- hubergroup Türkiye’nin ‘Meslek Lisesi Sektör Meselesi’ sosyal sorumluluk projesi devam ediyor.
- Üç Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Matbaa Bölümünden 21 öğrenci öğretmenleri ile teknik geziye katıldılar.
- Bilnet Matbaacılık ve Ofset Yapımevi, matbaalarını öğrencilere açtılar.
(İstanbul) Baskı mürekkeplerinin lider tedarikçisi hubergroup Türkiye, geçtiğimiz yıl başlattığı ‘Meslek Lisesi Sektör Meselesi’ sosyal sorumluluk projesinin ikinci yılında teknik gezilerini sürdürüyor. Beylikdüzü Borsa İstanbul, Dr. Oktay Duran ve İTO Zeytinburnu Mesleki Teknik Anadolu Liseleri matbaa bölümlerinden 21 öğrencinin katıldığı proje kapsamında öğrenciler ve öğretmenleri, sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin iki büyük matbaasını gezdiler.
Bu iki matbaanın aynı gün içinde gezilmesinin altında yatan fikir ise matbaaların farklı yönleriydi. Bilnet, ileri teknoloji içeren çok geniş makine parkıyla ilgi çekici bir fabrika olarak ilgi uyandırırken, Ofset Yapımevi, özellikle yüksek kaliteli kitap üretimi, müşteri ilişkileri yönetimi ve Türk basım endüstrisinin uluslar arası ilişkilerinin gözlemlendiği bir matbaa olarak öğrencilerin ufkunu açtı.
Hemen her baskı tekniğinin kullanıldığı endüstriyel matbaalarımızdan biri olan Bilnet Matbaacılık tesislerinde baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası bölümlerini gezen öğrencilere flekso, ofset, gravür ve web baskı teknolojilerinin hazırlık ve sonlandırmaları dahil olmak üzere baskı makineleri üzerinde bilgiler verildi. Firmanın İstanbul Dudullu’da bulunan iki binasını da gezen öğrencilere etiket, ambalaj ve yayın baskı örnekleri üzerinden teknik bilgiler aktarıldı. ‘Meslek Lisesi Sektör Meselesi’ Proje Yöneticisi İnci Yardım, “Bilnet’in etkileyici bir makine portföyüne sahip olduğunun altını çizerek öğrencilerimizin kısa bir zaman içinde bu kadar farklı teknolojileri üstelik çalışır vaziyette görmeleri önemli bir kazanç oldu. Mesleğin büyüklüğü ve teknoloji bandının genişliği öğrencilerimizin matbaa sektörüne olan inancını, sağlamlaştırmıştır” diyor.
Bilnet Matbaacılık 2007’de Bilfen Şirketler Gurubunun bir parçası olarak kuruldu. 2008 yılının sonunda Dudullu İMES Sanayi Sitesi’ndeki yeni binasına taşınan Bilnet, yaptığı yatırımlarla dönemin endüstriye büyük katkı sağlayan bir matbaası haline geldi. Bilnet, bu dönemde tabaka ofset, web ofset, ambalaj ve etiket baskı makineleri konusunda ciddi yatırımlara imza atarak Türkiye’nin bu alanlarda en büyük kapasiteli matbaası haline geldi. Yapılan yatırımlarla birlikte, Türkiye’de entegre ve her işi kendi bünyesinde çözen ender matbaalardan biri olan Bilnet, şu an İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya, İtalya gibi ülkeler de dahil olmak üzere 20’nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyor.
Bilnet Matbaacılık turu öğrenciler için teknoloji şenliğine dönüştü
Bilnet turu, etiket baskı bölümü ile başladı. Bu bölümde öğrencilere flekso baskı makineleri ile esnek malzemeler üzerine baskının nasıl yapıldığı gösterildi. Son dönemin en hızlı gelişen ve yaygınlaşan baskı tekniği olarak matbaa eğitimin en önemli parçası olması gereken flekso baskı tekniği için çalışacak mavi yakalı ihtiyacı da hızla artıyor. Bu sebeple matbaa öğrencilerinin flekso konusunda bilgilendirilmeleri ve bu alana yönlendirilmeleri oldukça önemli. Baskının hemen ardından baskı öncesi bölümüne geçen öğrencilere fotopolimer kalıpların farklı tekniklerle nasıl hazırlandığı konusunda da detaylı bilgi verildi.
Bilnet’te ikinci durak ofset matbaasıydı. Web ofsetler büyük yapıları ile öğrencilerin ilgisini uyandırmaya devam ediyor. Bilnet, kurutmalı web makineleri ile Türkiye’de piyasaya sunulan dergilerin önemli bir kısmının da matbaası. Tabaka ofset matbaasında ise çok sayıda B1 ofset makinesi üzerinde baskı teknolojisi konusunda bilgi verilmesinin ardından mücellithane bölümünde tam bir hat izleyen öğrenciler, baskının nihai ürüne dönüşünü izlediler.
