Avrupa karton ambalaj üreticilerinin birliği olan ECMA; 1960 yılında karton ambalaj üreticilerini bir araya getirmek için kurulmuş. Karton sektörünü gelecekte mevzuatta ve yasalarda aleyhine olabilecek gelişmelere karşı savunuyor. ECMA’nın 49 şirket üyesi var ve KASAD gibi 13 ulusal dernek üyesi bulunuyor. Toplamda 500 şirketi temsil ediyor.
ECMA Genel Müdürü Turner, konuşmasında özellikle kartonun işlerinden pay alabileceği plastik sektörü üzerinde durdu.
“Plastik sektörü hem hacim hem de Pazar kaybediyor” diyen Turner, şöyle devam ediyor: “Coca Cola da ambalajlı ürünlerindeki taşıma aparatını plastikten kartona geçirdi (http://tiny.cc/ys02iz). Plastik zamanla en sevilmeyen materyal haline gelmekte. Plastik lobisi de şu anda iş başında ve plastiği savunmaya çalışıyor.
Geleceğin malzemesi olarak kabul edilen karton ambalajın önündeki problemler
Karton ambalaj geri dönüştürülebilir, yeniden kullanılabilir ve hem bugünün hem de geleceğin ambalaj malzemesi olarak kabul ediliyor. Tabii ki problemler de var. Problemlerin başında gelen mineral yağların geçirimi konusu. ECMA’nın Gıda Güvenliği Komitesi neredeyse sadece bu konu üzerinde çalışıyor. Tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması, bazı Avrupa ülkelerinde onaylandı ve üzerindeki plastikler nedeniyle bazı karton ürünleri de bu yasağa dahil olmak durumunda. Fransa’nın önerisiyle ‘tek kullanımlık plastik’ yerine ‘tek kullanımlık ürün’ kavramına bakmaya başlıyorlar ki bu bir problem. Şu anda Fransa Parlamentosu’nda tartışılan bir yasa ile Fransızlar tek kullanımlık tüm ambalajları yasaklamak düşüncesindeler. Buna yanıt olarak yeni plastik vizyonu ve ekonomisi tasarlanmış ve kullanıma konulmaya çalışılıyor. Dört yüz marka bu programa dahil olmuş ve bunun için çalışıyor. Hedef, 2025’e kadar tüm tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması ve tüm ambalajların geri dönüştürülebilir olması.
Plastik üreticileri de plastiğin geri dönüşümünü kolaylaştıracak kimyasallar üzerine çalışıyorlar
Plastik üreticileri de kendi pazar paylarının ve hacimlerinin düşmesine seyirci kalmayacaklar. Plastik üreticilerinin en çok yaptıkları şey geri dönüşüm için bir ağ kurmak ve sürekli olarak bu ağı güçlendirmek. Plastiğe eklenecek ve plastiğin geri dönüşümünü kolaylaştıracak bazı kimyasal maddeler üzerinde çalışıyorlar. Brüksel’de en etkili lobicileri kullanarak kendi lehlerine harekete geçirmeye çalışıyorlar.
Şu anda görünen o ki karton üreticilerinin pazar ve hacimlerinin büyümesi kendiliğinden olmuş değil ve iki tarafın kesinlikle bir kavga vermesi gerekiyor.
ECMA zihinlere yanlış yerleşmiş bilgileri silip, doğrusunu yerleştirmeye çalışıyor
ECMA bu konuda Avrupa Komisyonu nezdinde karton ambalaj aleyhine kullanılan olumsuz cümleleri düzeltmeye ve karton ambalajın faydalarını somut olarak göstermeye odaklı. Zihinlerde yanlış yerleşmiş bilgileri silmeye ve yerine doğrusunu yerleştirmeye çalışıyoruz.
Ağırlığının yüzde 5’inden fazlası plastik olan kartonların bir problem olduğuna ve bunların kesinlikle kullanılmaması gerektiğine inanıyoruz. ECMA aynı zamanda geri dönüşüm şirketleriyle doğrudan temas halinde onların görüşlerini de karton ve karton ambalaj üreticilerine aktarıyoruz.
ECMA kısa bir süre önce yapılan Tek Kullanımlık Plastik Forumu’na davetliydi ve burada sadece kendi bilgilerini ve direktiflerini değil, bazı üyelerinden aldığı bilgi ve direktifleri de sundu. Son dört ayda Brüksel’de iki defa tek kullanımlık plastik ürünler çalıştayına üç defa da tütün ürünleri çalıştayına davet edilerek doğrudan yasa yapıcılarla bir araya geldi.
ECMA neler yapıyor, şirketiniz ECMA’ya niye üye olmalı?
ECMA’nın nihai amacı Avrupa karton ambalaj sektörünün tek sesi olmak. Burada olmak benim için büyük bir onur. Aynı zamanda şirketinizin neden ECMA’ya üye olması gerektiğini anlatmak istiyorum.
ECMA şu anda giderek daha zorlaşan ve sıkılaşan yasalar çerçevesinde kartonun asıl savunucusu durumunda. Birinci sınıf bir lobi çalışması içerisindeyiz ve kartonun gelecekteki kullanımları ve kartona dair negatif etkileri silmeye çalışıyoruz. Ayrıca kendi üyelerimize Avrupa Komisyonu’nda gayri resmi olarak konuşulan konuları sürekli olarak aktarıyoruz. KASAD toplantısı gibi bazı etkinlikler gerçekleştiriyoruz ve 16-18 Eylül’de Krakov, Polonya’da 150 uzmanın katılacağı 2020 ECMA Kongresi’ni düzenliyoruz. Ayrıca sürdürülebilirlik, ilaç ve tütün ürünleri konularında forumlar düzenliyoruz. Bu sene de geri dönüşüm üzerine çalışmalarımız var.
Pro Carton’daki arkadaşlarımızla sıkı bir bağımız var ve Türkiye’de ilki gerçekleştirilen TICCIT projesi de desteğimiz altında olan bir çalışma. Buradaki her şirket yakınındaki bir okul ile temasa geçerse çok küçük bir çabayla çok büyük bir etki yaratılabilir.
European Carton Excellence Award yarışmasını düzenliyoruz ve bu elit firmaların ürünlerini sergilemeleri için bir fırsat. Kazanan ve katılan bütün firmalar için çok büyük bir halkla ilişkiler ve pazarlama fırsatı. KASAD’ın da düzenleyecek olduğu Young Designer Awards’ın da arkasındayız ve her zaman destekçisiyiz.
Sektör olarak elimizde çok büyük bir fırsat var ve herkese düşen şey kartonun ne kadar geri dönüşümlü, geleceğe dönük bir ürün olduğunu her fırsatta müşterilerine, markalara, perakendecilere anlatmak.”