Eti Bilgisayar ve Abbyy Ankara’da düzenlenen dijital dönüşüm seminerinde Abbyy Finereader 15 sürümünü tanıttı.
Eti Bilgisayar ve Türkiye’de temsil ettiği Abbyy’nin birlikte hazırladıkları dijital dönüşüm seminerinde kamu kurumlarından ve kurumsal şirketlerden davetlilere Abbyy Finereader yazılımının yeni sürümü tanıtıldı ve Abbyy’nin dijital arşivleme çözümü Finereader Server ile sağlanan olanaklar hakkında bilgi verildi. Davetlilerin pek çok soruyla aktif olarak katıldıkları seminerde yeni teknolojiler ve araçlarla iş süreçlerini dijitalleştirmenin sağlayacağı verimlilik ve zaman kayıplarının önlenmesine de vurgu yapıldı.
Ankara Sheraton Hotel’de 13 Kasım’da gerçekleştirilen etkinliğe Abbyy’den Uygulama Yazılımı İş Birimi Orta ve Doğu Avrupa Yöneticisi Dmitry Golivets, aynı birimden İş Geliştirme Müdürü Sergii Ostryanko katıldı. Eti Bilgisayar adına Genel Müdürü Ahmet Yanıkoğlu, Ürün Müdürü Hatice Cesur, Satış Müdürü Engin Dize seminerde konuşma ve sunumlar yaptılar ve soruları yanıtladılar.
Eti Bilgisayar Genel Müdürü Ahmet Yanıkoğlu, “Eti Bilgisayar ve Abbyy otuz sene önce kurulmuş şirketler” diyor ve ekliyor: “Neredeyse aynı yaşta her ikisi de ve biz yaklaşık 15 senedir birlikte çalışmaktayız. Son altı senedir de Abbyy’nin ülke resmi partneriyiz. Abbyy ürünleri bizim üzerimizden dağıtılıyor. Firma olarak kendimizi katma değerli distribütör olarak tanımlıyoruz. Satış öncesi ve sonrası destek veriyoruz, yerelleştirme çalışmaları yapıyoruz, gerekirse müşteriye özel çözümler sunuyoruz ve eğitim faaliyetlerimiz var. Abbyy dışında temsilciliklerimiz de var.”
Küresel bir yazılım geliştirici ve çözüm sağlayıcı: Abbyy
Abbyy Uygulama Yazılımı İş Birimi İş Geliştirme Müdürü Sergii Ostryanko, Abbyy hakkında bilgi verdi. Abbyy’nin içerik, akıllı çözümler ve hizmetlerin evrensel sağlayıcısı olduğunu belirten Ostryanko, yapay zekaya uyumlu üretken araçlarla dijital dönüşüm motivasyonu sağladıklarını belirtiyor.
Bu yıl Abbyy 30. yılını kutladı. On üç ülkede ofisleri ve 1300’den fazla çalışanı, 400’den fazla patentleri ve patent başvuruları var. Dünya çapında milyonlarca kullanıcısı var ve Abbyy ürünleri kullanılarak milyarlarca doküman dijitale dönüştürülüyor. Abbyy’nin Türkiye’ye de bakan Doğu Avrupa birimi Ukrayna, Kiev’den yönetiliyor. Çözümleri birçok sektörde kullanılıyor: Petrol, enerji, kamu, eğitim, sağlık, ulaştırma, bankacılık vb.
“Dijital iş dönüşümü pazarda trend konulardan birisi. Dijital iş dönüşümü firmalara yeni dijital teknolojiler ve olanaklar sunuyor” diyen Ostryanko, bu olanaklardan bazılarını yapay zeka uygulamaları, akıllı analizler ve akıllı çözümler olarak sıralıyor ve şöyle devam ediyor. “HP, Fujitsu, Konica Minolta, Panasonic, Xerox gibi OCR çözümleri sunan firmaların birçok yazılımının arka planında Abbyy çözümlerinin motorları çalışıyor. İngiltere, Yunanistan, Şili, Kolombiya, Suudi Arabistan, Kuveyt, Pakistan ve diğer bazı ülkelerde seçim sonuçlarının belirlenmesinde Abbyy çözümleri kullanılıyor. Peru’daki cezaevi yönetim ofislerinin dokümanları Abbyy Finereader ile dijitalleştiriliyor. Brezilya’da da geçmiş 100 yıllık hava tahmin raporları Finereader ile dijitalleştirildi.”
