Ankara’da baskı öncesi renk ayrımı ve CtP hizmetleri veren Reprobir Heidelberg Versafire EP toner bazlı dijital baskı makinesine yatırım yaparak dijital baskıyı hizmet portföyüne ekledi.
Aylar öncesine kadar reprodüksiyon firması olarak faaliyet gösteren , müşterilerine renk ayrımı, konvansiyonel (CTcP) ve termal (CtP) kalıp pozlama hizmetleri veren Reprobir Matbaacılık Kağıt Reklam Ltd. Şti., işini geleceğe taşımak için Heidelberg çözümleriyle dijital baskı hizmetlerini portföyüne ekledi.
Ankara’da, İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde Matbaacılar Sitesi’ne bitişik Mat-Sit İş Merkezi’nde 380 metre kare işyerinde 11 kişilik kadrosuyla hizmet veren Reprobir, Ricoh Pro C9200’ü temel alan bir Heidelberg Versafire EP dijital toner baskı makinesiyle ilk dijital baskı yatırımını gerçekleştirdi.
Firma ortağı ve yöneticisi Onur Kemeç, yatırımla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Dijital baskı yatırımına nasıl karar verdiniz?
Aslında dijital baskıya sıcak bakmıyorduk. Makineler anormal pahalı ve ikinci el piyasasında neredeyse satışı yok. Ama büyük matbaalar kendi CtP sistemlerini kurunca ve piyasada CtP kalıplarına talep azalınca bir alternatif olarak en yakın alan olarak dijital baskıyı gördük.
Salgın yatırım kararınızı nasıl etkiledi? Nasıl cesaret ettiniz?
Yayıncılar ağırlıklı bir müşteri profili ile çalışıyoruz; stok tutmak istemeyeceklerini ve dijital baskıya ilginin artacağını düşündük. Düşündüğümüz gibi oldu. Makineyi ve cilt hattını çalıştırmaya başladığımız Şubat ayının 10’undan bu yana işimiz arttı, şu anda 24 saat çalışıyoruz.
Sıcak bakmıyordunuz ama 24 saat çalışıyorsunuz, bu düşünceniz değişti mi?
Hâlâ sıcak bakmıyorum. Yatırım maliyeti, kopya başı ücreti, personel giderlerini düşününce, beş yıl sonra makineyi amorti ediyorsunuz ama teknoloji değişiyor; makineniz değer kaybediyor. Bir döngü içine giriyorsunuz ama teknolojik makinelerin hepsinde bu sıkıntı var.
Sadece baskı makinesinin değil, arkasındaki tel dikiş, kapak takma makinesi ve bıçağın da bedeli beş yılda ödenecek. Dijital baskı makinesi olmadan onların bir değeri yok.
Yatırımın hemen ardından yayın ağırlıklı çalışmaya nasıl başladınız?
Yatırımı yapmadan önce kalıp hizmeti verdiğimiz matbaalarla ve yayıncılarla sürekli dirsek teması halindeydik. Fikirlerini aldık. Onların ihtiyaçlarını göz önünde tuttuk, fiyatlara baktık. İş vereceklerini söylediler. Biz de sözümüzü tuttuk, işlerini zamanında temiz olarak teslim ediyoruz.
Yayın dışında ne tür işler basıyorsunuz?
Versafire EP 126 cm’ye kadar baskı yapabiliyor, her türlü kâğıda, şeffaf malzemeye, 470 g kartona baskı yapabiliyor. Biz bu makinede daha çok fantezi işler basmayı hedefliyorduk ama pandemiden dolayı hedefimize ulaşamadık. Baskı kalitesinin ön planda tutulduğu işlerin oranını arttırıp bir iki ay sonra istediğimiz işlerin geleceğini umuyoruz.
Dijital baskının promosyon baskıları ve internetten baskı imkânı da var; web tarafında tanıtmayı düşünüyor musunuz?
Web sitemizde daha çok ftp ağırlıklı çalışıyorduk, bu durgunluktan yararlanarak web sitemizi yeniliyoruz. Sosyal medyanın gücüne inanıyorum ve Instagram gibi mecralarda tanıtım yapacağız.
E-ticaret düşünüyor musunuz?
Aslında son kullanıcı ile çalışmıyoruz, bu da kâr marjlarımızın düşük olmasının nedenlerinden biri. Gönül tabii ki son kullanıcıya hitap etmek ister. Şu anda planlarımız arasında e-ticaret yok ama ileride gelişmeler bizi nereye götürür, uzun vadeli planlarımızda olur mu, bilemiyorum.
Baskı öncesinde hangi ekipmanla hizmet veriyorsunuz?
İki BasysPrint 860X CTcP ve bir termal Heidelberg Suprasetter CtP var. Baskı öncesi de işimizin önemli bir bölümü olarak devam ediyor, dijital baskı bölümüne yeni elemanlar alarak, ekibi bölmeden devam ediyoruz. CtP’de de 24 saat hizmeti vermeye devam ediyoruz ama salgın nedeniyle kapasitemizin %25’ini kullanabiliyoruz. Termal CtP alırken butik matbaalara hizmet vermeyi planlamıştık ama maliyet önemli hale geldiğinden matbaaların CTcP kalıplarına talebi devam etti. Ramazan ayında zaten düşüş oluyordu bu duruma bide salgın eklenmesi işlerimizin çok azalmasına neden oldu.. Bayramdan sonra işlerimizde artış bekliyoruz.
Kurumsal müşterilerin bir arayüzden iş bilgilerini girerek sipariş verebilecekleri bir sistemin hazırlıklarını sürdürüyoruz ama bu biraz zaman alacak.
Yeni yatırımlar olacak mı?
Bayramdan sonra bir Ricoh Pro 8320 siyah beyaz baskı makinemiz gelecek. Siyah – beyaz makinelerimiz tamamiyle Ricoh olacak. Siyah beyaz makineleri doğrudan Ricoh’tan aldık. Renkli makinemizi Heidelberg’den aldık ve çok memnunuz.
Versafire için daha hızlı servis alıyoruz. Yasin Bey ile çok iyi ilişkilerimiz var ve bize her zaman yanımızda olduğunu söylüyor. Bizi iyi yönlendiriyor ve burada desteğini yanımızda hissediyoruz. Gerçekten Versafire ile sorunsuz bir çalışma sistemimiz var. Aynı iş merkezinde üst katımızda depoları olduğundan toner vb. ihtiyacımız olduğunda birkaç dakika içinde temin ediyoruz. Servisi Ricoh veriyor ama biz Heidelberg ile muhatap oluyoruz. Heidelberg servisi de hızlandırıyor.
Versafire EP’de sonlandırma ünitesi var mı?
Tel dikiş ünitesi, tarayıcısı ve 126 cm. basmasını sağlayan banner ünitesini paket halinde aldık. Standart olarak 33 x 48 cm basıyor ama istersek 126 cm de basabiliyoruz. Versafire EP ile 300 adede kadar kitapları ofsete göre avantajlı fiyatlara basabiliyoruz. Ortalama tiraj 250 civarında. Yeni gelecek Ricoh Pro 8320 ile kitap baskılarını, Versafire ile katalog, dergi, broşür gibi renkli baskıları yapmayı düşünüyoruz.
Önümüzdeki süreci nasıl görüyorsunuz?
2020’nin sonuna kadar mevcut sıkıntılı durumun devam edeceğini öngörüyoruz. Bu dönemi en az sıkıntı ile atlatmayı düşünüyoruz.