Bursa Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Nihat İlhan, Bursa dosyamız kapsamında sorularımızı yanıtladı.
Bursa’da matbaacılığın durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Piyasadan dolayı işler çok kötü. Bizim sektörde belki beş senedir durum kötü. Eskiden az da olsa işletmeler dönüyordu ama 3-5 senedir işler tamamen bozuldu. Geçenlerde zamlardan dolayı oda başkanları olarak Ankara’da Matbaacılar Federasyonu’nda toplandık, fiyatların artışı hakkında; A4 kağıdı 12-13 lirayken niye 40 liraya çıktı, onları görüştük.
O toplantıdan bir sonuç çıktı mı?
Kağıt fiyatlarının neden arttığını anlattık. Kağıt fabrikaları kapatılınca, ithal kâğıdın fiyatının artması normal. Kapatılan kağıt firmalarından birine talip olduk. Bizimle birlikte gazete sahipleri, İstanbul’daki kağıtçılar da vardı; fabrikalardan birinin aynı koşullarda bize verilmesini istedik. Eğer zarar edersek tarlasıyla beraber alın dedik. Fabrikaları alan da çalıştırmıyor. Geri alın, bize verin; çalıştıralım. Cevap bile gelmedi.
Bursa’da kaç üyeniz var?
Kırtasiyeciler de bizim bünyemizde, toplam 650 üyemiz var. Büyük firmalar Ticaret Odası’na üye. Üyelerimizin yarısı matbaacı diyebiliriz. Küçük matbaaların çoğu kapanıyor. Bizim isyanımız bu yüzden. Bizim matbaa da duruyor. Makinelerin kimini sattım, kimini arkadaşlara verdim. Fiilen artık matbaacılık yapmıyorum. İş gelirse fason olarak yaptırıyorum. Matbaacılığı bitirdiler. Eskiden iş olmasa da resmi dairelerden gelen işler bize yetiyordu. Piyasadan gelen işler de ekstra oluyordu. Şimdi kamu işlerinin tamamı Ankara’dan yapılıyor, biz havamızı alıyoruz. TESK senede 2 milyon cilt faturayı bir yerde bastırıyor, geliyor dağıtıyor. Türkiye’de 800 anlaşmalı matbaa var, bu 2 milyon cilt fatura bunların ekmeği. TESK bizi temsil etmiyor; topladığımız aidattan pay alma peşinde.
Aidat toplayabiliyor musunuz?
O konuda hiçbir sıkıntımız yok.