Seminerde Abbyy Finereader Server ve Finereader 15 masa üstü çözümü tanıtıldı. Eti Bilgisayar Satış Müdürü Engin Dize, Finereader 15’in özellikleri ve sektörün ihtiyaçları ile arasındaki pozisyonu anlattı. Dize’nin aktardığı, dünya çapında yapılmış araştırmalara göre bilgi çalışanlarının %80’i zamanlarını belgelerle uğraşarak geçiriyorlar ve bunların %25’i kâğıt (basılı) belgeler. Geçen iki yıl boyunca önceki yıllara oranla %300 daha fazla PDF belge açıldı. Açılan bu PDF belgelerin %25’i taranmış belgeler. Ofis çalışanlarının haftada iki saatten fazla zamanı belge aramakla geçiyor. Ofis çalışanlarının sadece %6’sı bir PDF düzenleme uygulamasına sahip.
“Kâğıtsız ofis yıllardır konuşuluyor ama şu an için çok gerçekçi değil. “Daha az kâğıtlı ofis’ daha akla uygun gelebilir. ABBBY tam olarak bu noktada birtakım çözümler sunuyor” diyen Engin Dize, Abbyy’nin Finereader kullanıcı bazlı masa üstü çözümünün yanı sıra sunucu bazlı çalışan Abbyy Finereader Server, yapılandırılmış belgelerin işlenmesi için kullanılan FlexiCapture (Fatura, iş başvuru formu, tahsilat makbuzu gibi içinde fatura numarası, adres, vergi kimlik numarası, tutar gibi verileri belirli verileri barındıran dokümanlarda bu verileri yakalayan ve istenilen veri formatında istenilen veri satırına yazılmasını sağlayan bir uygulama) ve sunucu tabanlı yeni nesil bir içerik IQ platformu olan Abbyy Vantage çözümlerini sunduğunu ekliyor.
Finereader ne yapıyor?
Finereader, ofis çalışanlarının gerek dijital gerek kâğıt temelli taranmış her türlü belge ile çalışmasını sağlayan bir PDF aracı.
Finereader ile PDF dosyalar oluşturulabiliyor, farklı formatlardaki (Word, Excel, taranmış belge vb.) belgeler tek bir PDF dosyasında birleştirilebiliyor, mevcut PDF’leri dijitale dönüştürerek bunlar içinde arama yapılabiliyor; PDF belgeler istenildiği gibi düzenlenebilir, içerikte değişiklik yapılabilir, yorum eklenebilir, onaylanabilir.
Abbyy Finereader belge güvenliğinde önemli araçlar sunuyor. Oldukça güçlü şifreleme araçları var ve şifreleme özellikleri ile dokümana istenilen kısıtlamalar (şifreyi bilmeyen dokümanı açamasın, açsın ama yazdıramasın, değişiklik yapamasın, yorum yapamasın veya yapsın vb.) konulabiliyor.
Optik karakter tanıma (Özgün kısaltması, OCR) özelliği en başından beri var. Taranmış belgeler gibi içindeki bilgiler dijital olarak aranamayan dosyaları dijital ortama aktarıyor, Word vb. doküman formatlarına veya içinde arama yapılabilir dijital PDF dokümana dönüştürebiliyor.
Finereader Corporate sürümünde Hot Folder özelliği ile OCR özelliği otomatik görevlere dönüştürülebiliyor. Kullanıcı “Belgeyi tara ve Word’e dönüştür” gibi bir komut verebilir veya haftanın belirli günlerinde ve saatlerinde PDF dosyaların işlenmesi ve belirli formatlarda belirli bir klasöre kaydedilmesi gibi görevleri otomatikleştirebilir. Bu Finereader masa üstü sürümünde aylık 5000 sayfa ile sınırlı. Daha üst rakamlar için Finereader Server kurulması gerekiyor.
Belge karşılaştırma özelliği sayesinde belgelerde yapılan değişiklikleri özgün dosya ile değişiklik yapılmış ya da yapılmış olması olası kopyasını saniyeler içinde karşılaştırarak, satır bazında ya da özet Word raporla değişiklikleri (eklenen, çıkarılan, silinen vb. gösterebiliyor. Dosya formatı fark etmeksizin, Finereader her iki dosyası OCR teknolojisi kullanan yapay zeka ile tarıyor ve karşılaştırıyor.