Son durak ise Bilnet’in ikinci binasında henüz yatırımları da süren ambalaj üretimi oldu. Karton ambalaj baskısı için B1+ ofsetlerini yeni binaya kaydıran Bilnet, bu alanda ofsetin yanı sıra flekso ve gravür baskı tekniklerini de kullanıyor. Bobinden bobine karton baskısı da öğrenciler için ilk kez karşılaştıkları bir üretim hattı oldu. Kutu sonlandırma için kullanılan şekilli kesim, katlama yapıştırma hatları ile tamamlanan bu büyük tur öğrenciler için bir teknoloji şenliğine dönüştü. Öğle yemeği ikramı ile Bilnet’e veda eden öğrenciler ve öğretmenlerinin bir sonraki durağı Kağıthane’deki şık ofisi ve matbaası ile Ofset Yapımevi olacaktı.
Ofset Yapımevi turu
Ofset Yapımevi, bir ofset matbaası ancak bu matbaada üretilen ürünler daha çok ön plana çıkıyor. Sanat kitapları, çizgi romanlar, faaliyet raporları gibi ürünlerden el ilanları, POP malzemeleri, tanıtım katalogları, doğrudan postalama broşürlerine kadar geniş bir yelpazeden oluşan basılı malzemelerinin baskı öncesi hazırlık, ofset baskı ve baskı sonrası hizmetlerini veren Ofset Yapımevi, basılı malzemeleri içeren tüm projelerin, gerek tasarım, gerekse üretim aşamasında her türlü danışmanlık hizmeti sunuyor. Bu sebeple matbaanın geniş ve etkileyici bir müşteri ilişkileri bölümü bulunuyor. Bununla birlikte basılan ürünlerin tasarımı ön plana çıkan yüksek kaliteli baskılardan oluşması matbaanın baskı öncesi hazırlık aşamasını da daha önemli hale getiriyor. Öğrencilere tur öncesi bir kitabın nasıl özel bir ürün haline getirilebileceği harika bir iki örnek üzerinden anlatıldı. Öğrencilerin nasıl olup da deniz aşırı ülkelere ihracat imkânları oluşturulabildiğine ve pazarlama iletişimin nasıl sağlandığına yönelik soruları vardı. Bilgilendirme toplantısının ardından baskı öncesi ile başlayan turda renk ayırımı, görsel seçimi, renk tutarlılığı, prova vb. detaylar anlatıldı. Örnek üzerinde ekran, prova ve gerçek baskı sonuçları arasında ne gibi majör farklar olabileceği ve buna nasıl müdahale edilebileceği bilgisi verildi. Bu bölümde anlatılandan sonra artık öğrenciler biliyor ki özel ürünler öncelikle özel bir baskı öncesi operasyonu istiyor. Baskı ve baskı sonrası alanlarını gezen öğrenciler özellikle sert kapaklı ciltlerin nasıl yapılabildiğine dair fikir sahibi oldular.
1982 yılında baskı öncesi hizmeti veren bir firma olarak İstanbul’da kurulan Ofset Yapımevi, 1990 yılında kurduğu ofset baskı departmanı ile üretime başladı. Geniş makine parkını son olarak H-UV yatırımı ile güncelleyen matbaada bugün, 106 kişi çalışıyor.
‘Meslek Lisesi Sektör Meselesi’ sosyal sorumluluk projesi hakkında konuşan hubergroup Yönetim Danışmanı Fatma Apaydın, 2018’de onuncu yılını kutladıkları Ink Academy ile sağladıkları başarılı sonuçların “daha neler yapabiliriz” diye düşünme konusunda kendilerini yüreklendirdiğini ve bu fikirle geçtiğimiz sene “Meslek Lisesi, Sektör Meselesi” projesini başlattıklarını söylüyor. Öğrencilerin istekli ve mutlu geri dönüşlerinin projenin devamı için gayretlerini desteklediğini anlatan Apaydın, “Bu sosyal sorumluluk projesi kapsamında tamamen gönüllük esası ile çalışan şirket çalışanlarına ve öğrencilerle birlikte bu projenin devamı için gayret gösteren matbaa öğretmenlerine teşekkür ediyorum” diye ekliyor.
hubergroup’un Meslek Lisesi Sektör Meselesi projesinin ikinci yılı 26 Nisan’da gerçekleştirilecek Checkpoint Checknet Etiket ve İntermat Ambalaj ve Matbaacılık gezilerinin ardından Mayıs’ta yapılacak mezuniyet töreni ile sonlanacak.