BRY Matbaacılık bir yayın grubunun matbaası olarak faaliyetlerine başlamış, uzun ve zorlu bir süreci geride bırakarak bugüne ulaşmış ve on sekiz yıl önce başlayan matbaacılık serüveni her geçen gün büyüyerek gelişmiş. Teknolojiyi yakından takip eden BRY Matbaacılık’ın Komori System 38S Web Ofset Kurutmalı Baskı Makinesi Mayıs ayı sonunda üretime alınacak. Komori ve Aras Makine yetkilileri ile firmayı ziyaretimizde firma yetkililerinden Hakan Kölemen ile iş modellerini, BRY Matbaacılık’ın gelişim sürecini ve yeni yatırımlarını konuştuk.
Eğitim yayınları alanına nasıl girdiniz, firmanız nasıl bir süreçten geçerek bugüne geldi?
Eğitim sektörüne girişimiz 1998 yılında dershanecilikle başladı. Bakırköy’de ağabeyim Remzi Kölemen Birey Dershanesi adı altında bu adımı attı. Başlangıçta farklı eğitim materyalleri kullanıyorduk ancak zamanla verdiğimiz öğretim, Türkiye’de ilk olan bire bir ders modeli dershanemize olan ilgiyi artırdı. Bu da eğitim-öğretim sürecinde kendi yayınlarımızı hazırlamamıza yol açtı. 2002 yılında kurumlarımızda kullanmak üzere kendi yayınlarımızı üreterek eğitim yayıncılığına başladık. Eğitim yayıncılığına yeni bir bakış açısı kazandırmanın yeni ve sıra dışı materyallerle olabileceğinin bilinciyle adımlarımızı attık. Bu durum, sektördeki farklı kurumların da dikkatini çekti ve ürettiğimiz dokümanlara farklı eğitim kurumlarından da talepler gelmeye başladı. Bir anlamda bu talep, işimizin gelişmesine vesile oldu.
2002 yılında eğitim yayıncılığına başladığımızda Topkapı’da 1970 model eski bir Heidelberg baskı makinesi ile dershane materyallerini basmaya başladık.
Öncesinde sizin baskı ile bir ilişkiniz var mıydı?
Hayır, aslında yoktu. Ben daha önce otomobil yan sanayiinde çalışıyordum. Ama Birey markası büyümeye başlamış, Birey’in hem öğretim modelinin hem de yayınlarının yakaladığı başarı dikkatleri üzerimize çekmişti. Bende bu yoğun süreçte ağabeyimin yanında yer aldım. İlk olarak Birey Dergisi Dershanesi adı altında franchising Gaziantep iline verildi. Türkiye’de bire bir eğitimin çıkış noktası Birey’dir, öğrencilerimiz dershanelerimizde iyi bir öğretimin yanında çok iyi bir rehberlik sisteminden de yararlanıyorlardı. Bu sistem öğrenci, veli, öğretmen ve yönetim memnuniyetini üst seviyelere çıkardı ve Türkiye’de yayılmaya başladı. O tarihlerde 6-7 dershaneye isim hakkı verilmişken her yıl bu sayı katlanarak arttı ve bugün 160’a kadar çıktı.
Artan kurum sayımızla birlikte yayın ihtiyacı da artıyordu, haliyle matbaa tarafımızdaki kapasitemizi de büyütmeye başladık. 2007’de düz ofset baskılardan, web baskılara döndük. 2008’de yeni bir Goss, ardından Amerika’dan bir Man Roland satın aldık.
Matbaacılık, teknolojiye yatırım yapılması gereken bir sektör. Biz de geldiğimiz noktada da Komori System 38S Web yatırımına karar verdik.
Türkiye’de hem matbaası hem de yayınları olan birkaç firmadan biriyiz. Amacımız işimizi en iyi şekilde yapmak ve daha büyük kitlelere ulaşabilmek.
Okullara isim hakkı veriyorsunuz herhalde?
Evet, isim hakkı verdiğimiz okul sayımız 72, özel öğretim kurslarımızın sayısı ise 88. Her yıl sayısı artarak devam eden bir franchise yapılanmamız mevcut.
Bu sizin ilk web ofsetiniz yanında ilk kurutmalı Komori markalı makineniz. Bu yatırıma nasıl karar verdiniz?
Geçtiğimiz yıl Kasım ayında vermiştik bu kararı. Yayın çeşitliliğine yönelik çalışmalarımız, eğitim kurumlarımızın artması, hazırladığımız kitaplarımızın sektörün tüm bileşenleri tarafından talep görmesi etkin oldu yatırım kararını vermemizde. Uzun araştırmalarımız sonucunda Aras Makine ile anlaştık.
Matbaada sadece kendi yayınlarınızı mı basıyorsunuz?
Evet, şimdilik sadece kendi yayınlarımızı basıyoruz. Ama yeni makine parkımız ile ciddi bir kapasite artışımız olacak. Bu durumda farklı yayınevlerinin baskı işlerini de alabiliriz.
Kaç yayınınız var?
Birey, EIS, Bilgiyolu ve bryPLE markalarımızla 5. sınıftan 12. sınıfa kadar geniş bir ürün yelpazemiz var.
Yayınlarınızı kendi ekiplerinizle mi hazırlıyorsunuz?
Evet kendi bünyemizdeki ekiplerle, her branşta uzman öğretmen ve yazarlarla çalışıyoruz. Üzerinde çalışmakta olduğumuz yayınlar ve dijital platformlarla tam da ihtiyacı karşılayacak yeni ürünler hazırlıyoruz.
Eğitim yayınları dışına çıkmak gibi bir hedef var mı?
Neden olmasın! Gelişime açık bir şirketiz.
Çalışma arkadaşlarınız ve fiziki yapınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Yönetim Kurulu Başkanımız Remzi Kölemen’dir, ben şirketlerimizin finansal sürecini, kardeşim Baykan Kölemen üretim sürecini yönetiriz. Genel müdür yardımcılarımızdan Hacer Özay yayınlarımızın hazırlık aşamalarını, bir diğer genel müdür yardımcımız Özlem Şen ise kurumsal bağlantılarını yönetir. Bünyemizde yazar, öğretmen, grafik, bilgi işlem, idari kadrolar ve matbaa birimimizde 100 ün üzerinde çalışma arkadaşımız bulunuyor.
Binamızın birinci fazı 22.000 m2 ve beş katlı, 2. faz ise 5.000 m2 ve iki katlı. Yani oldukça büyük bir yapı.
Son olarak şirketinizin hedeflerini ve projeksiyonunu bizimle paylaşır mısınız?
20 yılı aşkın bir süredir öğrenci ve öğretmenlerimize verdiğimiz değerle yayınlarımızı en üst düzeyde hazırlama gayretinde olduk. Akıllı tahta içerikleri, mobil uygulamalar, eğitim otomasyon sistemleri ve video çözümlü yayınlar hazırlayarak sektöre yön veren öncü kurum olmaya hep özen gösterdik. Ayrıca tüm bu teknolojik alt yapıyı ve hizmeti öğrenci, öğretmen ve kurumlarımıza ücretsiz sunabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz.
Yayıncılık, okul, kurs ve matbaa alanlarında yatırımlarımızı her geçen gün büyütmeye, nitelikli, öğretici ve yenilikçi yayıncılığımıza ilkelerimiz doğrultusunda devam edeceğiz.