Komori Avrupa Başkanı Ken Sagawa ile Ertem Basım’ın iki yıl içinde yaptığı üç kurutmalı web ofset baskı makinesi yatırımı çerçevesinde görüştük.
Ertem Basım’a ve Ankara’ya ilk kez geliyorsunuz. Matbaayı nasıl buldunuz?
Çok etkilendim, beklentilerimin üstünde profesyonellikte çalışan bir üretim tesisi. Fabrika çok temiz, Baskı, baskı öncesi, baskı sonrası için bağımsız bölümler oluşturulmuş. Çok iyi organize olmuş bir üretim sistemi gördüm. Sadece baskı ve baskı sonrasındaki organize üretim değil, ayrıca yüksek bir yenilik, yaratıcılık gözlemleniyor Ertem Basım’da.
Bir yıl içinde aynı şirkete 2 makine satmamız çok nadir bir durum
Ertem Basım’da 2 makineniz kurulu. Üçüncüsünün de siparişi verildi. İki yıl içerisinde 3 makineniz devreye girmiş olacak. Bu sizin için ne anlam ifade ediyor? Dünyada benzer örnekleri var mı?
Komori’de 25 yıldır çalışıyorum. Bu endüstri ile tamamen iç içeyim ve bu kurulumların aynı tesisde ve Ankara’da olması çok şaşırtıcı. Çünkü dünya üzerinde ticari baskıya talep genel anlamda azalıyor. Dolayısıyla, aynı şirkete 1 yıl içinde 2 makine satmış olmamız bile çok nadir bir durum. Özellikle bu tür bir durumu son 5-6 yıldır görmemiştim. Bu yüzden temsilcimiz Aras Makina’dan Hamdi Bey’den bu projeleri duyduğumda başta inanamadım.
Yeni gelecek makine diğerleri ile aynı mı?
Evet, 16 sayfa, 50.000 hızda tam otomatik (otomatik, boya kontrol ve register sistemine sahip, tam otomatik kalıp değiştirme otomasyonu olan) 4 renk web ofset baskı makinesi.
Sizin makinenizin rakiplerinize göre farkı ve öne çıkan özellikleri neler?
16 sayfa web baskı makinelerinde öncelikli amacımız yüksek tirajdan öte; işten işe geçişteki hız ve özellikle daha kısa tirajlarda verimliliği hedefliyoruz. Bu sebeple standart olarak sunulan yüksek otomasyon ve kontrol sistemleri sayesinde kalite, hız ve verimlilikte en iddialı teknolojileri sunuyoruz. Makinelerimiz için optimizasyon ve standartlar geliştirdik. Verimlilik en ön planda. Burada olduğu gibi makinelerimizin çok az fire oranları ve yüksek verimlilikle çalıştığını duymak da bizi ayrıca mutlu ediyor. Ertem Basım’da KOMORI 38S web ofset baskı makinesinin 2.000 baskı için bile kullanılıyor olması ve 250 fire ile iş geçişi ile bu üretimin yapılıyor olması bizi ayrıca motive ediyor.
Ertem Basım’a 3. makineniz geliyor. Bunun dışında İstanbul’a da kurulumu yapılan 2 adet makineniz var ve yine 2 adet yeni makine daha geliyor. Türkiye’deki bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu Türkiye’nin var olan potansiyeli ve yine gelecekteki yatırım motivasyonunun göstergesi. Buraya gelmeden önce Çin’deydim. Orada da yeni bir web makinesi kurduk. Benzer pozitif yatırım motivasyonlarına sahip pazarlar. Bu yatırımları yapan pazarlar bir anlamda da şu değerlendirmeleri de beraberinde getirebiliyor: Bu ülkeler eğitime ve kültüre verdiği önemi çoğaltıyor ve bu bir şekilde sektörümüze yatırım bağlamında katkı sağlayabiliyor. Türkiye›de yeni gelecek makinelerle son 3 yılda 6 makine kurmamız çok değerli. Aslında bu hızda bir yatırım eğilimi çok da olağan bir durum değil. Baskı dünyası için çok özel ve önemli. Bu durum Türkiye›nin ve Türk baskı sektörünün geliştiğinin göstergelerinden sayılabilir. Bu yatırımların çoğalmasıyla çocuklarımız daha kaliteli kültür ve ders kitaplarının keyfini çıkarabilecek.
Partneriniz Aras Grup’un performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Aras Grup, Komori olarak 1991 yılından beri dünyada en uzun süreli çalıştığımız partnerlerimizden. Yaklaşık 30 yıldır birlikteyiz. Çok sıkıntılı da ve çok iyi zamanları da beraber geçirdik. Bu süre boyunca Türkiye’de 800 civarında Komori baskı makinesi kuruldu. Şirket olarak Aras’ın bu uzun süreli desteği bizim için çok değerli ve pazara ismimizin daha güçlü olarak çıkması konusundaki katkısı için teşekkür ediyoruz.
Web pazarında da bir daralma var, Genel olarak dünya pazarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dünya genelinde yeni web ofset yatırımlarında bir düşüş gözlemliyoruz. Ama özellikle bazı matbaaların daha yüksek otomasyonlu teknolojilere ihtiyaçlarının artması sebebiyle yenileme taleplerinde de göreceli bir atışın olduğunu söyleyebiliriz.
İsveç, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde hala daha fazla otomasyonlu baskı makinesi talebi devam ediyor. Yine dünya geneli için en çok talebin bu yıl Çin pazarından geldiğini görüyoruz. Gelişmekte olan diğer bazı pazarlarda ve özellikle Asya pazarında az da olsa talep artışı var. Japonya’da ise her yıl 10’dan fazla web baskı makinesi kuruyoruz. Japonya’da düşük tirajlı işlerde göreceli olarak artış söz konusu ve yüksek otomasyonlu web baskı makinelerimiz tam da bu amaca denk düşüyor.
Son olarak H-UV kurutma sistemli yeni nesil web baskı makinelerimizden bahsetmek isterim. Bu teknolojide klasik kurutucu sistem olmadan tek lambalı bir kurutucu sistem ile daha kaliteli, daha iyi kurutma işlemi yapılan ve fire oranlarının daha da azaldığı üretim yapabiliyoruz. Japonya’da son yıllarda bu teknolojiye yönelik artan bir talep söz konusu. Önümüzdeki dönemlerde Avrupa pazarında da bu teknolojiye sahip web ofset baskı makinelerini göreceğimizi düşünüyorum.
Web ofset pazarı ile ilgili son 5 yıldaki gözlemleriniz ve Türkiye pazarından beklentiniz neler?
Web baskı makinelerinin satışları düşüşte. Ama Türkiye ile ilgili bu makine kurumları ve sonrasında da yeni yatırımlar için umutluyum. Gördüğüm kadarıyla daha önce kurutması olmayan weblerde baskı yapılan birçok okul kitabı, önümüzdeki dönemde kurutmalı weblerde basılacak. Bu durum Komori web baskı makinelerine olan talebi de arttıracak diye düşünüyorum.