Son yıllarda ihracata odaklanan Sun-Ka Sungurlu Kağıtçılık San. ve Tic. Ltd. Şti. kardeş şirketi Larton Ambalaj San. ve Tic. A.Ş. ile birlikte bu yıl da Avrasya Ambalaj İstanbul 2019 – 25. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı’na katıldı. Fuarla ilgili sorularımızı Sun-Ka Kağıt Genel Müdür Yardımcısı Levent Öztekin’e yönelttik.
Bu fuarın iç pazarda ve ihracatta büyümenizdeki rolü nedir?
Biz Sun-Ka ve Larton olarak Avrasya Ambalaj fuarına 2012 yılından beri katılım sağlıyoruz. Bu sene 25’incisi gerçekleşen Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı, Ambalaj Sanayicileri Derneği ile Reed Tüyap iş birliğinde 23 Ekim – 26 Ekim 2019 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde sektörünün tüm paydaşlarını ve bizi bir araya getirdi.
Ambalaj fuarı ziyaretçi odak ülkeleri olarak belirlenen Cezayir ve Rusya Federasyonu’nun yanı sıra; Almanya, Azerbaycan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Fas, Filistin, Gana, Gürcistan, Hırvatistan, Irak, İran, İsrail, İspanya, İtalya, Katar, Kenya, Kosova, Kuveyt, Lübnan, Makedonya, Mısır, Nijerya, Özbekistan, Sırbistan, Suudi Arabistan, Tunus, Ürdün ve Yunanistan başta olmak üzere 115 ülkeden 9 bini yabancı 60 bin ziyaretçi gelmesini bekliyoruz. On dört salonda gerçekleşen fuarda 42 ülkeden kendi müşterilerimizi standımızda ağırlamayı arzu ediyoruz. Ziyaretçi sayımızın artması ile de özellikle ihracattaki büyümemizi %50 seviyesine getirmek istiyoruz.
Bu yıl fuara ilişkin farklı bir gözleminiz var mı? Beklentilerinizi karşıladı mı?
Fuarda bu sene daha çok Cezayir ve Rusya Federasyonu’ndan ziyaretçilerin fazlalığını gözlemek mümkündü. Hem Larton Ambalaj hem de Sun-Ka Kağıt olarak fuarın beklentilerimizi karşıladığı görüşündeyim.
Son bir yıl için üretim ve satış performansınızı nasıl değerlendirirsiniz?
Söz konusu olan kâğıt sektöründeki beklentiler olduğunda temel piyasa gerçeklerini her zaman göz önünde bulundurmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim.
Fiyat her zaman arz ve talep dengesi ile belirlenir. Maksimum arzın ne olduğunu aşağı yukarı biliyoruz ayrıca bunun son yıllarda yapılan makine yatırımları ile ciddi oranda arttığının farkındayız.
2019 yılı içerisinde makro beklentilere baktığımızda 2018 yılından daha düşük bir üretim ve büyüme oranı ile birlikte özellikle iç pazarda talebin ciddi oranda daraldığını; yükselen döviz kuru ve indirilmeye çalışılan faiz oranları ile yüksek enflasyon arasında debelenerek geçirilmekte olan 2019’un kayıp bir yıl olduğunu söylemek mümkün görünüyor.
Kâğıt ve oluklu mukavva fabrikalarının ellerinde bulunan yüksek ham madde stoklarının yıl sonu gelmeden eritilmesi baskısı bu yıl da bizi ve bizim gibi tüm kâğıt sektöründeki sanayici dostlarımızı etkilemektedir.
İhracatta ve iç pazarda hedefleriniz nedir? drupa dışında hangi fuarlara katılacaksınız?
İhracatta bu sene %40 seviyelerindeydik; 2020 hedefimiz %50 seviyesine çıkarak hem iç piyasayı hem de dış piyasayı dengelemek.
2020 yılında 4 fuara katılacağız; biri yurt içinde, diğer üçü yurt dışında olacak.