Bursa’nın matbaa malzemelerinde önde gelen firmalarından Basım Teknik, 12 kişilik kadrosuyla matbaalara, ambalajcılara, serigraf ve tekstil baskı firmalarına hizmet veriyor. Bir CtP atölyesi olan firma, özellikle davetiyeler için zarf üretimine de başladı.
hubergroup Türkiye Satış Uzmanı Hülya Yüceer ve Teknisyeni Fahri Dere hubergroup Türkiye Bursa Satış Noktası Basım Teknik kurucusu Mustafa Cerit ile bir röportaj gerçekleştirdi.
hubergroup ile 2002 Yılından bu yana Bursa ve çevresinde satış noktası olarak faaliyet gösteriyorsunuz, bize geçmişten bugüne tecrübelerinizden bahseder misiniz?
1992 Yılında Basım Teknik olarak Matbaa sektörüne giriş yaptık, ilk başlarda matbaa ve gazetelere film ve yardımcı kimyasallar ile hizmet veriyor idik, uzun yıllar bu böyle devam etti.
2002 yılında hubergroup ile bir kriz dönemi sonrası tanıştık, ilk başlarda biz de Basım Teknik olarak baskıya çok fazla odaklanamadık ama sonrasında hubergroup ile olan iş birliğimiz ufkumuzu açtı ve hali hazırda tüm matbaalara hizmet vermekteyiz.
Başlangıçta hubergroup satış ve teknik ekibi ile bölgedeki tüm matbaaları ziyaret ettik, müşterinin baskı ortamına, makine parkına ve kullanıcının mürekkepten beklentilerine göre uygun seriler belirleyerek çalışmaya başladık.
İlk yıllarda ekonomik koşullarda zorlansak da ilerleyen yıllarda pazar payımızı arttırdık, tabi burada hubergroup’dan büyük destek gördük, ama en önemlisi ürünün kaliteli olması.
hubergroup’un sattığı ürünün arkasında durması ve teknik desteği bizim işimizi kolaylaştırdı, bu destek ile beraber Bursa ve bölgedeki matbaa pazarının lideri olduk.
Gerçeği konuşmak gerekirse başlangıçta biz de bu seviyelere gelebileceğimizi düşünmedik. hubergroup ile beraber Bursa ve bölgesinde yaklaşık 17 yıldır partnerlik yapıyoruz ve hubergroup bizim en önemli iş ortağımız.
Bursa Sanayi ve Ticaret Odasında 49. (Matbaa Komite Temsilciliği) ve Meclis üyeliği görevini yapıyorsunuz, Bursa Matbaacılığına ve sektöre yönelik planlarınız nelerdir?
Matbaacılık gelişen ve kendini yenileyen bir sektör, teknolojiye ayak uydurmanız gerekiyor, ama son dönemde organize matbaaların çoğalması ile pazarda bir daralma oldu. Birçok iş şehir dışına gidiyor, bu da matbaaları zor duruma sokuyor. Benim bir projem var, Bursa’da matbaa, etiket ve ambalaj üreticileri ile görüşmeler yapıyoruz, yurt dışındaki sektörel fuarlara katılarak yeni pazarlara açılmayı hedefliyoruz ve bu fuarlarda katma değer yaratacak ürünler ile yani pazarlar hedefliyoruz. Matbaaların hayatına devem etmesi ve sürdürülebilir olması için ihracat yapmamız gerekiyor.
Bursa dışında hangi iller ile çalışıyorsunuz ve hangi ürün grupları ile hizmet veriyorsunuz?
Bursa dışında çevredeki ilave ilçeler ile çalışıyoruz. Sakarya, Kocaeli, Eskişehir ile uzun yıllar çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz. Bu bölgelere haftanın belirli günlerinde servis hizmeti vererek müşterilerimizin çözüm ortağı oluyoruz.
Ayrıca gün içerisinde Bursa’nın tamamına servis hizmeti veriyoruz. Müşterilerimize mürekkep, yardımcı kimyasallar, sarf malzemeler, baskı filmleri ayrıca CtP dediğimiz ofset baskı kalıplarının çekimlerini yaparak hizmet veriyoruz.
Bursa’da kaç CtP var?
CtP hizmeti veren dört firma var. Kendi bünyesinde CtP’si olan matbaalar da var. Bizde Cron marka CtP var, makinede 8-10 bin kalıp pozlayabiliyoruz. Tek vardiya çalışıyoruz; 50×70 ve küçük kalıp üretiyoruz, 70 x 100 daha az. Büyük ebat makinesi olanların genelde kendi CtP sistemleri var. Kalıp üretimimizin % 30’u 70 x 100, geri kalanı 50 x 70 ve daha küçük kalıplar.
