Yapılan araştırmalara göre çevre kirliliğini en çok etkileyen sektör gıda sektörüdür. Gıdaların marketlerde boy göstermesini sağlayan, onları bozulmaktan koruyan ve birçok firmanın reklam aracı olarak kullanılan materyal ise ambalajdır. Ambalajlar bu işlevlerini yerine getirdikten sonra atık haline dönüşmektedir. Bu noktada çevreye olan etkisi önem kazanmaktadır.
Gökhan SÜMER / hubergroup Türkiye Kıdemli Üretim Planlama Uzmanı ve TMGD
Ambalaj olmadan daha mı iyi olacak? Hayır, çünkü 7.5 milyar insan ambalajın ana fonksiyonlarına güveniyor. Bir ambalaj ve üzerindeki baskı bize o ürün hakkında bilgi verir, o ürünü satan marka sahibinin reklamını yapar, ilgili ürünün transfer sürecinde dış etkenlerden korunmasını sağlar ve içerisindeki ürünün raf ömrünü uzatır.
Peki bu materyalden vazgeçemiyorsak ne yapmak gerekir?
Günümüzde artan kaynakların kullanımı, artan dünya nüfusuna bağlı çevresel etkiler ve hızla büyüyen endüstri gösteriyor ki mevcut yöntemler, bize sürdürülebilir bir gelecek sağlamak için yeterince iyi değil. Birçok araştırmacının ortak kanısına göre şirketler organizasyonlarının temeline sürdürülebilirliği entegre etmedikleri sürece ekonominin ve toplumun sürdürülebilirlik gelişimi sağlanamaz. Bununla birlikte kurumsal kültür de değişmelidir.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından Ekim 2018’de hazırlanan bilimsel rapor, küresel ısınmanın 1,5 ° C ile sınırlandırılmasının aciliyetini ortaya koyuyor. Bu bağlamda da karbon salınımını en aza indirmek için sürdürülebilir olmayan tüketimden vazgeçilmesi gerekmektedir.
Sürdürülebilir kalkınma
Sürdürülebilirlik kavramının çevre duyarlılığı açısından fazlasıyla bilinmesinin ardında sanayileşme ile birlikte ortaya çıkan hızlı üretim ve tüketim çılgınlığı, nüfus artışı, küresel ısınma, artan çevre kirliliği, insanoğlunun geleceğini tehdit eden hastalıklar ve doğal kaynakların tükenme noktasına gelmesi gibi faktörler yer almaktadır. Bu faktörler dünyanın dikkatini çevresel duyarlılığa çekmiştir. Ulusal ve uluslararası alanda birçok devlet ve sivil toplum kuruluşu ortak çözüm yolları aramaya ve iş birlikleri geliştirmeye başlamıştır. Bu bağlamda ülkelere ve dolayısı ile o ülkede faaliyet gösteren işletmelere yönelik birçok yükümlülük söz konusu olmaktadır. Özellikle sürdürülebilir kalkınma kavramının gittikçe daha fazla önem kazanması işletmeleri sürdürülebilir yeşil stratejileri benimsemeye itmiştir. Sorunun cevabını bu kavramda buluyoruz. Daha iyi ve daha yeşil bir gelecek için sürdürülebilir olmamız gerekiyor.
hubergroup olarak sürdürülebilirliği ve bu doğrultuda ürettiğimiz mürekkeplerin çevresel etkilerini önemsiyoruz. Sürdürülebilirlik hubergroup’un temel bir değeridir.
hubergroup olarak sürdürülebilirliği ve bu doğrultuda ürettiğimiz mürekkeplerin çevresel etkilerini önemsiyoruz. Sürdürülebilirlik hubergroup’un temel bir değeridir.
Çevre üzerinde olumsuz etkileri azaltmak ve elimine etmek için sertifikasyonlar sağlayan uzmanlaşmış organizasyonlar var. EPEA, the Cradle to Cradle (C2C) bunlardan biri. Bünyemizde bulunan esnek ambalaj mürekkepleri markamız olan Gecko, gravür baskı mürekkepleri için Cradle to Cradle Products Innovation Enstitü’sünün Silver Level Material Health Sertifikasını aldı. Bu sertifikayı almaktan ve çevreye ve topluma karşı olan sorumluluğumuzu yerine getirmek için attığımız bu adımdan memnuniyet duyuyoruz.
2017’nin ortasında, hubergroup olarak tabaka offset baskı için mürekkeplerine Cradle to Cradle sertifikası alan ilk baskı mürekkebi üreticisiyiz. Son zamanlarda, şirketimiz Gecko mürekkep serileri Gecko Green Line, Premium seriler için Cradle to Cradle Silver Level Material Health Sertifikası aldı. Gecko Green Line Premium, esnek ambalaj uygulamalarının flekso ve gravür baskıları için tasarlandı. Bu kapsama giren serilerimiz; üst baskı serilerinde GFP, GTOB, GFE, GFU, GFV ve GFV MS, laminasyon serilerinde ise şimdilik sadece GBT’dir.
Material Health Sertifikasına ek olarak, ürün güvenliğini ve güvenirliliğini izleyen bir Belçika-akredititeli araştırma ve sertifikasyon organizasyonu olan VINCOTTE’den çeşitli Gecko ürünleri, ‘OK compost’ ve ‘OK compost home’ gereksinimlerini karşıladığına dair sertifikalandırılmıştır.
Gecko ürünlerimiz birçok yönetmeliğe uyumludur. Buna göre Gecko serilerinin tüm ürünleri Avrupa yönetmelikleri (FCM Yönetmeliği (EC) 1935/2004, GMP Yönetmeliği (EC) 2023/2006, Plastikler Yönetmeliği (EC) 10/2011), Swiss Ordinance, EuPIA Frameworks ve Nestlé Guidance ile uyumludur.
Çevre duyarlılığımızı solvent bazlı mürekkeplerde de en üst seviyeye çıkartmak için çalışmalarımız devam etmektedir.