Melanie STREİCH
Kronik hastalıklar her zamankinden daha yaygın. Sanayileşmiş ülkelerde ve gittikçe artan bir şekilde gelişmekte olan ülkelerde, bunlar en yaygın ve ekonomik olarak ilgili sağlık sorunları arasındadır.
Sağlık sektörünün küresel ekonomik faktörü buna göre yüksektir ve eş zamanlı olarak araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) gelirinin oldukça yüksek bir kısmına yatırım yapan ilaç endüstrisi için kaldıraç görevi görür.
Küresel demografik değişiklikler ışığında, endüstrinin gelişim fırsatları mükemmel. İnsanlar daha uzun ve sağlıkla ilgili daha bilinçli yaşıyorlar. Bu da yüksek teknoloji sektörünün büyüme görünümünü destekliyor. Artan ilaç geliştirme gereklilikleri, ilaçları paketleme ve şişeleme alanındaki sistemlerde ve makine teknolojisi taleplerinde paralel bir artışa yol açmaktadır. “Bugün ilaç şirketlerinin entegre çözümlere ihtiyacı var. Makineler bunun için temel sağlar. Kapsamlı bir hizmet teklifi ve özellikle dijital çözümler önem kazanıyor” diyor, ilaç ambalajlarını blister ambalajlarda, şişelerde ve kutularda paketleyen sistemler sunan Uhlmann İcra Kurulu Başkanı Norbert Gruber. Dünyada 2.300’den fazla çalışanı olan Alman aile şirketi, kendisini paketleme ve ilgili proses endüstrileri için dünyanın önde gelen ticaret fuarı olan interpack 2020’de yenilikçi ve dijital bir şirket olarak konumlandırdı.
2020’de, 7 Mayıs’tan 13 Mayıs’a kadar sürecek fuar, endüstrinin sunabileceği en ileri çözümleri sunuyor. İlaç ambalajı için bir odak noktası olarak, 15 – 17. salonlar ziyaretçilere bu özel sanayi için yenilikçi ambalaj ve süreç gelişmeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için fırsat sunuyor. Diğer salonlar da Endüstri 4.0 ile ilgili çözümleri sergiliyor: Ezacılık alanında dijitalleşme, otomasyon, kişiselleştirme, takip ve diğer birçok ilginç konuları vitrine çıkaracak yaklaşık 1,000 şirket interpack 2020’de 3000 civarında katılımcı firmanın önemli bir kısmını oluşturuyor.
İlaç piyasası tahmini
Piyasa araştırma şirketi IQ VIA tarafından yayımlanan rakamlara göre, ilaç için küresel harcamaların 2022’ye kadar 1,43 trilyon ABD dolarına yükselmesi bekleniyor. Buna karşılık: 2006 yılında harcamalar 658 milyar ABD doları olmuştur. En yüksek miktar kanser ilaçları ve biyofarmasötikler için harcanıyor.
Pazar büyümesindeki bu artışın nedenleri oldukça belirgindir: Yaşlı hastalarda artış ile demografik değişim ve artan orta sınıf ile artan kentleşme, ilaç sektörü ve ilgili süreç ve ambalaj endüstrileri için belirleyici pazar faktörleridir.
Biyofarmasötiklerin geleceği
Pharmerging (İlaç pazarında düşük konuma ancak yüksek bir büyüme hızına sahip, Çin, Hindistan, düşük ölçüde Brezilya, Güney Afrika gibi – MH) ülkelerde, gittikçe daha fazla insan ağrı kesici ve antibiyotik gibi geleneksel ilaçlara erişim kazanırken, endüstriyel uluslar giderek daha yeni, karmaşık etken maddeler ve yenilikçi tedaviler kullanıyorlar.
İlaç sektöründe, biyoteknoloji, kanser ve otoimmün hastalıklar gibi ağır hastalıklara karşı küresel mücadelede kilit bir teknoloji olarak kabul ediliyor. Medikal pazardaki payları son on yılda neredeyse ikiye katlandı ve bu nedenle proses ve ambalaj endüstrisi için belirleyici bir faktör haline geldi.