Masa üstü sürümün kullanıcı versiyonunda otomatik görevler oluşturmak ve belge karşılaştırmak hariç tüm özellikler kullanılabiliyor. Corporate versiyonunda ise otomatik görev ve belge karşılaştırma özellikleri ilave olarak geliyor.
Finereader ORC desteği 192 dili kapsıyor. Türkçe dahil 23 dilde kullanıcı arayüzü desteğine sahip. OCR için 48 dilde sözlük uygulaması, belge karşılaştırmada 38 dilde uygulaması var.
Engin Dize, “Finereader şu üç çözümü bir arada sunan pazarda tek ürün: PDF belgelerle çalışma, optik karakter tanıma ve belge karşılaştırma” diyor. Finereader’in son sürümünün en önemli yeniliklerinden biri, artık PDF dokümanda sadece satır bazlı değil, paragraf bazlı düzeltme de yapılabilmesi.
Lisanslama seçenekleri
Yıllık lisanslama seçeneği var ama esas olarak kalıcı lisansı tavsiye ediliyor. Bir kere alınıyor ve ömür boyu kullanılıyor. Kalıcı lisans alınması halinde yıllık bakım ve güncelleme kalıcı lisans bedelinin %20’si kadar bir bedelle alınabiliyor. Alınan adede göre kademeli düşen lisans bedeli söz konusu. Toplam sahip olma maliyetinde oldukça avantajlı. Engin Dize, farklı lisanslama seçenekleri hakkında da bilgi verdi.
Finereader Windows tabanlı bir yazılım. Mac sürümü var ancak sadece OCR özellikleri kullanılabiliyor. PDF editing yapılamıyor. Onun için ayrı bir yazılım alınması gerekiyor.
“Kullanımı oldukça kolay, ilave bir eğitim gerektirmiyor. Türkçe arayüzü var. Belge arama özellikleri çok kolaylık getiriyor. Kalıcı lisans ve her yıl satın almak gerekmiyor. Kullanım süresi dolmuyor ve hizmet kesintiye uğramıyor” diyen Dize, ekliyor: “Kamu kurumları, akademik kurumlar, çeviri hizmeti, yasal hizmetler veren kurumlar, analistler, danışmanlar, noterler, yöneticiler ve yönetici asistanları, kısaca bilgi ve belgeyle işi olan herkes Finereader’i kullanabilir.”
Abbyy dijital arşivleme çözümü: Finereader Server
Dijital dönüşüm ile birlikte arşivleme ihtiyaçlarında da değişim yaşandığını belirten Eti Bilgisayar Ürün Müdürü Hatice Cesur, Finereader arşivleme çözümü ile karşılanan bu ihtiyaçları şöyle sıralıyor:
“Belli kayıtların hızlı bir şekilde bulunması ve değişiklik yapılarak yeni kayıtların üretilmesi, araştırma platformlarına (robotic process automation – rpa gibi) içerik oluşturmak, içerikten stratejik sonuçlar çıkarmak ve kararlar almak, pazarlama kararları almak, evrakların orijinalinin saklanması istenen kurumlar için bunu kolaylaştırma, geleceğe yönelik analizler yapmak için dijital arşiv belgeleri kullanılabilecek.
Dijital arşiv için çoğunlukla PDF formatıdır. Arşiv için özellikle PDF/a formatı kullanılır. En önemli özelliklerinden biri önde imzalı kaşeli orijinal dokümanı gösterirken, arkada arama yapılabilir bir metin katmanı barındırması. PDF/OA standardı görme engelliler için sesli okuma olanağı sunuyor. PDF ile ilgili olarak geliştirmeleri sağlayan PDF Association adlı bir kurum var ve Adobe, Abbyy gibi firmalar tarafından destekleniyor.
Abbyy’nin PDF arşivleme sistemi çözümü Abbyy Finereader Server, Finereader Server bir sunucu uygulaması. Bir iş akışı oluşturuluyor ve girdilerin nereye kaydedileceği, gelen iletileri arşivlenecek olan e-posta adresleri bilgileri giriliyor, Finereader Server sonra tüm iş akışında arşivlemeyi otomatik olarak gerçekleştiriyor.”