Gelişen teknoloji, yaşam alanımızın her noktasında hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Kendi sektörümüz için baktığımızda da gıda ambalajlama teknolojisindeki gelişmeler, gıda güvenliğimizin sağlanması konusunda ciddi katkı sağlamaktadır.
Hülya YÜCEER / hubergroup Türkiye Satış Uzmanı
Küresel düzeyde baktığımızda ambalaj endüstrisinin yaklaşık olarak yarısını gıda ve içecek ambalajları oluşturmaktadır. Gıda ambalajının en önemli bileşenlerini “modifiye paketleme, vakum paketleme, tek kullanımlık ambalajlama, pratik ambalajlama çözümleri (tek seferlik kullan at modelleri), sürdürülebilir çevre dostu ambalajlar olarak sıralayabiliriz.
Gıda ambalajı; içindeki ürünle en temel insani ihtiyacı karşılarken aynı zamanda yaşam kalitesini korumakla sorumludur. Tüketici sağlığı için çok önemli olabilecek; tazelik, olgunluk derecesi, raf ömrü, içerik ve besin değerleri (kalori ve yağ içeriği gibi) birçok bilgi sağlar. İnsan sağlığını olumsuz etkileyebilecek alerjen içeriğe dair bilgilere de yine ambalaj üzerinden ulaşabiliriz. Ambalajın ayrıca içerikleri hasara karşı korumak ve oluşabilecek olumsuzluklara karşı içindeki ürünün bozulmasını engellemek gibi görevleri de vardır.
Ambalajlama kendi için ayrı bir dünya gibi görünse de aslında onu pazarlama ve dağıtım faaliyetlerinden ayrı tutmak mümkün değildir. Gıdanın sahip olduğu reçete olarak tüm koşullara uyum sağlıyor olsa bile uygun bir dağıtım kanalı ile sevk edilemezse üründe karşılaşılacak bozulmalar kaçınılmaz olacaktır ki bu durum sadece maliyetleri arttırmakla kalmayacak marka kaybına da yol açacaktır.
Kullanılan ambalaj uygun bariyer özelliğine sahip değilse yani oksijen ve rutubet gıdaya temas edebiliyorsa, gıdada gözlemlenecek mikrobiyal bozulmalar kaçınılmaz olacaktır. Ambalaj gıda etkileşimi konusu, gıda güvenliğinin en önemli konu başlıklarındandır.
Konuya kendi faaliyet alanımız penceresinden bakacak olursak, baskı mürekkepleri ve kaplama malzemelerini oluşturan düşük molekül ağırlığına sahip maddelerin, baskısı gerçekleştirilen ambalajın içinden, ambalaj içinde bulunan gıda maddesine transfer olmasına kimyasal göç (migrasyon) denir. Gıda ambalajlarında yaşanan kimyasal göç gıda maddelerinin organoleptik olarak ifade edilen beş duyu organına hitap eden: tadında, kokusunda ve renginde değişikliğe neden olabilir. Kimyasal göç beş duyu organımızla hissedilemese de sağlık açısından zararlı etkilere neden olabilir.
Mürekkebin baskı altı malzemesinin içinden gıda maddesine kimyasal göç ile zararlı etkileri olabileceği gibi basılı malzemelerin istiflenme esnasında kartonun basılı olan tarafından, baskısız olan tarafına bulaşmalar yine gıda maddesine bulaşmalara (kontaminasyona) neden olabilir.
Gıda ambalajının güvenliği için tasarımdan paketlemeye kadar aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekmektedir.
Tasarım
Mürekkep
Baskı altı malzemesi
Baskı
Baskı sonrası
Lojistik
Mürekkep konusunu açacak olursak; sadece düşük migrasyonlu mürekkepler ve kaplamalar, fonksiyonel bir bariyer olmaksızın gıda ambalajı üretilirken kullanılabilir. Gıda ambalajı baskısı için gıda ambalaj baskısına uygun olmayan katkı maddeleri kullanılmaz. Gıda ambalaj mürekkeplerinin, gıda ambalajına uygun lak ve dispersiyon ile beraber kullanılması zorunluluktur. Çünkü gıda ambalaj mürekkeplerinin içinde kurutucu yer almadığı için kuruması zordur, mürekkebin istif temasıyla bulaşma riskine karşı kaplama yapılması gerekmektedir.
