Türkiye’de Komori kurutmalı web yatırımları artıyor. Ankara’da 3. makineyi kuruyorsunuz. İstanbul’da da peş peşe iki makine kurulumu gerçekleşecek. Bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?
Her pazar olabilecek en iyi kalitede baskı almak ister. Onaltı sayfa baskı makinelerimiz küresel olarak web baskı makineleri arasında en iyi kaliteye ulaşılan makineler. Biz Komori web ofset baskı makinelerinde sunduğumuz standart ileri teknoloji otomasyonlarıyla müşterilerimize daha yüksek kalite ve verimliliği bir arada sunuyoruz.
Türkiye büyük bir pazar ve bazen Türkiye’de işler tsunami görüntüsünde ilerliyor, birçok proje bir anda gerçekleşebiliyor. Yani bazı yıllar durgun kalan piyasalar sonra bir anda hızla yükselişe geçebiliyor. Bu dönem muhtemelen bizim için şanslı dönem.
Büyük pazarlar farklı çözümlere ihtiyaç duyarlar ve bu sadece tabaka ofset ya da sadece cold-set çözümlerle karşılanmaz. Komori’nin en büyük pazar payına sahip olduğu alan 16 ve 32 sayfa web ofset pazarı. Bir sürü eşsiz teknoloji avantajımız sayesinde pazarı domine edebiliyoruz.
Türkiye pazarında kurutmalılarınız daha çok eğitim sektöründe faaliyet gösteriyor. Dünyada da trend aynı mı?
Dünyada da ticari işlerde düşüş var. Aynı zamanda makine satışları da düşmekte. Web işleri tıpkı tabaka ofset işleri gibi, matbaalar bu dönemde makinelerini uzun zaman ellerinde tutuyor. Bu da 2. el pazarında çok cazip alternatifler yaratamıyor. Bu durumda ikinci elde 10-15 yıllık bir makine yerine 20 yaşında makineler satışta oluyor ve 20 yıllık bir makine verimlilik anlamında ihtiyaçlarınıza cevap veremiyebiliyor. Yani web baskı makinelerinde yenileme döngüsü eskiye göre çok daha uzun dönemli. Avrupa’da en büyük müşterimizde (İngiltere) 10 adet 16 sayfa web ofset baskı makinesi var. Web baskı makinelerimiz daha çok dergi, insert ve kitap baskı alanında üretim gerçekleştiriyor. Birçok farklı format ve katlama imkânı sağlayan esnek çözümler sayesinde ticari baskının her alanında avantaj sağlayabiliyoruz.
Türkiye’deki web hareketliliği hakkında ne düşünüyorsunuz, gelen makinelerin hepsi aynı özelliklerde mi?
Tabii ki distribütörlerimizin katkısı büyük. 2008’den beri küresel pazar yüzde 60 küçüldü. 2007’de küresel olarak yılda 75 adet 16 sayfa web ofset makine satıyorduk. Bunların 12-15’i Avrupa’da kuruluyordu. Günümüzde ise bu sayı 23-24 makineye düştü. Çin gibi bazı pazarlar web’e doğru yeni yönelmeye başladılar. Çünkü önceleri işçilik giderleri çok düşüktü. Ama işçi giderleri artmaya başladıkça durum değişti. Bu dönemde Çin’de 3 adet 16 sayfalı web ofset baskı makinesi kurduk. Pazardaki talep değişimine uyum sağlamamız gerekiyor. Bu sebeple yine bu dönemde Komori G38’i (düşük enerjiyle çalışan H-UV) teknolojisini geliştirdik. Pazar ihtiyaçlarına göre teknolojimizi yeniliyor ve yönlendiriyoruz. Son aldığımız 3 siparişde de yüksek otomasyonlara sahip teknolojileri standart olarak sunuyoruz.
Impremia NS40 drupa’da satışa çıkacak. Bu makineden beklentileriniz nedir?
Komori pazarın ihtiyaçlarına yönelik yeni teknolojiler geliştirmeye devam ediyor. Konvansiyonel ofset teknolojileri her ihtiyaca cevap veremeyebiliyor. Nano teknoloji tabanlı mürekkep kullanımı imkânı sağlayan Impremia NS40’ın final lansmanını Drupa’da yapacağız ve aktif pazar satışına da başlamış olacağız. Ofset baskı teknolojilerinin daha uzun yıllar sektörde aktif olarak kalacağına kesinlikle inanıyoruz. Dijital çözümler bu aşamada pazarda tamamlayıcı teknoloji olarak kendine yer bulmaya çalışıyor. Bu anlamda pazar payını arttırmak için önünde uzunca bir süreç olduğunu söyleyebiliriz.
Önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde web tarafında yeni yatırımlar bekliyor musunuz?
Beklentilerimiz bunun devam etmesini doğrultusunda ama bu tamamen hem pazardaki talep artışının devamlılığına hem de genel ekonomideki iyileşmelere bağlı. Biz bu pozitif beklentilerimizin yavaş da olsa devam edeceğini öngörüyoruz.