Hem tabaka ofset hem de kurutmalı web tarafında yeni yatırımların olduğunu belirten Aras Makina Genel Müdürü Hamdi Kaymak siparişi geçilen 3 adet Komori web ofsetin Nisan 2020’de geleceğini belirtiyor.
Aras Makina Genel Müdürü Hamdi Kaymak ve Ürün Müdürü Burhan Kuturman Labelexpo Europe 2019’da Türkiye’den gelen etiket profesyonelleri ile bir araya gelip verimli görüşmeler yaptılar.
Fuarda Hamdi Kaymak’ın değerlendirmelerini aldık.
Fuarın ziyaretçi sayısında bir önceki fuara göre çok belirgin bir artış olmadığı belirten Kaymak şunları söylüyor. “Ziyaretçi sayısında bir önceki fuara göre çok belirgin bir artış yok görünüyor. Türkiye’den gelen ziyaretçilerin genel olarak yatırım arayışında olduğunu söylemek mümkün. Görüştüğümüz müşterilerin birçoğu orta vadede etiket baskı ve baskı sonrasına ilişkin yatırım arayışı içindeler.
Etiket sektöründe yüksek ihracat rakamları söz konusu. Etiket ve fleksıble ambalajda daha yüksek otomasyon, daha yüksek kalite ve verimlilik talebi yüksek. Eski makinalarla rekabetçi olma şansımız yok. Bu nedenle etiket sanayicilerimiz teknolojiyi en önde takip ediyorlar. Bu anlamda fuara bir yatırım yapmak için gelenlerin sayısı da yüksek.
Biz zaten son çeyrekte yatırımlarla ilgili bir hareketlilik bekliyorduk. Bu eğilim etiket sektörünü içinde barındıran genel olarak matbaacılık sektörü için de geçerli. Bu anlamda geçen bir yıla göre daha pozitif bir beklenti içindeyiz. Geçtiğimiz yıl ikinci yarısı itibarı ile yoğunlaşan özellikle finans alanındaki negatif gelişmeler şu an itibarıyla yavaş da olsa yumuşama eğiliminde ve bu da genel yatırımların artması yönünde güçlü bir motivasyon sağlıyor.
Türkiye’de finansmana ulaşmak ve finansmanın maliyeti şu an yaşanılan en büyük sorun. Umuyoruz önümüzdeki süreçte yavaş da olsa iyileşme eğilimi devam edecek.
Aras Grup tarafında memnuniyetle ifade edeyim ki hem tabaka ofset hem de kurutmalı web ofset tarafında yeni yatırımlar var. Bu ay itibarı ile 3 adet Komori web ofset baskı makinası siparişi almış durumdayız. Bu boyuttaki yatırımların yapılabiliyor olması ve bunların finansmanın çözülmüş olması özellikle şu dönem için oldukça önemli. Önümüzdeki yıl Mart ayında makinalar Türkiye’ye doğru yola çıkmış olacak.”
Özellikle ihracata çalışılan etiket ve ambalaj gibi alanlarda rekabetçi olabilmek için yüksek otomasyonlu makinalara olan talebe ilişkin Hamdi Kaymak şunları ekliyor. “Ambalaj ve ticari matbaacılıkta ikinci el tercihi yapılabiliyor ancak etiket ve esnek ambalajda ağırlıklı talep yeni makinalarda. Daha yüksek kalite, yüksek otomasyon, verimlilik ön planda olduğu için talep yeni makinalara yönelik. Eski makinalarla rekabetçi olma şansı yok. Dolayısıyla etiket sanayicileri teknolojiyi yakından takip ediyorlar. Bugün ve sonrası için yüksek kalite, yüksek otomasyon rekabet yapabilmek için bir zorunluluk. Etiket üretiminde, baskı kalitesi anlamında, dünyanın en iyileri arasındayız. Bu konumu korumak ve devam ettirmek zorundayız. Yeni makina yatırımı daha rahat rekabet yapabilmek açısından da bir zorunluluk. Bunu yüksek baskı kalitesi ihtiyacının yanı sıra pazar da zorluyor. Yüksek otomasyonlu ve yeni teknolojili makina yatırımlarına yönelik artan bir ivme gözlemliyoruz. Önümüzdeki sene, konjonktürel bir sıkıntı olmaz ise bu yatırım ivmesinin daha da artacağını düşünmekteyiz.”