Teorik eğitimlerini tamamlayan İzmir Buca Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi Matbaa Öğrencileri Etapak Baskı ve Bak Ambalaj ziyaretleri ile Meslek Lisesi Sektör Meselesi İZMİR etabının birinci yılını tamamladılar. Mezuniyet Haziran’da…
hubergroup Türkiye
Baskı mürekkeplerinin lider tedarikçisi hubergroup Türkiye’nin geçtiğimiz yıl başlattığı ‘Meslek Lisesi Sektör Meselesi’ sosyal sorumluluk projesinin ikinci yılında İzmir etabı teorik eğitimin ardından teknik geziler ile tamamladı. İzmir Buca Meslekî Teknik Anadolu Liseleri matbaa bölümlerinden 21 öğrencinin katıldığı proje kapsamında öğrenciler ve öğretmenleri, Türkiye’nin en değerli iki büyük ambalaj matbaasını gezdiler.
Okulda iki eğitim bir uygulama yapıldı
hubergroup Teknik Destek Uzmanı Ali Can, 16 Nisan’da okul konferans salonunda öğrencilere ileri seviye mürekkep ve çeşitleri, kâğıt ve çeşitleri, migrasyon, laklar ve genel baskı konu başlıklarında tam gün eğitim verdi. Teorik eğitim 17 Nisan günü ETAPAK ziyareti öncesinde de hubergroup İzmir fabrikasında Üretim Planlama Yöneticisi Ekrem Hirve ve Kıdemli Üretim Planlama Uzmanı Gökhan Sümer’in birlikte verdikleri Renk Yönetimi eğitimi ile tamamlandı.
Renk yönetimi eğitimi İzmir ekibinden Kıdemli Ar-Ge ve Kalite Kontrol Uzmanı İpek Çavdar’ın anlatımı ile yapılan uygulamalı fabrika turunda ete kemiğe büründü. Öğrencilerimiz laboratuvarda renk bazında çalışmaların ve formüllerin hangi kriterlerden ve kontrollerden geçilerek yapıldığını, oluşan formülün üretimde nasıl elde edildiğini yakından gördüler. Aynı gün öğleden sonra Özgörkey Grubun iştiraklerinden ve sektörün önde gelen firmalarından ETAPAK Baskı Ambalaj firması ziyaret edildi.
ETAPAK ziyareti
ETAPAK’ın hem tabaka ofset hem de rotogravür baskı tesisi olması nedeni ile iki farklı sistemin aynı anda gözlemlenmesi, yüksek kaliteli üretim makinelerinin ve üretim süreçlerinin yakından görülmesi öğrencilerimiz açısından zengin bir teknik tur anlamına geliyordu. Firmanın Üretim Müdürü Gökhan Kırca, İnsan Kaynakları Müdürü Müge Özlü ve İş Güvenliği Uzmanı Emrah Kahan’ın karşıladığı öğrencilerimize ilk olarak ETAPAK tanıtıldı. Fabrika turu esnasında dikkat edilecek noktaların öğrencilere aktarılmasının ardından başlayan tur boyunca her istasyonda nelerin, nasıl ve niçin yapıldığı detaylı şekilde anlatıldı. Grafik departmanından mal kabul, sevk, dispensing ünitelerine kadar fabrikanın tamamı gezildi. Kalite Kontrol salonunda ilgili departman yöneticisi Cansev Uzun, kadın çalışanların bu işlerde daha başarılı olduğunu, kız öğrencileri okulu bitirmelerinin ardından beklediğini özellikle ifade etti. 2,5 saatlik saha turunun bitiminden sonra öğrencilerle yapılan soru cevap oturumunda turun başarılı bir netice verdiğini anlamak ve projemizin başarısını bir kez daha teyit etmekle gurur duyduk.
ETAPAK bünyesinde hali hazırda beş çalışan İzmir Buca Meslekî Teknik Anadolu Liseleri matbaa bölümü mezunu.
BAK Ambalaj ziyareti
İzmir etabının ikinci fabrika turu 30 Nisan’da Türkiye’nin en büyük ilk 3 ambalaj üreticisinden biri olan BAK Ambalaj’a yapıldı. Fabrika Teknik Müdürü Ejder Gölükçetin ve ekibinin karşıladığı öğrencilerimize önce şirket profili ve yüksek kalitede baskı elde etmek için neleri nasıl yaptıkları anlatıldı. Ardından flekso ve rotogravür baskı teknikleri hakkında genel bir bilgilendirme yapıldı ve yüksek performanslı ve ileri seviye teknoloji ile donatılmış üretim alanları gezildi. Üç fabrika binası olan, kendilerine 2025 yılında Avrupa’nın ilk beşinde olma hedefi koyan BAK Ambalaj’ın vizyoner bakışı çerçevesinde öğrencilere tavsiyeleri şöyleydi: “Bu projeye destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Sektörümüz büyük ve güçlüdür. Okullarınıza ve mesleklerinize sahip çıkarak daha kolay iş bulabilirsiniz. Ama öncesinde merak eden, araştırmacı ve sorgulayan kişiler olmalısınız. Bu tip sosyal aktiviteler daha başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.” Ofset ve rotogravür baskı tekniğini ETAPAK’ta gören öğrenciler burada ilk defa flekso baskı sistemi ile karşılaştılar. Son dönemin en hızlı büyüyen ve sürekli baskı makineleri yatırımı yapılan fleksonun mavi yakalı ihtiyaçları da hızla artıyor. Bu sebeple bu baskı tekniği ve sistemleri hakkında uzun ve detaylı bilgilendirmeler de öğrencilere aktarıldı.
Okul idareci ve öğretmenleri bu gözlem ziyaretlerinin sonunda öğrencilerin matbaa sektörüne olan bakışlarının ve gelecek ümitlerinin pozitif yönde değiştiğini söylediler. Panel, eğitimler ve geziler sonrasında yapılan öğrenci anketleri ile anlaşılan bu sonucu hubergroup ile de paylaşan öğretmenlerimiz okuldaki başarı ortalaması yükselmesinde projenin çok etkili olduğunu söylüyor ve ekliyorlar: “hubergroup bu proje ile meslekî eğitime çok doğru bir kapı açmıştır. Bu sebeple hubergroup’a ve emeği geçen tüm proje sorumlusu ve gönüllülerine teşekkür ederiz.”
Projedeki son adım ise Haziran’da yapılacak olan mezuniyet töreni olacak.