Sistrade® yazılımı firmaların üretim süreçlerini otomatikleştirmelerine, üretim hatlarını optimize etmelerine ve Akıllı Fabrikalara dönüşmelerine olanak tanır.
Ali KESKİN / Consulting Engineer, Sistrade
Sanayi kuruluşlarının Endüstri 4.0’a doğru evrimleşmesi, yönetim açısından birtakım zorluklar doğurmaktadır. CPS (siber-fiziksel sistem) sayesinde, çok büyük miktarlarda gerçek zamanlı veri fabrikadan karar vericilere akmaya başladı. Bu veriler, Endüstri 4.0’ın çekirdeğinin oluşturmaktadır. Değerlendirilemeyen veya analiz edilemeyen bilginin şirketler açısından bir önemi yoktur. Herhangi bir karar verilmeden önce verilerin etkili iletim, temizlik, arıtma, sıralama ve depolama ihtiyacı vardır. Herhangi bir karar alınmadan öncel verilerin toplanması, iletilmesi, düzenlenmesi, değerlendirilmesi ve depolanması gerekmektedir.
Veri toplama, bir ağ altyapısını ve ekipman vasıtasıyla bilgi aktarma anlamına gelmektedir. Üretilen ve paylaşılan çok büyük miktarda veri dikkate alındığında, “Büyük Veri (Big Data)” teknolojileri çok önemlidir. Bununla birlikte, veri toplama, bu verilerin iletimi ve bu doğrultuda organizasyonel süreçlerin düzenlenmesi; Endüstri 4.0’a geçişte gereklidir ancak tek başına yeterli değildir. Bu doğrultuda, bu veriler sadece değer zinciri boyunca karar verme süreçleri oluşturmakla kalmamalı, çalışanların ve karar vericilerin; kaliteyi atırma, kaynakların verimli kullanılması sağlama konularındaki kararları en hızlı ve etkili biçimde alması için gereken sürenin azaltılmasını sağlamalı ve zamanla onları bu görevlerden kurtarmalıdır.
SISTRADE, firmanızı dördüncü sanayi devrimine geçirmek, üretim hattınızı optimize etmek, otomatikleştirmek ve kontrol etmek için gereken araçlara sahiptir. Sistrade’in en önemli uygulamalarından biri, endüstriyel süreci planlama, veri toplama, denetlemek ve kontrol etmek için çözümler sunan Üretim Yürütme Sistemi (MES)’dir. SISTRADE hızlı karar alma süreçlerini destekleyen verileri sunarak, verimliliği artırmayı sağlayan çözümler sunar.
Üretim veri toplama ve işleme konsepti içerisinde SISTRADE’in sunduğu ana çözümlerden biri web tabanlı bir izleme, kontrol ve veri toplama yazılımı olan SCADA, operatörlerden, makine sensörlerinden, PLC’lerden (Programlanabilir mantık kontrolörleri) gelen verileri otomatik olarak alır. SCADA, tüm makinelere, operatörlere ve süreçlere ilişkin verileri gerçek zamanlı ve 3 boyutlu olarak sunarak, verimsiz süreleri azaltmaya olanak sağlar.
Otomatik veri toplamanın firmalar için neden faydalı olduğunu anlamak önemlidir. Otomatik veri toplama ile insan müdahalesi en aza indirildiğinden, hata olasılığını da en aza iner; bu sayede veri güvenilirliği ise önemli ölçüde artar. Bunun yanı sıra firmalar makine hızı ve arıza süreleri gibi bilgiler hakkında güvenilir verilere sahip olurlar.
Firmalar açısından, güncel olmayan üretim verileri üzerinden yapılan analizlere dayanarak verilen kararların; güncel maliyetleri düşürme, fireyi azaltma ve kârlılığı artırma gibi hedefleri gerçekleştirmek konularında ne kadar faydalı olabilir? Bu hedeflere nasıl ulaşabilir? Hedeflere ulaşılması için yöneticiler gerçek zamanlı ve doğru bilgiye ihtiyaç duymaktadırlar. Otomatik veri toplama, üretim yönetimi ile ilgili kararların alınmasında, doğrudan makinelerden ve operatörlerden gelen güncel verilerin kullanılması dolayısyla maksimum üretim verimliliğine erşilmesine olanak sağlar.
Otomatik veri toplama sistemi ile makine durumu, anlık ve ortalama hız ile ilgili verileri alabilirsiniz, hazırlık ve üretim süresini, tüketilen malzeme ve üretim miktarlarına erişebilirsiniz. Etkili varlık yönetimi ve teslimatların zamanında yapılmasının sağlanması açısından sağlanan gerçek zamanlı olay duruş süresi bilgilerileri önemlidir. Tüm bu bilgilere gerçek zamanlı erişim, yalnızca daha yüksek bir endüstriyel performansa katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda firmanızın en yüksek kalite standartlarını karşılama taahhüdünü destekleyen kalite control sureçlerini izlemeyi kolaylaştırır.
Çözümümüzün temel amacı, üretim veri kayıtlarına insan müdahalesini azaltmak ve aynı zamanda veri güvenilirliğini önemli ölçüde iyileştirmektir. Üretim alanından veri toplama, veri toplama kartlarının yanı sıra standart PLC (örneğin Omron veya Siemens) kullanılarak yapılabilir, ayrıca halihazırda OPC sunucusu, XML ve ilişkisel veritabanı – SQL Server gibi standart protokolleri kullanmaktayız. Her projenin gereksinimleri doğrultusunda farklı uygulama platformları mevcuttur.
Bu tür bir sistemle, firmanızın nasıl gelişebileceği konusunda fikir sahibi olabilmek için firmamızın halihazırda Türkiye’de uyguladığı Sistrade çözümlerinden daha iyi ne olabilir? Bu sebeple, “Konveyör” proje uygulamamıza dikkatinizi çekmek isteriz. Bu proje üretim sahası ve depo arasında üç konveyör bandının montajından oluşmaktadır. Üretim alanında palet depoya gönderilecek şekilde hazırlanır ve operatör her bir paleti kayış üzerine yerleştirir, daha sonra sistem paletin barkodunu okur ve depoya otomatik transfer yapar. Tüm bu aktarım işlemi; paletlerinin ekranlar üzerinden izlenebilmesi dolayısıyla palet referansları, tam konum bilgileri gibi verilerin güvenilirliğini garanti eder, hata olasılığını ve insan müdahalesini en aza indirir.
Sonuç olarak, Sistrade® yazılımı firmaların üretim süreçlerini otomatikleştirmelerine, üretim hatlarını optimize etmelerine ve Akıllı Fabrikalara dönüşmelerine olanak tanır. Endüstri 4.0 kavramı verimliliği artırarak, piyasa değişimlerine gereken tepkiyi hızlı ve doğru biçimde vermeyi sağlayan, firmaların tüm üretim ve yönetim süreçlerinden ve diğer kaynaklardan en yüksek değeri elde etmelerini sağlayarak yepyeni bir gerçeklik haline geliyor. Baskı ve ambalaj endüstrisi de SISTRADE’in sunduğu Endüstri 4.0 için yönetim yazılımı çözümlerinden yararlanarak bu geçekliye uyum sağlayabilir.