İstanbul Ticaret Odası’nın 5. kat fuayesi, 5 Eylül Perşembe günü çok önemli bir buluşmaya sahne oldu ve bir yıl önce başlatılan Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörü Genel Değerlendirme raporu lansmanı yapıldı. Rapora göre sektör 124 bini aşkın çalışan istihdam eden 11 binin aşkın firmadan oluşuyor; 9 milyar doları aşkın yıllık ciro elde ediyor.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul Düşünce Akademisi önderliğinde, Açıkhava Reklamcıları Derneği (ARED) ve 30 nolu Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi’nin katkılarıyla, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi akademisyenlerinin literatür taraması ve saha çalışmalarıyla gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda ortaya çıkan Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektör Raporu, sektörün ilk kez bilimsel verilerle tanımlanmasını sağlıyor.
Lansman toplantısında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, raporun bir ilk olmasının çok anlamlı olduğunu vurguluyor ve Göbeklitepe’deki taşlar üzerine çizilmiş figürlerden başlayarak tarihsel bir perspektiften hazırlanmış olmasının önemine dikkat çekiyor. ARED’in çalışmaya büyük katkısı olduğunu kaydeden Kuralay, “Rakamları görünce ciddi ve önemli bir sektörle karşı karşıya olduğumuzu görüyorum: 124 bin çalışandan yaklaşık 100 bini İstanbul’da; 11 bin şirketin de yaklaşık 10 bini İstanbul’da” diyor.
İhracatı arttırmamız gerektiğini, raporun çalışanların eğitim durumları ile değerli bilgiler de içerdiğini belirten İsrafil Kuralay, sektörün tabela, billboard ve yönlendirme levhalarından ibaret olmadığını, kurumsal kimlik tasarımından şehir mobilyalarına uzanan çok geniş bir alanı kapsadığının da rapor ile ortaya konduğunu kaydediyor ve şehirde estetik, güvenlik ve denetime de ağırlık verilmesi dileklerini ekliyor.
ARED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özdemirel, sektör için ilk olan Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörü Değerlendirme raporuna onay ve destek veren İTO Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerine, 30 nolu Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi Başkanı Murat Gürbüz’e, çalışmanın tüm süreçlerinde aktif olarak yer alan Komite ve Meclis Üyesi, ARED Üyesi Şevket Aksoy’a, çalışmayı gerçekleştiren İstanbul Düşünce Akademisi’nden Tezer Palacıoğlu’na, akademisyenler Prof. Dr. Nurhan Babür Tosun’a ve Prof. Dr. İbrahim Kırcova’ya ve ekibine, ARED Ölçümleme ve Araştırma Komitesi Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Evren Güldoğan’a, Yönetim Kurulu Üyesi Levent Olcayto’ya ve Koordinatör Şenay İpek’e ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörünü Türkiye genelinde ve uluslararası arenada temsil eden tek dernek olarak, sektörümüzün rakamsal verilerine ulaşmak ve sektörümüzü bilimsel verilerle tanımlamak en önemli hedeflerimizden birisiydi” diyor ve ekliyor:
“Bu rapor sayesinde birçok meslek dalını içinde bulunduran ve multidisipliner bir yapıya sahip olan sektörün tanımlanması, tabelacılıktan endüstriyel reklam ürünleri sektörüne geçiş tarihçesi yazılırken sektörümüzün rakamlarla ifade ediliyor olması sağlanmış, büyük bir boşluğun da doldurulması söz konusu olmuştur. Bu değerli kaynak, bundan sonra endüstriyel reklam ürünleri sektörünün önünü açacak ve gelişmesine katkı sağlayacaktır.”
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kırcova, “Bu çalışmanın en önemli katkılarından biri kavram kargaşasını ortadan kaldırmak olmuştur” diyor. Hayatın her alanında sektörün ürettiği materyalleri gördüğünü belirten Kırcova, sektörde geriye doğru veri bulmakta çok zorlandıklarını, bu konuda ARED’in ve İTO’nun katkıda bulunduğunu, kendilerinin de çok çaba gösterdiklerini vurguluyor. İş kollarının NACE kodlarıyla kaydedilmesi konusunda da sıkıntılar olduğunu kaydeden Kırcova, çalışmada üç NACE koduyla sonuca ulaşmaya çalıştıklarını belirtiyor.
Araştırma kapsamında, Prof. Dr. İbrahim Kırcova, Prof. Dr. Nurhan Babür Tosun ve Arş. Gör. Damla Karşu Cesur ve Şirin Gizem Köse, zaman zaman diğer üniversitelerden araştırma görevlilerinin de desteğiyle sahada ve FESPA fuarında 354 firma ile anket çalışması gerçekleştirdiler.
Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörü Genel Değerlendirme raporundan rakamlar
Raporda iki ana bölüm var. Birinci bölüm, “Türkiye’de Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörüne Genel Bakış başlığı altında, sektörün tarihçesi, genel görünümü, uygulamalar, sektörün sorunları, tedarikçiler ve diğer konularla ilgili pek çok alt başlık içeriyor. İkinci bölümde ise Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektöründe Faaliyet Gösteren Şirketler Üzerine Bir Araştırma yer alıyor.
Rapora göre sektörde 11.712 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmalardan 9319’u İstanbul’da, 488’i Antalya’da ve 331’i İzmir’de bulunuyor. İstihdam verilerine baktığımızda, 100.663 kişinin İstanbul’da, 6553 kişinin Ankara’da, 3844 kişinin İzmir’de ve 2627 kişinin Antalya’da çalıştığını görüyoruz.
Sektörün cirosunda 6.82 milyar dolar ile İstanbul ilk sırada yer alırken, 1.04 milyar dolar ile İzmir, 478 milyar dolar ile Ankara ve 166 milyon dolar ile Antalya onu takip ediyor. Toplam ciro 9.14 milyar dolar.
Sektörün (GTİP 8310.00 numarasıyla kayıtlı) 2018 yılında 8 milyon 518 bin dolarlık ithalatı ve 14 milyon 478 bin dolarlık ihracatı var.