2018’in başlarında zarf üretimi başlattık. Butik zarf üretimi ile kişiye özel zarf üreterek hizmet veriyoruz, zarf işi yeni girdiğimiz bir sektör, burada nihai kullanıcı ve matbaalar hedef kitlemiz. Özellikle davetiyecilerin işleri için kendimize bir kapı daha açmak istedik. Davetiye sektörünün de değiştiğini gözlemliyorum. Büyük davetiyecilerin internet üzerinden davetiye satanlara yavaş yavaş yenildiğini görmeye başladım. Pazar çok büyük ve etraftaki ülkelere de hizmet verildiğinden dışarıya yönelerek iş yapıyorlar. İnternet üzerinden davetiye satan firmalar çok yol alacak. Bunun için en önemli ihtiyaç da zarf ve zarfta çeşitliliği bulmak. Bunun için çeşitli, renkli zarflar ürettik. Bunları geliştirerek yola devam ediyoruz.
Talep nasıl?
Talep biraz sizin kendinizi göstermenizle alakalı. Biz biraz kapalı kaldık. Ama satış da yaptık. Geçen yıl Bursa’daki arkadaşlara sattık. Duyuldukça çok yeni talepler geliyor. Küçük butik bir işletmeyiz ama çok yetenekliyiz. Çok çeşidi çabuk bir şekilde yapabiliyoruz. Yüksek tirajlarda değil ama değişik ve küçük ölçekli, kimsenin yapamadığı, göremediği, yapmak istemediği işlerde çok yetenekliyiz.
Mürekkep konusunda da aynı hassasiyetle çalışıyoruz, standardın bir adım ötesine giderek matbaaların katma değerli iş yapabilmesi, kendi müşterilerine alternatifler yaratabilmesi için seçenekler sunuyoruz (örneğin soft efektli ya da kum efektli laklar, konvansiyonel ve UV gizli mürekkepler, kokulu vernikler gibi.)
Ayrıca geçmişte çok güçlü olduğumuz kağıt alım satımına girmeyi hedefliyoruz.
Yıllar içerisinde belli dönemlerde ülke olarak krizler yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Son yaşadığımız krizin Bursa piyasasına olan etkisinden bahseder misiniz? Buradan çıkan fırsatlar, tehditler ve sizin karşılaştığınız zorluklar nelerdir?
Basım Teknik 27 yıllık bir firma. Bu süre zarfında bir ülke olarak çok kriz yaşadık, ama bu son yaşadığımız kriz Bursa piyasasını derinden etkiledi. Bursa tekstil ve otomotiv şehri, tekstil sektöründe ihracat yapan firmalar bu durumu avantaja çevirmiş olsa da iç piyasaya çalışanlar için aynısı söylenemez. Otomotiv sektörü bu krizden derinden etkilendi, dolayısı ile ilk etkilenen sektörlerden birisi matbaalar oldu.
Temennim, kurların bir yerde sabitlenmesi, ani iniş çıkışlar bizleri zor durumda bırakıyor. Matbaalar tüm alımlarını döviz üzerinden yapıyor ve sabit olmayan kurlar bizleri zor durumda bırakıyor dolayısı ile bu durumdan ilk bizler etkiliyoruz.
Basım Teknik olarak bir şekilde mücadele etmeye çalışıyoruz, krizin baş gösterdiği dönemde hiçbir müşterimize kapıları kapatmadık hizmet vermeye devam ettik. Ürün aldığımız tedarikçilerimiz ile kısa vadeler ile ödemeler yaptık, biz de kendi müşterilerimize durumu izah ederek destekler istedik ve süreci birlikte atlattık. Ama dövizdeki belirsizlik devam ederse önümüzdeki süreçte daha da zorlanacağız diye düşünüyorum.
Yaklaşık 1 yıl sonra Drupa Matbaa Fuarı var, bu fuar sektöre yön verecek diye düşünüyorum. Dijital sektöründeki gelişmeler ile dijital makinaların hayatımıza daha çok gireceğini ve matbaaların kendilerini yenilemeleri gerektiğini düşünüyorum
Osmangazi Köprüsü sonrası İstanbul-Bursa arası mesafe 2 saatlere kadar düştü. Bu durumda rekabetiniz nasıl etkilendi?