Sofistike işleme
Özellikle şişeleme ve ambalajlama çözümleri konusunda, paketleme ve işleme teknolojilerindeki önemli talepler yüksek etkili ilaca eşlik ediyor. Biyoteknoloji ilaçları üretirken, kontaminasyondan kaçınmak çok önemli. Özel muhafaza çözümleri, söz konusu kirlenmeyi önlemeyi amaçlıyor.
İzolatörler böyle bir örnektir. Sıvı ilaçlar, şişelerde steril koşullar altında işlenebilir. Önceden doldurulmuş şırıngalar da güvenlik artışına katkıda bulunur. Dozaj hatalarını önlemeye yardımcı olurlar ve ayrıca iğneleri değiştirirken kontaminasyonu giderir. Uygulama ve kliniklerin yoğun günlük yaşamında, önceden doldurulmuş şırıngalar ve kalemler de değerli zaman kazandırır. Kombine sensör teknolojisi ve matematiksel modeller kullanılarak karmaşık arıtma işlemlerinde gerçekleştirilen orijinallik kontrolleri, kalite kontrollerinin artan işlem doğruluğu ile çok daha hızlı bir şekilde yapılmasını sağlar.
Farmasötikler ve ambalaj: Gerçek takım oyunu
Üreticiler yeni ilaçlar piyasaya sürdüklerinde, makine, sistemler ve paketleme üreticileri ve işlemcilerinin pazar ve teknoloji yeterliliğine dayanırlar. Patent koruması üzerindeki zaman sınırları, küçük laboratuvar miktarlarından büyük tesislerdeki yüksek hacimlere kadar ölçek büyütmeyi garanti etmek zorunda olan hızlı ve esnek çözümler gerektirir.
Optima, paketleme makineleri ve şişeleme ve üretim sistemlerinin tek kaynaklı sağlayıcısıdır. Optima, yeni geliştirilen ürünlerin mümkün olan en kısa sürede piyasaya sürülmesini sağlamak için, interpack 2020’de şirketin ana konularından biri olan CSPE yöntemini kullanıyor. Bu yöntem, teslim sürelerini azaltır ve farmasötik sistemlerin devreye alınmasını önemli ölçüde hızlandırır. Optima İlaç bölümünün Başkanı Gerhard Breu, “Bir yandan artan gelişim süreleri ve maliyetler ışığında ve diğer yandan giderek daha zorlu uluslararası rekabetin ışığında, onay aşamasının sona ermesi ile ürünün piyasaya sürülmesi arasındaki sürenin mümkün olduğu kadar kısa tutulması gerekiyor” diyor.
Aynı zamanda şirketler, kullanımı ve temizliği kolay olan ve büyük çaba göstermeden güçlendirme sağlayabilecek güvenilir paketleme makineleri ve şişeleme sistemlerine ihtiyaç duyuyorlar. İlaç servis sağlayıcısı Harro Höflinger erken aşamalarda destek sağlar. Temiz odaları ve laboratuvarları kontrollü bir ortamda kapsamlı süreçler sunarken, test kurulumları müşterilerin kritik adımları önceden kontrol etmelerini sağlar. “Müşterilerimiz Harro Höflinger tarafından tasarlanan makinelerde kendi maddelerini ve kritik kondisyon ürünlerini test etmek için giderek daha fazla talepte bulunuyor. Temiz odalarımız ve laboratuvarlarımız bu testleri yapmak için mükemmel bir mekandır. Ticari üretime hızlı ve güvenli bir şekilde ölçeklendirmenin temeli için, riskleri erken aşamada tanımamıza ve en aza indirmemize izin veriyorlar” diyor, Proses Hizmetleri Kıdemli Direktörü Stefan Mayer.
Sahteciliğe karşı koruma
Özellikle farmasötik alanında, sürece dahil olan tüm taraflar için son derece önemli olan ve aynı zamanda etkilenen şirketler için muazzam yatırımlar anlamına gelen sıkı yasal hükümler ve kılavuzlar uygulanır. Şubat 2019’dan bu yana, Avrupa Birliği’ndeki reçeteli ilaçların, ambalajın açılmadığından emin olmak için kurcalamaya dayanıklı contalarla donatılması zorunlu.
