Aymat – Ahmet Yılmaz Matbaa Malzemeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. Güney Marmara bölgesindeki müşterilerine ‘Matbaa Market’ tarzında, A’dan Z’ye hizmet veriyor. Şirketin ayrıca iki makine ile hizmet verdiği bir CtP atölyesi var. Emirtrans A.Ş. adıyla yeni bir şirket kurarak son yıllarda tekstil baskı pazarına da yöneldiklerini belirten şirketin ikinci kuşaktan yöneticisi Aykon Yılmaz, sorularımızı yanıtladı.
Firmanızın geçmişini kısaca özetler misiniz?
Aymat 1981 yılında Babam Ahmet Yılmaz tarafından İpek Davetiyeleri’nin bayiliği alınarak ticaret hayatına başlıyor. O yıllarda yaptığımız şey genelde zarflar, davetiye, etiket, matbaa malzemeleri ticareti. 1983’te Babam ve ortağı Mehmet Zaim tarafından Bamtaş Makine kuruluyor. 2002 yılında üniversiteden mezun olarak benim iş hayatına girişimle beraber şirketin iştigal konusuna kâğıdı dahil ettik. 2009 yılında Matbaa Market oluşumunu gerçekleştirerek A’dan Z’ye bir matbaanın ihtiyaç duyabileceği tüm ürünleri tedarik etmeye başladık. Şu anda Bursa ve civar il ve ilçelere tedarik sağlamaktayız. Güney Marmara’daki tüm matbaalara, ajanslara tedarik anlamında hizmet veriyoruz. 2013 yılında CtP atölyemizi kurduk. Şu anda 2 adet Cron CtP ile bünyesinde kalıp atölyesi olmayan matbaalara hizmet veriyoruz. Cron şu anda dünyada kendini ispatlamış bir marka. Amerika, Avrupa ve Çin’de ciddi bir pazar payı olduğunu görünce tercihimizi bu yönde kullandık. İkinci makinemizi bu doğrultuda aldık.
İlk önce bir makineyle başlamış daha sonra yerli bir banyo makinesi almıştık. Ancak ondan istediğimiz verimi alamadık, HDX marka bir banyo makinesi aldık. Cron ve HDX uyumuyla müşterilerimizi memnun ediyor, beklentilerini karşılıyoruz.
Aylık ortalama kalıp üretiminiz nedir?
Ortalama aylık üretimimiz 12-13 bin bandında sürüyor. Burada amacımız çok kalıp çekmek değil. Önemli olan müşterilerimize iyi servis ile iyi hizmet götürebilmek.
Sadece CtP tarafında 20-30 civarında matbaaya hizmet veriyoruz diyebiliriz. Malzeme tarafında da yaklaşık 300-400 matbaaya hizmet götürüyoruz.
Dijital tarafındaki üretiminiz ne zaman başladı?
2014 yılında tekstil transfer kâğıtları işine girişimizle başladı. Dijitalde Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’ndeki şirketimiz Emirtrans A.Ş. ile hizmet veriyoruz. Aymat’tan farklı bir şirket. Burada tekstilcilere yönelik dijital baskı kâğıtları üretiyoruz, ithalatını yapıyoruz. Daha sonra bu işin boyasına ve makinesine de girdik. Şu anda sublimasyon baskı tesisi kurmak isteyen firmalara anahtar teslim üretim tesisi kurabiliyoruz. Onların boyalarını, kâğıtlarını, makinelerini A’dan Z’ye her şeyini tedarik ediyoruz.
Kağıt bobinlerini Jumbo bobin alıp kaplama işlemini gerçekleştiriyoruz. Bazı müşterilerimiz kaplamalı ürünler istemiyor, özellikle ev tekstil alanında daha mat işler almak istiyorlar. Onlara da kaplamasız olarak ürünler veriyoruz. Kaplamalı olması renk verimliliğinin daha iyi olması demek, kaplamasız kâğıtlarda renk verimliliği biraz daha düşük. Ancak şu anda piyasada müşterilerin ağırlıklı olarak talebi kaplamasız kağıtlar yönünde. Malum, günümüz rekabet koşullarından dolayı insanlar maliyet öncelikli yatırım yapıyor, tedariklerini bu yönde gerçekleştiriyorlar. 110 cm enden 320 cm ene kadar tedarik edebiliyoruz. Bu konuda Türkiye’de sayılı firmalardan biriyiz.
Pimms Grubu’nun makinelerini ve Lustre boyalarını satıyoruz.
Şu anda aylık 400 ton kağıt işleme kapasitemiz var. Tekstil sektörü biraz yavaşladı o yüzden üretimler düştü. Üretimin %20’i kaplamalı %80’i kaplamasız diye düşünebiliriz. Bobinler 160 cm olarak geliyor. Biz onun üstüne kaplama yapıyoruz.
Bursa’da sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Matbaa sektörü şu anda maalesef çok gelişen bir sektör değil. Çünkü dijitalleşme, matbu evrakların azalması doğrultusunda 5-6 yıldır matbaa sektöründe bir durağanlık var. Sektör artık büyüme trendinde değil. Genelde sabit hatta aşağı eğilim gösteriyor. Ambalaj ve etiket grubunda sektör büyümeye devam ediyor. Bursa’da maalesef ambalaj ve etiket sektöründe yeterli derecede firmamız yok. İzmir, Ankara, Konya ve Gaziantep ile kıyaslandığında Bursa hâlâ etiket ve ambalaj pazarından küçük bir pay almakta. Bunların da biz tedarikçilere yansıması oluyor.