Gıda ambalaj güvenliği, düşük migrasyon özelliği ile sektörde sıklıkla kullanılan serimiz MGA Corona, optimum düzeyde organoleptik özellikleri bulunan – en yüksek saflık derecesinin kesinlikle önemli olduğu birinci kalite gıda ambalajları üretimi için özel olarak geliştirilmiştir.
CMYK mürekkepleri ve spot mürekkepleri bünyemizde mevcuttur.
Dayanım Özellikleri
Işık Alkol Solvent Alkali
Yellow 5 + + +
Magenta 5 + + –
Cyan 8 + + +
Black 8 + + +
MGA CORONA mürekkepleri ilgili yönetmeliklerini yani Yönetmelik (EC) No 1935/2004 koşullarını ve İsviçre Gıda ile Temas eden Malzeme ve Ürünler ile ilgili Yasayı (Bedarfsgegenständeverordnung, SR 817.023.21) dikkate alarak gıda ambalajlamasına ait gıda ile temas etmeyen yüzeylerin baskısı için özellikle formüle edilmiştir.
MGA CORONA mürekkepleri formülündeki bütün unsurlar MGA CORONA’nın sadece düşük migrasyonlu veya gıda ile temas için değerlendirilen maddeleri içermesi için dikkatlice seçilmişlerdir.
Spesifik Özellikler
Hızlı kuruma ile kombine edilmiş en düşük düzeyde migrasyon düzeyleri
Mineral yağ içermemesi
Mükemmel organoleptik (düşük koku, düşük bulaşma) özellikleri
MGA CORONA mürekkepleri ayrılmış, özel olarak adapte edilmiş üretim alanlarındaki katı Genel Üretim Prosedürleri / MGA kurallarına göre üretilmektedir
Üretim iş akışının risk analizi
SAP yazılım sistemi ile hariç tutulan hammaddelerin kullanılmaması
Teslimat öncesi her partinin analitik kalite kontrol test işlemi
Tüm üretim zincirindeki, hammaddelere kadar giden % 100 parti izleme, takibi
Zorunlu su bazlı dispersiyon lak ile kombinasyon halinde iyi sürtünme direnci (ACRYLAC MGA)
Kullanıcı için garanti beyanı
Gıda ambalajına uygunluk anlamında sadece mürekkeplerde değil, aşağıdaki ürün gruplarıyla da ihtiyacınızı hubergroup ile karşılayabilirsiniz.
Acrylac MGA Gloss : Gıda ambalajı için olan kağıt ve kartonlarda parlaklık sağlayan laklar.
Acrylac MGA Matt: Çift taraflı dispersiyon için mükemmel koruma özelliğine sahip matlık sağlar.
Acrylac MGA Specific Prime :Özel bir dispersiyon çeşidi olup , bir sonraki baskının hazırlığı için kullanılmaktadır.
NewV MGA : UV lambaları tam yoğunluğa sahip olmasa bile, gıda ambalaj üretim güvenliği için özel düşük migrasyon, UV tabaka ofset mürekkep.
Combifix –MGA : Tabaka ofset makinelerinde alkollü sistemlerde düşük koku ve düşük migrasyonlu ambalaj baskısı için kullanılmaktadır.
Substifix –MGA : Tabaka ofset makinelerinde alkol kullanımını azaltmak ve kaldırmak için tasarlanmış düşük koku ve düşük migrasyonlu ambalaj baskısı için kullanılmaktadır.
hubergroup Türkiye, gıda ambalajları için önemli bir adım olan low-migration (düşük migrasyonlu ya da kimyasal göç yapmayan) matbaa mürekkepleri ile ilgili ülkemizde önemli bir pazar oluşturdu.
hubergroup Türkiye, düşük migrasyonlu mürekkepler üzerindeki çalışmalarını 10 yıldır sürdürüyor ve bu konudaki ilk üretici. Sonuçta hem en düşük migrasyonu sağlamak hem de kaliteli basılabilir bir malzeme ortaya koymak, oldukça zor bir denge. MGA üretiminde kullanılan ham maddeler ise oldukça sınırlı. hubergroup Türkiye olarak kendi bünyemizde kullandığımız malzemelerle ilgili bir iç denetim mekanizması kurduk. İzlenebilir olmayan hiçbir ham maddeyi kullanmıyoruz. Bu seçicilik zaten sınırlı kaynakların biraz daha sınırlanması anlamına geliyor.
Gıda ambalaj baskı işlerinizde MGA güvenlik sertifikalı gıda ambalaj mürekkep, lak ve hazne sularımızı güvenle kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için hubergroup Türkiye teknik destek uzmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz.