Kristian EKVALL / Toray Ar-Ge ve Teknik Satış / BLOG YAZISI
Labelexpo 40. yıldönümünü kutlarken, Toray olarak biz de susuz ofset baskının nasıl ve neden geldiğini ve nereye gideceğine dair görüşümüzü paylaşarak, susuz ofset baskının 42. yılını kutlama fırsatı elde ediyoruz.
Yaklaşık beş yıllık Ar-Ge’den sonra, susuz ofset baskı ilk kez drupa 1977’de piyasaya sunuldu ve 1978’de Toray tarafından ticarileştirildi. İlk susuz ofset kalıpları TAP tipi pozitif kalıplardı. İlk levha, pozitif bir çalışma biçimine dayandığından ürün ilk kez üretimin yaklaşık %95’inin pozitif çalışıldığı Japonya’da pazarlandı. Baskı makinesi, mürekkep ve kâğıt üreticileri ürünü desteklemek için Toray ile iş birliği yaptılar ve ilk pazar kabulü çok iyiydi.
Susuz ofsetin Kuzey Amerika’da gösterimi ilk olarak 1980’de yapılmış olmasına rağmen, yine de pozitif bir çalışma tabanına sahipti. Ancak 1982’de Toray, negatif çalışan (TAN) tip bir kalıp geliştirdi ve pazarın %95’inin negatif çalıştığı Kuzey Amerika’da bir pazar fırsatı sağladı. Bununla birlikte, Kuzey Amerika’da kabul, kısmen muhafazakar pazarlama çabaları ve bu coğrafyadaki susuz ofset mürekkeplerinin güvenilir bir şekilde tedarik edilememesi nedeniyle biraz yavaşladı. Ancak son yıllarda, susuz ofset dünya çapında daha uygulanabilir bir seçenek olarak algılanmaya başlamıştır.
Susuz ofset baskı, standart ofset baskı makinelerinde çalışan yeşil bir alternatif baskı sistemidir. Susuz baskının anahtarı, geleneksel nemlendirme çözeltisiyle gerektiği şekilde mürekkep / su dengesini sağlama ihtiyacını ortadan kaldırmak için mürekkep geçirmez silikon kauçuk kaplama kullanan bir kalıptır.
Susuz ofset baskı, geleneksel ofset matbaaların (ve çevrenin) yüz yüze olduğu sorunların çoğunu ortadan kaldırır. Baskı işleminde su kullanılmaz, dolayısıyla değerli bir kaynak korunur. Ve mürekkep / su dengesi kurmaya gerek olmadığından baskı makineleri çok daha hızlı renklenir. Bu, daha az hazırlık firesiyle, daha kolay kullanım, pazara daha hızlı çıkış süresi ve günümüzde yaygın olan daha düşük tirajlı işleri ekonomik olarak üretme yeteneği anlamına gelir.
Artık susuz ofset baskı, etiketler ve pasaportlar, kimlik kartları, etkinlik biletleri, banknotlar ve daha fazlası gibi güvenlik uygulamaları dahil olmak üzere çok çeşitli başka uygulamalara genişledi. Çevresel düzenlemeler dünya çapında daha sertleştikçe, gittikçe artan sayıda ticari matbaa daha sıkı çevresel gereklilikleri karşılayabilmek için susuz ofset dönüşümüne bakıyor. Plastik ve metal gibi emici olmayan alt tabakalara baskıda, susuz ofset baskı yüksek büyüme ve yüksek marjlı uygulamalar için özellikle uygulanabilir.
Toray susuz baskıda lider olmaya devam edecek
Toray, bu alanda lider olmaya devam ederek, ofset matbaaların daha yüksek kalite sunmalarına, israfı azaltmalarına ve giderek daha önemli olan şeylere çevresel etkilerini önemli ölçüde azaltmalarına yardımcı olan hem kalıplar hem de işlemciler açısından birçok yenilik getirmektedir. Ayrıca, su içermeyen ofset baskı uygulayıcılarının yeni pazarlara girme ve yeni gelir akışları yaratma kabiliyeti, özellikle gözenekli olmayan alt tabakalar üzerindeki uygulamalar, etiketler ve güvenlik belgeleri gibi çok yüksek kaliteyi talep edenler için de önemli.
Toray olarak ofset baskıyı daha sürdürülebilir hale getirme konusundaki çalışmalarımızı Labelexpo’nun 40 yıldır yapmakta olduğu – etiket baskısını daha rekabetçi, sürdürülebilir ve kârlı hale getiren, piyasaya güvenilir teknolojilerin getirilmesine yardımcı olan – çalışmaların doğal sonucu olarak görüyoruz. Endüstride sektör profesyonellerinin ağırlandığı önemli mekânlarda onlara katılarak, dünyadaki Labelexpo etkinliklerinin organizatörleriyle ilişkimizi sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz.