Furkan KARAGÖZ / hubergroup Türkiye Satış ve Pazarlama Yöneticisi
Baskı endüstrisi her geçen gün teknolojideki gelişmelere paralel olarak ilerlemektedir. Ofset baskı sistemleri de bu gelişmelere bağlı olarak değişime uyum sağlamaktadır. Yüksek baskı hızı, baskı kalitesine hala erişilememiş olması, farklı baskı altı malzemelerine rahatlıkla basılabilmesi ofset baskının önemini korumasını sağlıyor.
Makine teknolojilerinde yaşanan gelişmeler de ofset baskıyı her geçen gün biraz daha çeşitlendirmeye, kullanılan malzemelerinin öneminin biraz daha artmasına neden olmaktadır. Bu da ofset baskı için mürekkep ve malzeme tedarikçilerinin sürekli kendilerini yeni gelişen teknolojilere adapte olmaya ve yeni ürün gelişimi yapmaya zorlamaktadır.
Ofset baskı sisteminde UV kullanımı özellikle gelişmiş ülkelerde her geçen gün artan bir trend izlemektedir. Bu trend konvansiyonel baskı mürekkeplerinin yavaşlamasına sebep olmaktadır. Bizim pazarımız da benzer bir trend izlemektedir. UV kullanımının artıyor olmasının birçok sebebi vardır.
Bu sebeplere baktığımızda birçok avantajının olduğunu görüyoruz. Anlık kürlenme bunların en başında gelmektedir. Burada dar ebat web ofset sistemlerinde her baskı ünitesinden sonra UV lamba görmekteyiz, tabaka ofset sistemlerine baktığımızda ise baskı ünitelerinin sonunda UV lamba, genellikle de arada bir tane UV lamba bulunmaktadır. Bunun dışında yüksek baskı hızı, az bir püskürtme tozu ihtiyacı, haznede kuruma probleminin olmaması, birçok farklı baskı altı malzemesine çok rahat biçimde basılabiliyor olması, baskıdan sonra mürekkep film kalınlığında azalma olmaması, baskı sonrası renk değişikliği olmaması ve baskı sonrası mükemmel kimyasal ve fiziksel direnç sağlıyor olması UV kurutma sistemlerinin önemli avantajlarındandır.
UV kurutmalı sistemlerin önemli avantajlarından biri de birçok farklı baskı altı malzemesine rahatlıkla basılabiliyor olmasıdır. Baskı altı malzemelerini genel olarak ikiye ayırabiliriz. Birinci grup emici olan yüzeyler, ikinci grup ise emici olmayan yüzeylerdir. Bugün karma baskı altı malzemeleri de oldukça fazla kullanılmaktadır.
Emici olan yüzeyler: Burada ilk grupta emici olan yüzeyler vardır. Bunlar kağıt ve karton grubudur. Bu grupta kaplanmış kağıtlar mat ve parlak olmak üzere oldukça önemli bir yer tutar. Bir diğer grup ise geri dönüşüm kağıtlarıdır. Bu grup da ambalaj sektöründe oldukça fazla kullanılmaktadır. Bir diğer grup da kaplanmamış kağıtlardır. Önemli bir grup da etiket sektöründe kullanılan termal kağıtlardır. Kağıt ve karton grubunda emilim olduğu için parlaklık kaybı, koku fazlalığı, kötü kürlenme ve kötü sürtünme direnci gibi dezavantajları bulunmaktadır. Hem ticari matbaacılıkta hem de ambalaj alanında en fazla kullanılan baskı altı malzemesidir.
Emici olan yüzeyler için hubergroup olarak UG4000 serisi mürekkepler ile hizmet vermekteyiz. Gıdaya uygun versiyonlarımız ise UG5000M serilerimizdir. Her iki serimiz de UV için gereken standart özelliklerin tamamını taşırken özellikle emici olan yüzeylerde zaruri olan yüksek mekanik dirence sahiptir.
Emici olmayan yüzeyler: Bu malzemeler genel anlamda plastik malzemeler ve plastikten türevleridir. Bu malzemeler PVC, OPP, PET, PE, PC, PA, ABS’dir.
Emici olmayan yüzeylerde kullanılan malzemelerde mürekkepten beklenen en önemli özellik yüzeye tutunabilmesidir. Bunun için doğru mürekkep seçimi çok önemlidir. Tutunmayı etkileyen bir çok parametre vardır. Bunlardan bir tanesi baskı altı malzemesinin Corona değeridir. Yüzey gerilim değeri birçok üreticinin tavsiyesi en az 38 N/m olmalıdır.
Baskı yüzeyinde tutunmayı artırıcı bir başka özellik de primer dediğimiz ürünlerin kullanılmasıdır. Bu malzemeler de baskı altı malzemesinin yüzey gerilimini ayarlayarak yüzeyde tutunmayı önemli ölçüde arttırmaktadır.
Bir başka önemli nokta da nemlendirme sisteminde kullanılan hazne suyu katkısı ve mürekkep – su dengesinin sağlanmasıdır. Baskı altı malzemesi emici olmadığı için kullanılan hazne suyu katkısı bu malzeme türüne uygun olarak seçilmelidir. Bu şekilde seçilen hazne suyu kalıbın minimum su miktarıyla yeterince ıslanmasını sağlayarak nemlendirme işlemini başarı ile sağlar.
Tutunmayı etkileyen en önemli parametre de daha önce belirttiğimiz gibi doğru mürekkebin kullanılmasıdır. Yüzeye tutunmayı doğrudan etkiler. Burada mürekkebin emici olmayan yüzeylere uygun olması gereklidir. Mürekkebin özlülüğü de düşük film kalınlığı ile çok çabuk kurumayı sağlayarak tutunmaya önemli bir katkı sağlar.
Emici olmayan yüzeyler için hubergroup olarak UP5000 serilerini ve gıdaya uygun versiyonlarını öneriyoruz.
UV sistemlerin geleceği
Ofset baskı sektöründe UV kurutmalı sistemlerin önemi her geçen gün artıyor. Japon makine üreticisi Komori’nin H-UV (iron-doped) sistemi, baskı sırasında yapılan kurutma işlemlerine daha iyi, daha verimli ve çevreye daha duyarlı bir alternatif oluşturma amacıyla geliştirilmiştir. Düşük ısı yayılımı, ozon gazı salınımının olmaması sebebiyle enerji tasarrufu sağlayan çevreye fazlasıyla duyarlı bir teknolojidir.
hubergroup olarak H-UV sistemlere uygun olarak UEK5000 serileri ile CMYK olarak ve pantone-yaldız gruplarıyla da basım dünyasına tedarik sağlıyoruz.
UV sistemlerin geleceği için önemli bir sistem olarak LED-UV kurutmalı sistemlerini gösterebiliriz. UV lambalara göre ciddi biçimde düşük enerji tüketimi, lambaların kullanım ömürlerinin çok uzun olması, baskı altı malzemesine uygulanan ısı enerjisinin düşük olması ve ozon gazı salınımı olmaması sebebiyle kokusuz ve çevreci olmaları fazlasıyla tercih edilmelerini sağlıyor.
Bu avantajları sebebiyle LED-UV sistemler gelişmiş ülkelerde yeni yatırımlardan önemli bir pay almakta ve büyüyen bir ivme izlemektedir.
hubergroup olarak LED-UV sistemlere uygun serilerimizi geliştirdik. UEL4000 serilerimiz ile CMYK mürekkeplerde, bunun dışında pantone ve yaldız gruplarımızla da sektörün hizmetindeyiz.