına katılacak olan firmalar şimdiden dijitalleşme ve otomasyon ağırlıklı ürün ve sistem lansmanlarını yapmaya başladılar. Agfa örneğin iş akışı ile bağlantılı baskı öncesi robotlarıyla kalıp hazırlanması sürecini kısaltan çözümlerini tanıtıyor. Fuara katılmayacağını açıklayan Bobst Endüstri 4.0’ı hedefleyen yeni vizyonunu ve buna paralel çözümlerini tanıttı. Çözümler ve teknolojiler hızla piyasaya sunulurken, uygulama tarafına da bakmakta yarar var.
Kısa süre önce gerçekleştirilen Future Print Sanal Zirvesi’nde Key Point Intelligence (KPI) Araştırma Analisti Collin Mc Mahon Organizatör FM Future’dan Frazer Chesterman’ın sorularını yanıtladı ve COVID-19 öncesi ve ilk dalga sonrası bazı eğilimleri ve araştırma bulgularını paylaştı.
Mc Mahon, basım endüstrisinin de diğer endüstriler gibi bir dönüşüm geçireceğini ve Endüstri 4.0’a geçeceğini öngörüyor. COVID-19 otomasyon, sürdürülebilirlik, dijital iş akışı ve siber güvenlik gibi eğilimleri hızlandıracak. Birçok basım işletmesi omurgasını Nesnelerin İnterneti’nin oluşturduğu otomasyona geçişte pasif kalıyor ama KPI verileri 12 yaygın iş akışı adımı (Örn. kontrol, montaj, prova) otomatik hale getirildiğinde Kuzey Amerika’da yıllık 1 milyon doları Avrupa’da 1 milyon avroyu aşkın iş gücü tasarrufu öngörülüyor. Mc Mahon, işletmelerin tüm çalışanlarını salgında çalıştıramadıklarını hatırlatıyor. Ortalama operatör yaşı ABD’de 44 ve yaşlı operatörler salgında risk taşıyorlar. Yeni nesil otomatik makineler daha az insan müdahalesi gerektiriyor.
İş akışı otomasyon düzeyi
Glue verilerine göre basım işletmelerinin %51’inin bir dijital iş akışı yönetim yazılımı var. Salgın sonrasında salgın nedeniyle kullanılan iş akışının ne kadar devam edeceğini söylemek zor.
Dijital iş akışı uzaktan çalışmayı ve merkezi olmayan iş süreçlerini kolaylaştırıyor.
Harvard Business Review’a göre otomasyon dijital iş akışında büyük rol oynuyor. Otomasyonsuz uzaktan çalışma aslında imkânsız. Sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik, konumdan bağımsız olarak daha üretken olmayı kolaylaştırıyor.
Otomasyon sürecinde yeni teknolojilerin kullanımı eğitimli, uzman personel ve yeni teknolojiler hakkında bilgi aktarımıyla bilginin demokratikleştirilmesini de gerektiriyor.
KPI tarafından 18 yaş üzerinde, arttırılmış gerçeklik teknolojisi kullanımıyla ilgili 484 kişi üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları tabloda gösteriliyor:
Hangi işlerde artırılmış gerçeklik kullanıyorsunuz?
Siber güvenlik
Nesnelerin İnterneti ve internet bağlantılı otomasyon, sürekli gelişmekte olan siber suçların veri ihlallerine açık ve bunun önüne geçebilecek siber güvenlik yazılımları matbaalar, basım işletmeleri için bir ek maliyet unsuru. Burada baskı tedarikçilerine müşterilerini veri ihlalleri konusunda bilgilendirme rolü de düşüyor.
Salgın e-posta dolandırıcılığında da artışa neden olmuş. Yazılımlara yatırım konusunda KPI Analisti Colin Mc Lohan’ın sunduğu, Kuzey Amerika’da bilişim yazılım yatırımını inceleyen bir araştırmanın sonuçlarına aşağıda yer veriyoruz:
Okuma Listesi
Bazı Türkçe kitaplar:
Endüstri 4.0 – Dördüncü Sanayi Devrimi ve Endüstriyel Dönüşümün Anahtarları, Ogan Özdoğan, Pusula Yayınları, Mart 2018
Endüstri 4.0 ve Akıllı İşletme, Gürcan Banger, Dorlion Yayınları, 2018
Endüstri 4.0 Uygulama ve Dönüşüm Rehberi, Gürcan Banger, Dorlion Yayınları, 2018
Endüstri 4.0 Ekstra, Gürcan Banger, Dorlion Yayınları, 2018
Endüstri 4.0 Dördüncü Sanayi Devrimi ile Çalışma Yaşamının Geleceği, Yrd. Doç. Dr. Barış Öztuna, Gece Kitaplığı, Eylül 2017
İngilizce Linkler:
https://cutt.ly/NyGehHz
https://cutt.ly/wyGeYpX
https://cutt.ly/uyGtJSV
https://cutt.ly/CyGgkpt
https://cutt.ly/AyGgTPD