Ana bayii Performans Dijital standında fuara katılan Fujifilm Türkiye, fuarda Mejet, Vybrant ve Jingwei markalarını öne çıkardı.
Fujifilm Türkiye 5 – 8 Aralık 2019 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen FESPA Eurasia 2019 fuarına katıldı. Fuarda Türkiye ana bayiisi Performans Dijital standında sergilenen Fujifilm çözümleri giriş-orta seviye reklam ve endüstriyel baskı yapan işletmelerinin ihtiyaçlarını hedefliyordu. Fujifilm Türkiye & MEA Satış ve İş Geliştirme Müdürü Kerem Ege fuarda sorularımızı yanıtladı.
FESPA Euarisa’da hangi ürünleri sergilediniz?
FESPA Eurasia 2019’a ana bayimiz Performans Dijital’in standında katıldık. Fujifilm Vybrant UF10 UV 130 x 250 cm flatbed, MEJET ürün gamı altında 180 UV rulodan ruloya baskı makinesi, 60 x 90 cm küçük flatbed baskı makinesi, 160 cm eko-solvent ürün grubu ve JWEI tablalı kesici ürünümüzü sergiledik. Kendi mevcut müşteri portföyümüze ve fuar ziyaretçilerine yeni ürünlerimizi tanıttık. Daha önce alt yapısını oluşturup sonuçlandıramadığımız satış görüşmelerimiz için fuarda el sıkışmış olduk. Kısacası beklediğimiz kadar olmasa da keyifli bir fuar oldu diyebiliriz.
Sorumlu olduğumuz gelişmekte olan Türkiye, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika pazarları için daha rekabetçi ürünlerle ürün portföyümüzü zenginleştirmek istedik. İki yıllık Ar-Ge, 1 yıllık gerçek müşteri denememeleri sonrası FUJIFILM’in kendi mürekkeplerine uygun yüksek kalitede baskı yapabilen, sağlam, dayanıklı ve az servis ihtiyacı gerektiren ekipmanlar geliştirdik. Bu ürün grubunu MEJET markası altında tüm bölgelerde satışa sunduk.
Kafalar Fujifilm’den mi?
Çoğu modeller de fiyat/performans sonucundan en çok memnun kaldığımız endüstriyel Toshiba kafalar kullandık. Kullanılan baskı kafası Toshiba’nın uzun ömürlü, dayanıklı, kendi mürekkeplerimize çok uygun bir teknolojisi var. Belirlenen ortam şartları ve bakım performansını sağlarsanız mürekkebimizle uzun yıllar sorun çıkarmadan çalışabiliyor. Ortam şartlarının kötü olduğu, kötü bakım yapılan, kötü malzeme kullanılan, operatörün eğitimsiz olduğu ve riskli hareketler yaptığı işletmelerde çok kısa sürelerde bile kafa değiştirilebilir. Kafalar için kurulum sonrası bir yıl elektronik garantisi veriyoruz. FUJIFILM Mürekkepleri ile kullanıldığı sürece zaten sorun olmuyor. Müşterinin talebi ile UV makineler için GEN5, Kyocera, Konica kafa alternatifleri sunabiliyoruz. Kendi markamız olan Dimatix kafalı ürünlerimizde kısa sürede pazarda yerini alacaktır.
Fuarda JWEI kesim makinesinin ilk satışı gerçekleşti
Kesim makinesinin menşei nedir?
JWEI Çin’in en büyük iki dijital tabla sonlandırma üreticisinden biri. Sahada satışa başlamadan önce bir buçuk yıllık bir araştırma sürecimiz oldu. Görüşmeler yaptık ve dünyadaki kurulumlarını takip ettik. Sonunda el sıkıştık ve bölgemiz için distribütör olarak faaliyetlerimize başladık. Hali hazırda Birleşim Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Lübnan’da zaten 20’nin üzerinde kurulumumuz var. Türkiye’de Sign İstanbul akabinde FESPA Eurasia’da ürünü sergiliyoruz. Fuarda ilk satışımızı gerçekleştirdik, fuar sonrası kurulumu gerçekleşecek.
Kesicinin üzerindeki önemli bütün kilit teknolojileri Avrupa ya da Japon menşeili. Örneğin router kafalar bir Japon üreticiden, bıçak ve sair hassas parçaları Almanya’dan, 4 mm kalınlıktaki halı İtalyan, yazılımlar yabancı ülkeden. Dolayısıyla kesicinin tüm değerli parçaları dışarıda üretiliyor. Çin’de sadece montaj yapılıyor.
“JWEI ürün grubunda yüzde elliye varan bir yatırım maliyeti avantajımız var”
Fiyat avantajınız nedir?
JWEI ürün grubunda dünya genelinde bilinen markalarla nerdeyse yüzde elliye varan bir yatırım maliyeti avantajımız var. Tabii fiyat – performans değerlendirmesi yapmak daha doğru olacaktır.
