Tahir Özdaş tarafından yaklaşık 20 yıl önce kurulan Özge Ofset, bir Gestetner ile dahil olduğu sektörde istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Sektör dışında da yatırımları olan ve bu nedenle bu yıl işletme yönetimini bir profesyonel yönetici ile devam edecek olan Tahir Özdaş, aynı zamanda 50 x 70 ebatlı dört renk makine yatırımı planlıyor. Özdaş, canlanan turizmin de etkisiyle kârlı bir 2019 yılı geçirmeyi umuyor.
Matbaacılığa ne zaman başladınız?
Mesleğe 1992 yılında başladım. Yaklaşık 30 metre karelik bir alanda, bir Gestetner, bir bıçak, bir kalıp pozlama makinesi ile mesleğe ilk adımımı atmıştım.
İlk başladığınızda sizi motive eden neydi? İlk yatırımı nasıl finanse ettiniz?
Bu sektörde kendimi geliştirmek ve bu alanda geleceğime yatırım yapmak ilk hedefimdi. Ve beklediğim gibi de sonuçlar elde etmek beni oldukça motive etti. Şu an olmuş olduğum konuma gelebilmek tabii ki kolay bir süreç değildi. Çıraklıktan kalfalığa, ustalıktan patron koltuğuna oturmayı bu azmime borçluyum. Müşterilerim tarafından tercih ediliyor olmam, işimi daha çok sevmemi sağlıyor. 2019 yılı itibarıyla 20. yılımızı tamamlayacağız.
Matbaayı ilk kurduğum 1999 yılından sonraki süreçte yaptığım yatırımlarla oldukça kârlı bir 20 yıl tamamladığımı düşünüyorum. Şu an devam etmekte olduğum iş yerine, Burdur Bucak’ta 6 yıl önce kurmuş olduğum XForm Ofset Matbaacılık firmasına, medya ve reklamcılık üzerine kurulu bir firmamıza, özel bir koleje ve gıda sektöründe yatırıma sahip bulunmaktayım.
Makine parkınızda neler var?
Heidelberg Speedmaster 50 x 70 2 renk, SM 74, iki adet Heidelberg 35 x 50, iki adet maşalı, iki adet Polar bıçak, iki adet Ryobi sürekli form baskı makineleri ve ciltleme makine, Canon C8000VP dijital makine parkımız mevcut.
Daha çok ne tür işler yapıyorsunuz?
Otel sektörü başta olmak üzere eğitim kurumları, kamu kurumları, sağlık kurumları ile ağırlıklı çalışıyoruz. Haricinde Antalya tarım sektöründe de oldukça iyi bir konum da olduğu için tarım firmaları da iş yaptığımız müşteri portföylerimiz arasındadır. Ağırlıklı olarak katalog, broşür, menü, dergi, matbuu evraklar, etiket üretimi yapıyoruz.
Yaklaşık 5 yıldır dijital kullanıyoruz.
Matbaada, önümüzdeki süreçteki planınız nedir?
Kurulduğumuz günden bugüne geçirdiğimiz 20 yıllık süreyi göz önünde bulundurursak başarılı bir süreç diyebiliriz. 2019 yılında yeni plan ve hedeflerimiz var. İyi bir ekip çalışması ve 50 x 70 4 renk makine planlaması ile bu yılı umduğumuz gibi geçirmeyi hedefliyoruz. Hayata geçirilmesi elbette zamanla olacak. İyi bir planlama ile doğru zamanda doğru tercihler yaparak yatırımlarımızı geliştirecek, daha çok kitleye hitap edeceğiz.
“Her yıl ortalama yüzde 20 büyüyoruz”
Son beş yılı değerlendirdiğinizde sizin açınızdan yıllık büyüme oranlarınız nasıl? Bundan sonrası için ne düşünüyorsunuz?
Her yıl ortalama büyümemiz %20’lerde. Hedeflerimizi tutturduğumuz bir geçmişimiz olmuş. Bundan sonraki süreçte takım arkadaşlarımız ile birlikte daha iyi sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum.
2019 yılı Antalya için biraz daha iyi geçecek. Çünkü birçok otel rezervasyonunu tamamlamış durumda. Nisan ayından itibaren hareketlenme başlayacak. Müşterilerimizin %30’u otellerden oluşuyor. Bu durum bize olumlu yansıyacaktır.
Dijitali ne kadar kullanıyorsunuz?
Tiraj az ise dijitalde basmak çok daha avantajlı oluyor. İlerleyen zamanlarda dijitale yatırım yapma planlarımız arasında. İş gücünü biraz daha makineyle karşılamaya çalışıyoruz.
Tedarikte bir sorun var mı?
Bir sorun yaşamıyoruz. İstediğimiz malzemeyi Antalya’da bulabiliyoruz. Firmalarla olan güvenimiz, alışverişimiz oturduğu için malzemeyi tedarik etmemiz daha kolay oluyor. Gerektiği durumlarda şehir dışından malzeme tedarik ettiğimiz durumlar da oluyor. Kalite ve uygunluk derecesine göre karar veriliyor.
Emeği geçen sizlere teşekkür ediyorum.