Rekabet durumu her koşulda ve her zaman olmuştur, olacaktır. Önemli olan anlık işler yapmak değil sürdürülebilir sağlam temelli işler yapmak olmalıdır. Bursa sanayinin ortasında ve çok büyük şehir. Yıllardır Bursa’da kurmuş olduğumuz yakın ilişkiler ve Bursa işletmelerinin yine Bursalı tedarikçileri desteklemesi ile yol almaya devam ediyoruz. Bu noktada ben tüm matbaacı dostlarıma bizi desteklemeye devam ettikleri için teşekkür etmek isterim. Biz her koşulda buradayız ve onların tüm taleplerini karşılamak için tüm gücümüz ile her zaman varız. Bunu biliyor olmaları ve ticaretimizi geliştirerek karşılık vermiş olmaları bizi son derece motive ediyor.
Bursa’da ambalaj sektörü gelişmekte, siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz ve bu gelişime ne kadar ayak uydurabiliyorsunuz?
Ambalaj tüm dünyada yükselen bir trend ve Bursa piyasası da bu gelişime ayak uydurabilmek için birkaç yıl öncesinde başlayarak makine yatırımlarına başladı. Ucu çok açık bir alan ve öyle sanıyorum ki ambalaj alanında henüz tam olarak istediğimiz noktada değiliz, almamız gereken yolumuz ve yapılması gereken yatırımlarımız var. Biz tedarikçileri olarak bu piyasayı çok yakından seyrediyoruz, makine parkları, özellikle makinaya uygun mürekkep tedariği konularında hubergroup Türkiye’deki arkadaşlarımızdan destek alıyoruz. Neticede onlar tüm Türkiye’ye hizmet verdikleri için şüphesiz ki bu alandaki tecrübeleri bizim için yol gösterici olacaktır.
Bu faaliyet alanındaki kilit konunun ihracat olduğunu düşünüyorum. Ambalaj alanında daha sağlam yol alabilmek için ihracat konusuna eğilmemiz gerekmektedir. İhracatı sağlam yapabilmek içinde branşlaşmak ve büyümek gerekiyor. Bu gelişimi takip etmeyenlerin piyasanın gerisinde kalma ihtimali yüksek olabilir, neticede müşterilerin karşısında farklı materyaller ile çıkanlar kazanıyor.
Her zaman yenilikçiliği savunan ve yeni trendleri takip eden bir tavrınız var. Basım Teknik Bursa’da neler yapıyor ve neler yapmak istiyor?
Benim her zaman savunduğum konu “yenilenmeyen yok olacaktır.” İçinde bulunduğumuz dönem kendini yenileyenlerin, teknolojiye ayak uyduranların, trendleri takip edenlerin, uluslararası pazarlara yönelenlerin kazanacağı bir dönem olacaktır. Çok hızlı bir şekilde dijitalleşmeye gidiyoruz, özellikle 2020 yılı sektörlerin kendilerini baştan aşağı yenileyeceği bir yıl olacaktır. Biz de kendimizi geliştirebilmek ve rekabet edebilmek adına piyasaya farklı ürün modelleri sunmak içinde çalışıyoruz. Örneğin şimdi zarf işine de başladık. Avrupa pazarına aracılar ile zarf ihracatı yapıyoruz. Üretimin yanı sıra Ar-Ge çalışmaları da yaparak kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz, bu alanda alınacak çok yolumuz var. Piyasada olmayan ürünleri üreterek sunumlar yapıyoruz.
Bursa Matbaacılarının Ink Academy’e bakışı hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Öncelikle INK Academy’nin 11. yılını tebrik ederim. Bu süre zarfında başta Fatma Apaydın olmak üzere emeği geçen tüm hubergroup çalışanlarına teşekkür ederiz. Biz her zaman eğitimi savunduk ve ancak eğitimle her geçen gün kendini yenileyen teknolojiye ayak uydurabileceğimizi söyledik. Bu kapsamda eğitim için hubergroup’tan arkadaşlarımız günler öncesinde bölgemize gelip tek tek matbaa ziyaretleri yaparak eğitim hakkında ön bilgiler verdi ve davetlerimizi gerçekleştirdik. En son 12 Mayıs 2018 tarihinde yaklaşık 40 kişinin katıldığı Uygulamalı Renk Yönetimi Ofset-Flekso Eğitimi yapıldı. Yoğun katılımla interaktif geçen bir eğitim olmuştu, eğitim sonrasında müşterilerimizden çok güzel yorumlar aldık. Bursa’nın eğitimi önemsediğini ve gerekli ilgiliyi gösterdiğini düşünüyorum. Bunun içinde tüm Bursa matbaalarına teşekkür ederiz. Ink Academy’yi 2020 yılında Bursa’da ağırlamaktan mutluluk duyacağımızı da ayrıca belirtmek isterim.