Kurulum yaptığımız müşterilerimizle görüştüğümüzde, son derece sorunsuz bir makine olduğu, sadece bıçak vb. sarf malzemeleri değiştirilerek istikrarlı bir şekilde çok uzun yıllar çalıştığını tespit ettik. Bu konu bizim için çok önemli. Çünkü temsil edilen ürünlerin arkasında Fujifilm markası var.
MEJET markası olsun, diğer partner firmalar olsun, belki fiyatımız piyasa fiyatlarından azda olsa bir miktar yukarıda olabiliyor ama günün sonunda çok kaliteli ürünler ile sorunsuz ve daha uygun sahip olma maliyetleri ile müşterilerimizi memnun ediyoruz.
Müşteriyi üzmeyen, servis noktasında da bizi yormayan ürün ve tedarikçi firmalarla çalışmayı tercih ediyoruz. Türkiye’de bizim satmadığımız ama kurulmuş yedi-sekiz adet JWEI makine var. Sahipleriyle görüştük sarf malzeme ve ufak tefek yedek parça konusunda talepleri başladı, destek vereceğiz.
Türkiye’de temsilcisi var mıydı?
İki, üç farklı firma ile çalışmışlar daha önce, devamlılığı olmamış. O yüzden FUJIFILM ile çalışmayı tercih ettiler. Hem reklamcılık hem tekstil hem de ambalaj grubu var. 2020’de Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’na katılmayı planlıyoruz. Katılırsak bu ürün grubunu da orada sergileyeceğiz. İstanbul’daki demo merkezimizde her zaman bir makine müşteri demoları için hizmet vermeye hazır, ilgilenen herkesi bekleriz.
Türkiye’deki İnkjet ürün satış organizasyon yapımızı da değiştiriyoruz. Reklamcılık grubu giriş ve orta seviye çözümler 2020 yılında Marmara bölgesi haricinde artık bayi kanalı ile satılacak. Fujifilm Türkiye ofisi orta ve üst Segment tüm makine gruplarının satış ve pazarlama faaliyetlerine daha fazla odaklanacak. Ekonomik politik şartlar ne kadar değişken ve zaman zaman kötü de olsa 2019 yılı hedefimizi doğru koyduğumuzu ve gerçekleştireceğimizi öngörüyoruz. 2020 yılı içinde yeni ürün gruplarından çok ümitliyiz şu ana kadar gerçekleşen satış ve sipariş sonuçlarından çok memnunuz.
Size bağlı kaç ülke var? Birinde işler kötü giderse diğeri dengeleyebiliyor mu?
On dokuz ülke oldu. Maalesef bölge ülkeleri en ufak olumsuz politik ve ekonomik gelişmelerden etkilenebiliyor. Ama biz Türk insanı bu koşullarda doğduk, dolayısı ile yeni, zorlu koşullara çok çabuk adapte olup kısa sürelerde çözüm üretebiliyor ve hedefe doğru emin adımlar ile ilerliyoruz.
Artık ne almak istediğini bilen, belirli bir tecrübeye erişmiş bir müşteri kitlesi var
Ziyaretçiler neler soruyorlar?
Maalesef senelerdir aynı müşteri portföyüne hizmet veriyoruz, yeni müşteri sayısı çok az. Son iki fuarda şunu söyleyebiliriz: Artık ne almak istediğini bilen, belirli bir tecrübeye erişmiş bir müşteri kitlesi var. Ziyaretçiler artık satış sonrası detaylarını, servis yeteneğinizi, parça fiyatlarınızı ve satış aşamasında verilen sözlerin yerine getirilip getirilmeyeceğini, stokta sürekli mürekkep tutup tutmadığınıza kadar detay sorular soruyorlar. Bizim gibi büyük, güvenilir, kalite odaklı firmalarında önemi yavaş yavaş daha iyi anlaşılıyor gibi.
Ziyaretçi sayısının nasıl buluyorsunuz?
Beklediğimden düşük buldum. Havaların soğuk olması, aynı yılda 3 ay ara ile yapılan ikinci fuar ve sene sonu olması nedeniyle belki de normal. Bizim sektörümüz için aynı sene 3 ay ara ile iki fuarın artık hem ziyaretçiyi hem katılımcıyı zorladığı çok net bir şekilde ortaya çıkıyor. Fuarların verimleri gün geçtikçe düşüyor. Belki burada sektörün derneği ARED’in taraf tutmaktan ziyade uzlaştırıcı bir yol izleyerek, “Arkadaşlar gelin, iki fuar fazla oluyor, senede yada iki senede bir fuarı birlikte yapalım. Herkes için daha verimli olsun, sektör kazansın demesi gerekiyor.” Aksi takdirde önümüzdeki senelerde fuarlara katılacak firma bulmakta zorlanacaklar, iki fuar sistemi çok sürdürülebilir gözükmüyor.