Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD), Kasım ayı tanıtım toplantısında Frimpeks’i konuk etti. Son yıllarda yaptığı yatırımlarla iç ve dış pazarlarda payını arttıran Frimpeks’in kurumsal ve ürün portföyüne ilişkin tanıtımın ardından, Sunay Akın Frimpeks sponsorluğunda sahne aldı ve bilim ve sanat temalı etkileyici bir stand-up gösterisi sundu.
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Kasım ayı tanıtım toplantısı, 20 Kasım’da, aynı mekânda toplanan Ambalaj Kongresi’nden bir gün önce, Swisotel Bosphorus’ta gerçekleştirildi. KASAD Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran’ın açış konuşmasında ilk değindiği konu da Ambalaj Kongresi oldu.
“Yönetim Kurulu’nda fark ettik ki ASD tarafından Türkiye’de ilk kez bir Ambalaj Kongresi düzenleniyor” diyen Duran, şöyle devam ediyor. “Dolu içerikli bir kongre. Bin katılımcı var, yurt içinden ve yurt dışından konuşmacılar var. Dünya Ambalaj Örgütü Başkanı ve Başkan Yardımcısı geliyor, Türkiye’deki şu andaki ekonomide konjonktür harika olmasa bile bu büyüklükte bir kongre yapabilmek çok iyi. Gelişmiş ekonomilerde bile bu boyutta bir kongre yapabilen ülke sınırlı. ECMA yapabiliyoruz ama zaten ECMA tüm Avrupa demek. Bizi daha da ilgilendiren boyutu, Ambalaj Kongresi’nin konusunun ‘Sürdürülebilirlik ve Döngüsel Ekonomi’ olması. Sürdürülebilirlik dendiği anda akla ilk önce karton geliyor. Kartonun yıldızı müthiş bir şekilde parlıyor. Son 20 – 25 yılda plastik çok yol aldı ve çok sektörde hacmini arttırdı. Fakat son jenerasyonun hassasiyeti tüm büyük markaları bu konuda önlemler almaya itiyor. Bu da doğal olarak hepimizin birincil hedefi oldu. Daha önce karton ambalajın plastiğe kaptırdığı birçok sektör şu anda dönüyor veya dönmenin arayışı içinde. Bu yüzden bence hepimiz için önemli ve güzel bir süreç başlıyor, umarım bundan hepimiz güzel bir şekilde faydalanırız.”
Ağaçlar kartona, kartonlar ağaca: TICCIT Programı
KASAD Genel Sekreteri Erol Gül; KASAD’ın önce ABD’de başlatılıp sonra Avrupa’da devam eden, ECMA ve Pro Carton’un bir projesi olan, okullar için eğitim programı TICCIT (Ağaçlar Kartona, Kartonlar Ağaca) hakkında bilgi verdi. TICCIT, 8-12 yaş grubundaki öğrencilere karton ve sürdürülebilirlik konusunda uygulamalı eğitim vermeyi amaçlayan bir program. Bu programla ilgili dokümanlar Türkçe olarak Pro Carton web sitesinden (https://www.procarton.com/sustainability/ticcit/turk/) indirilebiliyor. Proje kapsamında Ekim ve Şubat ayları arasında, dileyen firmalar çevrelerindeki okullarla temasa geçerek, orman, ağaç, karton üretimi ve geri dönüşümü bu dökümanlarla öğrencilere bilgi veriyor ve daha sonra fidan dikme uygulaması yapabiliyorlar. Erol Gül, “Bunun sizin şirketinize de büyük faydalar sağlayacağına inanıyoruz. Herhangi bir desteğe ihtiyacınız varsa, bilgi – belge, her türlü desteği vermeye hazırız” diyor. Karton kullanımında sürdürülebilirlik, İngilizce adlarıyla reduce (azalt), renew (yenile), replace (yerine koy), reuse (tekrar kullan) ve recycle (geri dönüştür) gibi ‘r’ ile başlayan beş sözcükle ifade edilen bir sorumluluk silsilesini yerine getirmeyi gerektiriyor: Ambalajın küçültülmesi, yenilenebilir kaynaklardan üretilmesi, yenilenemeyen kaynaklar yerine yenilenebilir olanların kullanılması, yeniden kullanım ve kâğıt ve kartonun geri dönüştürülmesi.
Sunay Akın: “Bir karton kutu sadece kutu değildir”
Frimpeks sponsorluğunda sahneye çıkan Şair, Yazar, Araştırmacı, Gazeteci ve Tiyatro Oyuncusu Sunay Akın, konuşmasında pek çok anekdot paylaştı. Alman Kralı II. Wilhelm adına Köpenick belediyesinin 4000 markına el koyan Wilhelm Voight adlı sahtekâr, Sarıkamış’ta esir düşen Yüzbaşı Fuat Bey, yüz yıl önce Boğaz’da açıkta demirlemiş, yola çıkacak Bandırma Vapuru’nun kamarotu Hacı Tevfik Bey’in oğlu, Atatürk’ün ilk kütüphanecisi Nuri Ulusu, Sivas Kongresi’nde “Mandacılık kabul edilemez” diyen Tıbbiyeli Hikmet, İstanbul’da işgale karşı ilk direnişi başlatanlardan İstanbul kabadayıları, Usta Kemal ve onunla direnişe katılmak isteyen Nazım Hikmet, Tiyatro Sanatçısı Afife Jale, Reşat Nuri Güntekin ve onun eseri Çalıkuşu, bu konuşmada geçen isimlerden sadece bazıları.
Birçok anekdotun sonunda, o kişiyle, olayla ya da eserle ilgili bir ambalaj (bir sandık, kese ya da karton kutu, konuşmanın vurgu yapılan malzemesi oldu. Yüzbaşı Fuat Bey’in anılarını yazdığı minik defteri koyduğu kibrit kutusu en çarpıcı örnekler arasındaydı. Sunay Akın, böyle tarihi ve kültürel değerleri olan kutular için bir müzemiz olmamasından yakınıyor. “Washington’daki Kongre Kütüphanesi’nin raflarının uzunluğu 1200 kilometre… Bir Alman her gün bir müzeye gitse, ömrünün 16 yılını müzelerde geçirmesi gerekir” diyen Akın, bilginin ve toplumsal hafızanın gücüne vurgu yaparak, KASAD üyelerine hitaben, “Bunların tanıtımını yapacak olan sizlersiniz” diye ekliyor.