Ambalajın seri hale getirilmesi artık yasal bir gereklilik. Etkilenen tüm ambalajlar, ilacı benzersiz bir şekilde tanımlayan ve orijinalliğini onaylayan iki boyutlu bir datamatrix kodu ile donatılmalı. Bu kod parti numarası, son kullanma tarihi, seri numarası ve ulusal geri ödeme numarası hakkında bilgiler içerir.
Bu yeni düzenlemelerin kapsamlı sonuçları var. Bazı durumlarda, üretim tesislerinin yeni serileştirme birimlerinin yerleştirilmesi için genişletilmesi, inşa edilmesi veya değiştirilmesi gerekir. Özellikle BT altyapısının genişletilmesi birçok şirket için gerçek bir güç kaynağı ve yüksek maliyetlerle ilişkilidir.
Körber Medipak Systems, hastaları sahte ilaçlara karşı koruyan kapsamlı çözümler sunar. Kurcalanmaya karşı dayanıklı contaları ve hedefli sistem çözümlerini içeren önceden seri hale getirilmiş karton kutular, yasal değer zincirindeki sahte ilaçları bitirdi, çünkü şimdi ambalajlar açılıp açılmadıklarını gösteriyor.
2050 itibarıyla, küresel nüfus 9,7 milyar kişiye ulaşacak; 50 yıl sonra, bu rakamın Haziran 2019’da yayınlanan en son BM küresel nüfus tahminlerine göre 10,9 milyar’a çıkması bekleniyor. 2050’de, 80 yaşın üzerinde 426 milyon insanla, dünyadaki her altı kişiden biri 65 yaşın üzerinde olacak. Bu, 2019’daki sayının üçe katlanması anlamına geliyor.
Bu demografik değişiklikler aynı zamanda yaşla birlikte artan hastalıklarda da bir artış anlamına gelir. Bunlara diyabet, romatizma, multipl sklerozun yanı sıra bunama ve Alzheimer hastalığı da dahildir.
Etkilenen hastalar, şikayet türüne ve semptomlara bağlı olarak özel uygulama yöntemleri gerektirir. Önceden doldurulmuş şırıngalar ve otomatik enjektörler sınırlı hareket kabiliyetine sahip kişilerin ilaçlarını düzenli olarak yönetmelerine yardımcı olur.
Ambalaj endüstrisi görme ve işitme sorunu olan veya parmak kuvveti ve motor becerilerini kaybedilen hastalar için akıllı ambalajlar sunar. Bu yeniliklerden biri ilaç teknolojisi sağlayıcısı Romaco Siebler tarafından yaratıldı. Folyo uzmanı Huhtamaki ile iş birliği içinde Romaco Siebler, özel, erişilebilir özelliklerle donatılmış ve hastaların tabletleri folyodan kolayca çıkarmasını sağlayan Push Pack’leri geliştirdi. “Push Pack’ler, soğuk şekillendirilmiş alüminyum-alüminyum kabarcıklı paketlere (AI / AI kabarcıklı paketler) uygun fiyatlı bir alternatiftir. Ambalaj folyoları çok daha ince olduğu için daha az malzeme gerektirir. Bu, ambalajlama maliyetlerini doğrudan %60’a kadar düşürür” diyor, Romaco Holding CEO’su Jörg Pieper.
Özel yapım ilaç
Kişiselleştirilmiş tıp, gelecek yıllarda küresel sağlık sistemini önemli ölçüde değiştirecektir. Araştırmalar şu anda geliştirilmekte olan tüm ilaçların yüzde 70’inden fazlasının belirli hasta gruplarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere özelleştirildiğini göstermiştir. Kanser terapisinde, bireysel tıp zaten yaygındır ve gelecekteki standart tedavileri desteklemektedir. Makineler ve ekipman için ölçeklendirme çözümleri, daha küçük parti boyutlarının üretilmesini sağlar. Burada, mevcut ekipman tam olarak diğer yerler için kopyalanır. Bu, açıkça tanımlanmış süreçleri ve yüksek otomasyon derecesine sahip makine teknolojisini gerektirir.
