Türkiye Ambalaj Endüstrisi 2018 verilerine göre dünyada on altıncı Avrupa’da ise altıncı sırada yer alıyor. İhracat rakamlarını sürekli artırarak büyüyen ambalaj sanayii hem miktar hem de değer olarak artırdığı ihracat rakamları ile ülkenin cari açığına da katkı yapıyor. Sektörün büyümesini gören İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa 2019 – 2020 Akademik Yılı’nda Ambalaj Teknolojileri Tezli Yüksek Lisans Programı açtığını duyurdu.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörlüğü Lisanüstü Eğitim Enstitüsünde Ambalaj Teknolojileri Tezli Yüksek Lisans Programı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Köse, programa ilişkin şu bilgileri veriyor, “Sektörün büyümesine paralel oluşan eğitimli beyin gücü ihtiyacına yönelik olarak yine sektör ile istişareler sonucunda karar verdiğimiz bu programda endüstri, elektrik, elektronik, bilgisayar, makine, kimya, fizik, mekatronik mühendisleri öğrenci olacaklar. Mühendisler dışında dört yıllık lisans programları olan basım teknolojileri ve grafik tasarım mezunları da programa müracaat edebilecekler. Üniversitemizin diğer yüksek lisans müracaat şartlarının aynısı Ambalaj Teknolojileri Yüksek Lisans Programı’nda da geçerli. ALES ve yabancı dil sınavlarına girerek geçerli not alabilenler arasından öğrenci alımı yapılacak. Öğrenci alımı müracaat edenler arasından en yüksek puandan başlayarak sıralama ile gerçekleşecek. Kontenjanımız sektörden gelen talebe uygun olarak on öğrenci olarak belirlendi. Kimya, fizik, mekanik, mekatronik, elektrik, elektronik ve bilgisayar mühendislikleri gibi farklı disiplinlerde eğitim almış öğrencilere etiket ve ambalaj sektörünün ortak kullandığı teknolojilere yönelik verilecek eğitimlerle sonuçlandırılacak. Dört dönemlik bir eğitim programı olacak. İlk iki dönemi enstitümüzde ders süreci içinde geçecek. Diğer iki dönemde ise öğrenciler hem sanayide eğitim alacak hem de ambalaj alanı ile ilgili tezlerini hazırlayarak eğitimlerini tamamlamış olacaklar.
Sektörden gelen talepler doğrultusunda bu programda eğitim öğretim görmeye hak kazanmış öğrencilerimize asgari ücret tutarında sektörün bir burs desteği olacak. Burs verilmesini Etiket Sanayicileri Derneği ile Ambalaj Sanayicileri Derneği ortak bir platform üzerinden organize edecek. Burs veren şirketler burs verdikleri öğrencileri sanayi eğitimi esnasında istihdam edecekler. Böylelikle hem eğitim alan adayın sektörü hem de sektörün adayı tanıma süreci tamamlanmış olacak ve şirketler bu öğrencileri eğitimin tamamlanmasının hemen ardından kendi tesislerinde de istihdam edebilecekler. Özetle bu programa dahil olan öğrencilerimiz iş garantisi de kazanmış olacaklar. Böylelikle hızla büyüyen etiket ve ambalaj sektörleri yapmış oldukları yüksek meblağlı yatırımları üretimde maksimum fayda ile kullanma ve her iki sektörün de ihracatını artırmak için gerekli iş gücüne kavuşacaklar. Bununla birlikte öğrencilikten başlayıp staj ve istihdamla devam eden bu öğrenci – sektör birlikteliği şirketler ile öğrenciler arasında bir sadakât programı oluşturacak ve umarım böylelikle daha yüksek maaş teklif ederek iş ve beyin gücü transferinin de önüne geçilmiş olacak.”
“Bir sonraki aşama doktora ve lisans olacak”
Yüksek lisans eğitimin akabinde hızlı biçimde gelişn teknolojinin doğuracağı daha fazla bilgiye ulaşma isteği bu eğitimin doktora aşamasını beraberinde getirecek. Bunun hemen takip eden süreçte ise sadece ambalaj teknolojilerine odaklanmış bir mühendislik lisans eğitimi planlandı. O zaman da sağlam alt yapısı oluşmuş yukarıdan aşağıya gelen bir sistematik hiyerarşi içinde bu programı tamamlamış olacağız.”