Korda ekibi kâğıdın üretiminden depolanmasına, baskı teknikleriyle ve mürekkeple etkileşiminden son kullanımına kadar pek çok konuya değinilen seminerden memnun ayrıldı.
Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri Bölümü’nde 6 Nisan’da Korda Kağıt Pazarlama ve Tic. A.Ş. personeline kâğıt eğitimi verildi.
Genel Müdür Suzi Matat ve Satış Direktörü Murat Taylan’ın da katıldıkları eğitim semineri Basım Teknolojileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Akgül’ün açış konuşmasıyla başladı. Seminerde Doç. Dr. Ahmet Akgül, Doç. Dr. Sinan Sönmez, Dr. Öğr. Üyesi Batuhan Kurt, Dr. Öğr. Üyesi Lütfi Özdemir, Arş. Gör. Dr. Zafer Özomay kağıdın üretimi, temel ve fiziksel özellikleri, bu özellikleri belirlemede kullanılan testlerle kağıt ve kartonla ilgili genellikle ofset baskıda karşılaşılan problemlerle ilgili eğitim verdiler.
Eğitim, Korda personeline müşterilerine doğru kâğıtları önermelerinde, baskıda karşılaşılan ya da karşılaşılabilecek sorunların kâğıtla ilgili olup olmadığını anlamalarında yardımcı olacak.
Eğitimin açış konuşmasını yapan Basım Teknolojileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Akgül; “Burada üniversite sanayi iş birliği çerçevesinde çok önemli projelere imza attık. Buradaki alt yapının %80’i üniversite – sanayi iş birliği ile sağlandı. Bu eğitim de bunlardan biri. Umut ediyorum bu bir başlangıç olur ve devamı da gelir” diyor.
Dr. Öğr. Üyesi Batuhan Kurt dünyada ve Türkiye kâğıt üretiminin tarihçesi, kâğıdın ve kartonun tanımı, kullanım alanlarına göre kâğıt – karton çeşitleri, kâğıt hamuru kaynakları, çeşitleri ve üretimi, selüloz lifi elde edilen ormanlar ve selüloz üretimi, kâğıdın ve kartonun yapısı, kâğıt makinesinde kâğıt üretimi konularında bilgi verdi.
Doç. Dr. Öğr. Üyesi Sinan Sönmez, kâğıt üretiminin kimyası, kâğıt yapısında ve yüzeyinde istenilen özelliklerin elde edilmesini, mürekkebin yüzeyde tutulmasını sağlayacak, kâğıdın direncini arttıracak dolgu, yüzey kaplama (kuşe) maddeleri, pigment ve bağlayıcılar, bariyer özellikleri, yüzey tutkallaması, kâğıdın basılabilirliği ve çalışılabilirliği hakkında bilgi verdi. Kâğıt ve kartonun emicilik ve dayanıklılık özellikleri, yüzey düzgünlüğü, kâğıdın solvent ve su bazlı mürekkeplerle etkileşimi tüm bunların baskı kalitesine ve kâğıt maliyetine etkileri, kalenderleme, ‘brightness’, ‘whiteness’, ‘smoothness’ ve ‘roughness’ özellikleri ve bunların test yöntemleri, Sönmez’in üzerinde durduğu diğer konular arasındaydı.
Doç. Dr. Ahmet Akgül kâğıdın gramajı, kalınlığı, yoğunluğu, hacmi, bükülme (stiffness), patlama ve yırtılmaya karşı mukavemet, gloss (parlaklık) özellikleri ile bunların ölçüm cihazları ve teknikleri, kâğıdın pH değeriyle mürekkep pH uyumu ve pH ölçümü gibi kâğıdın teknik özellikleri ve bunların anlamları üzerinde durdu.
Kâğıdın su yönü hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Lütfi Özdemir; kâğıdın su yönünün belirlenmesi, su yönünün baskı ve baskı sonrasında ve nihai ürünün kullanımındaki etkilerinden bahsetti ve su yönü dikkate alınmadan yapılan uygulamaların olumsuz sonuçlarından örnekler verdi.
Kâğıdın depolanması ve işlenmesine ilişkin ip uçları da veren Özdemir; kâğıdın şartlandırılmasında “ilk gelen ilk çıkar” prensibinin uygulanmasını öneriyor.
Kâğıdın neminin ölçülmesi kâğıdın ve ortamın neminin ilişkisi üzerinde de duran Özdemir, özellikle ambalajda depo ve baskı atölyesi ikliminin aynı olmasının önemini vurguluyor.
Arş. Gör. Dr. Zafer Özomay, baskı sistemlerini anlattı.
Tipo baskı, flekso baskı ve kullanılan mürekkepler ve baskı altı malzemeler, tifdruk baskı, elektrofotografik dijital baskı ve inkjet dijital baskı sistemleri, serigrafik baskı sistemi, ofset baskı sistemleri ve mürekkep su dengesi, baskıda renk sırası ve trapping etkisi üzerinde duran Özomay, muhtelif baskı hatalarına ve nedenleriyle çözüm önerilerine değindi.
Eğitime katılan Korda ekibi daha sonra Basım Teknolojileri Bölümü laboratuvarlarını gezerek kullanılan makineler, bilgisayarlar ve test ekipmanını incelediler ve hocalardan bilgi aldılar.
Korda A.Ş. eğitimi, bahçede ikram edilen öğle yemeği ile sona erdi.