Levent Çolakoğlu / İstanbul Mobilya, Kâğıt, Karton İhracatçılar Birliği, Yönetim Kurulu ve Muhasip Üye
İhracat yapmak uzun bir yoldur, sabır ve emek ister
Her işte olduğu gibi emek vermek, yorulmak, ısrarcı olmak ve yılmadan mücadele etme ruhuna sahip olmak gerekiyor. İhracatı hedef seçen firma zaman ayırmalı, elbette her işte olduğu gibi ihracat hedeflerine ulaşmak için mutlaka bütçe ayırmalı. Belirtilen temel kavramları benimsemeyen bir kuruluş ya tutarsa anlayışı ile yaklaşırsa zamanını ve parasını boşa harcamış olur.
Kararlı olan firma, kendi üretim kabiliyetlerini tam anlamıyla bilmeli. Hem rekabetçi hem de kaliteli hangi ürünleri üreteceğini net bir şekilde anlamalı. Belirlediği bu ürünleri pazarlayabileceği hedef ülkeleri seçmeli ve bu ülkelerdeki kendi kabiliyeti ile ilgili fuarları tespit etmeli. Bütçesinin elverdiği oranda bir ya da iki hedef ülkede fuara katılmalı. Fuarlara katılan firma hem kendini tanıtma hem de müşteri ile yüz yüze tanışma fırsatı bulacak, rakiplerini görecek, eksiklerini tespit edecek hem de pazarın beklentilerini anlama fırsatı bulacak.
Yazımın başında da belirttiğim gibi bu uzun bir yoldur sabır ve emek ister.
Firmanın yurtdışı pazarında kendini anlatmaya ve anlaşılmaya başlaması en az 3-4 yıllık bir süreç gerektirmektedir. Bu süreçte firmanın kararlılığı ve isteğini eksiltmeden devam ettirmesi son derece önemlidir. Kendisi ile iş birliği yapmak isteyen müşteri önce takip eder, izler, istikrarlı giden firma ile bir şekilde iletişime geçer. Zaten başarının sırrı da istikrarlı, güven veren, dürüst anlayış ve duruştan geçmez mi?
Üreticilerin uyması gereken kurallar
Global dünyada kendine kalıcı yer bulabilmek isteyen üreticinin uyması gereken altın kurallar vardır;
- Mutlaka müşteriyi iyi anlamak,
- İstediği kalitede üretmek,
- Termine uymak,
- Paketlemeyi doğru yapmak,
- Ürettiği malın arkasında durmak ve güven vermek.
İhracat yapmak isteyen firma fuarlara katıldığı gibi kendi konusu ile ilgili diğer fuarları da ziyaret etmeli ve kendini geliştirmeli. İlgilenen müşteriler ziyaret edilmeli ve müşteri yakından tanınmalı. Müşteri ziyaretleri müşterinin gerçekte ne istediğini ve ne beklediğini yakından anlayabilmek için önemli bir fırsattır. Yakın temas iş birliğinin geliştirilmesinde son derece önem taşır. Kişiler birbirini tanıma, anlama ve duygusal bir bağ kurma fırsatı bulurlar.
Elbette nasıl yurtiçinde rekabet varsa, yurtdışı pazarlarında da rekabet vardır. Özellikle son 8-10 yılda Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerinde önemli sayıda matbaa Batı Avrupa pazarından pay almaktadır. Her geçen gün kendilerini daha da geliştirerek önemli tedarikçi konumuna gelmektedirler. Tüm bunlara rağmen en büyük avantajımız, Batı Avrupa’nın ihtiyaçlarını tedarik etmede yönünü Uzak Doğu’dan yakın coğrafyaya çevirmesi. Bu da oldukça büyük bir potansiyelin varlığını gösteriyor. Çabamız bu pastadan Türk matbaacıları olarak payımızı almamız olmalıdır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) şemsiyesi altında büyük çaba sarfediliyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) şemsiyesi altında yer alan İstanbul Mobilya, Kâğıt, Karton İhracatçılar Birliği matbaa sektörünün ihracatının geliştirilmesi ve yurtdışı pazarından pay alınması için büyük çaba sarf etmektedir. Sektörümüzü temsil eden BASEV ve KASAD ile sürekli iletişim içinde çalışılmaktadır. Projelerden haberdar olmak ve içinde yer almak firmaların vizyonunu geliştirecektir. Bu manada meslektaşlarımız bağlı oldukları dernekler vasıtası ile her türlü bilgiye ulaşacaklardır. Kendimize güvenelim, global pazarda herkese kendi kabiliyetine göre pay mutlaka var. Yeter ki inanalım ve kararlı bir şekilde yürüyelim.
URGE (Uluslararası Rekabeti Geliştirme) projesiyle “Print İstanbul” kümesini oluşturduk
2015 yılında Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile başlattığımız URGE (Uluslararası Rekabeti Geliştirme) projesiyle “Print İstanbul” kümesini oluşturduk. 12 katılımcı firma ile 2015-2016-2017 yıllarında İngiltere’de iki, Fransa’da bir, Amerika’da iki olmak üzere toplam beş fuar gerçekleştirerek basım sektörümüzü dünya ile buluşturup tanıtma fırsatı yakaladık. Ancak Ekonomi Bakanlığı URGE Projesinin fuar katılımı konusunda kısıtlamaya gidince projeyi tamamlayamadık. Tüm katılımcı firmalar projeden çok faydalandılar ve ihracat yapmaya başladılar. Bu son derece sevindirici gelişme olmuştur. URGE Projesinin devam etmesi için TİM ve İİB olarak Ekonomi Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Gelişme olursa BASEV ve KASAD vasıtası ile tüm üyelerimizi bilgilendireceğiz.