Giderek daha fazla ilaç üreticisi, küçük partilerde maksimum verimlilikle çalışmalarına olanak sağlayan esnek şişeleme ve paketleme sistemlerine ihtiyaç duyuyor. Bausch + Ströbel, portföylerinde kompakt bir çözüme sahip: Modüler VarioSys üretim sistemi, küçük parti büyüklüğüne sahip laboratuvarlarda da kullanım için uygun. “Tüm tasarımlarımızda esneklik birinci öncelik. Bunu bir yandan hızlı ve kolay modül değişiklikleri yaparak ve diğer yandan izolatörü sterilize ederken kısa döngü süreleri ile başardık” diyor Bausch + Ströbel’de VarioSys’in ürün yönetimindeki gelişiminden sorumlu Heiko Schwarz.
Kendi tabletlerinizi basın
3D yazıcıdan yeni çıkan tabletler artık geleceğin bir hayali değil. Epilepsi tedavisi için Spritam, 2015 yılında Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanan ilk 3D baskılı ilaçtı. 3D baskı işlemleri, üreticilerin ürünleri, makine bileşenleri artık güçlendirme gerektirmediğinden, üretimde zaman ve maliyet faktörlerini azaltırken, aynı zamanda hasta ihtiyaçlarına tam olarak adapte etmelerini sağlar.
Geleneksel tablet presleriyle karşılaştırıldığında, basılı haplar ayrıca daha hızlı ve ek sıvı alımı olmadan çözülmelerine yardımcı olan daha gözenekli bir yüzeye de sahip olabilir. Ayrıca daha aktif bileşenlerle de donatılabilirler. Bu özellikle yutma zorluğu çeken ve çeşitli tabletlere bağımlı olan hastalara yarar sağlar. Ancak uzmanlar, hastaların kendi reçeteli ilaçlarını, doktorları tarafından kendi evlerinin rahatlığında bir araya getirilen bireysel bir formülle basabilmelerinin biraz zaman alacağını söylüyor. Mevcut uygulama alanları yalnızca uzmanlık gerektiren bireysel ilaçlarla sınırlıdır.
Kolaylık ve güvenlik
Kişiselleştirilmiş tıp, özellikle hastane ve bakım sektörünü etkileyen bir alandır. Hastaların doğru ilaç kokteyllerini almasını sağlamak için bakıcıların gerekli ilacı bir araya getirme görevini hafifletirken, tabletler kullanıma hazır halde kabarcıklı (blister) olarak paketlenebilir.
Kimyacılar ve blister ambalaj merkezlerindeki blister ambalaj makineleri, hastanın bireysel tablet karışımını hava geçirmez ve hijyenik bir kese şeridi içerisinde paketler ve aynı anda bireysel dozların doğru sırayla etiketlenmesini ve teslim edilmesini sağlar. Bu, yanlış dozajları önler ve hastaların yanlış tabletleri yanlışlıkla almamalarını sağlar.
Maliyet baskısı ve sistem verimliliği
İlaç sektöründeki tüm olumlu pazar gelişmelerine, sektörün büyümesine rağmen, bazı ülkelerdeki sağlık sistemlerinin muazzam maliyet baskısına maruz kaldığını unutmamak gerekir. Zorunlu indirimler, fiyat limitleri ve geri ödeme modelleri genellikle üreticileri paket başına maliyetlerini düşürmeye zorlar. Makine ve sistem üreticileri genel ekipman verimliliğini artırmak için çalışmak zorundadır. Endüstri 4.0’ın geleceğinde, bu güvenilir kullanılabilirliğe ve sürekli yüksek ürün kalitesine sahip entegre sistemler kullanmak anlamına gelir. Bu, sağlayıcıların uzun vadede dinamik bir pazara ayak uydurabilmelerini sağlamanın tek yoludur.