KASAD’ın aylık tanıtım toplantısının Kasım ayındaki konuğu Toyo Matbaa Mürekkepleri’ydi. Toplantıda özellikle ofset ambalaj portföyündeki en yeni ürünlerin yanı sıra yeni yatırım projeleri ve geleceğin yeniliklerinin ipuçları da paylaşıldı.
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Kasım ayı tanıtım toplantısında Japonya merkezli Toyo Ink Group şirketi Toyo Matbaa Mürekkepleri’ni konuk etti. Swisotel’de, 21 Kasım’da düzenlenen ve üyelerin bir kez daha Mimoza salonunu tamamen doldurdukları toplantıda, Toyo Ink Group ve Toyo Matbaa Mürekkepleri organizasyon ve faaliyet alanlarıyla ilgili bilgileri paylaşan Toyo Matbaa Mürekkepleri CEO’su Yakup Benli firmanın yeni yatırım projelerini duyurdu.
Toplantının ikinci bölümünde özellikle en son ofset ambalaj ürün portföyü ve geleceğin ambalaj mürekkeplerine ve ilgili diğer ürünlere dönük Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgiler paylaşıldı.
KASAD Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran, halen toplantıların yapıldığı Swisotel Mimoza salonunun yetersiz kalması nedeniyle, önümüzdeki yıl otelin ana binasındaki daha büyük bir salona geçeceklerini belirterek; “Bu bile KASAD’ın ne kadar fonksiyonel çalıştığının, sektör paydaşlarını ne kadar pozitif bir şekilde bir araya getirdiğinin, efektif çalıştığının çok güzel bir göstergesi” diyor ve şöyle devam ediyor.
“KASAD’ın üye sayısı 101’e ulaştı ve bu bizim boyutumuzda bir dernek için iddialı bir sayı. Daha güzel olan da üye sayısı kadar toplantılara katılımın da yüksek olması.
2018 her yönden zor geçmesine rağmen ambalajcıların yakındıkları bir yıl olduğunu söyleyemeyeceğim. Her ne kadar kendi içimizde birçok zorluk yaşadıysak da 2018’in ambalaj matbaalarının çalışmalarının karşılığını alabildikleri bir yıl olduğu gözüküyor. 2019’da aynı başarıyı sürdürmeyi diliyoruz.
Avrupa’da sonuçları bize de yansıyacak şöyle bir durum var: Birkaç büyük grup ambalajlarının yüzde yüz geri dönüşümlü ürünlerden yapılacağını açıkladı. Bu da birkaç katmandan oluşan plastik maddelerden tamamen çıkacakları anlamına geliyor. Burada ilk kullanacakları madde karton, ondüle karton, büyük oluklu kartonlarda da bence büyük değişim olacak.”
Son on beş yirmi yılın plastik ambalaj için müthiş bir dönem olduğunu, bu dönem sonunda aynı şekilde yönetilen bir plastik ambalaj şirketi ile karton ambalaj şirketi arasında bugün ciro bakımından veya boyutsal olarak plastik lehine üç-dört kat fark oluştuğunu vurgulayan Duran, ekliyor. “Bu biraz konjonktürel bir durumdu çünkü plastiğin arkasında çok ciddi bir rüzgar vardı. Fakat şu anda gördüğümüz bu çevrecilik ve sürdürülebilirlik argümanları önümüzdeki on – on beş yılda karton ve kağıdın arkasından da aynı şekilde bir rüzgarın eseceğini gösteriyor. İnşallah hepimiz bundan faydalanırız.”
Yakup Benli “Yeni fabrikamız devreye girdiğinde kapasitemiz 2,5 kat artacak”
TOYO Matbaa Mürekkepleri CEO’su Yakup Benli, Toyo Ink Group ve Türkiye’deki faaliyetleri ile ilgili bir sunum yaptı. 1896’da Japonya’da kurulan Toyo Ink Group’un Uzak Doğu’dan Amerika’ya yaklaşık 52 üretim üssü ile büyümesini sürdürdüğünü belirten Benli, 2016 yılında gerçekleşen hisse devri ile Türkiye’yi bölgesel üretim üssü olarak seçen Toyo Ink Group’un global ağının bir parçası haline geldiklerini vurguluyor. Benli, “Toyo Matbaa Mürekkepleri olarak Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 bin metrekarelik kapalı alanda, yıllık 22 bin ton üretim kapasitesi bulunan fabrikamızda ve İstanbul’daki Renk Yapım Merkezimizde üretim yapıyoruz” diyor ve şöyle devam ediyor. “Yine Manisa OSB’de 62 bin metrekarelik alanda yeni bir üretim tesisi kurmak için projelendirme çalışmalarımız da devam ediyor. 2019 yılı başında inşaat ruhsatını almayı hedefliyoruz. Şu an üretimini yapmadığımız ürün gruplarını üretmekle işe başlayacağımız yeni fabrika devreye girdiğinde kapasitemiz 2,5 kat artacak. Ar-Ge yatırımlarımızla yenilikçi ürünler geliştirme noktasında iyi bir konumdayız. Toyo Ink Group’un global ölçekteki gücü ve sinerjisi ile ambalaj sektörünün ihtiyaç duyduğu çözümlere yanıt veren geniş bir ürün yelpazesine sahibiz.”
Levent Ünal “Mürekkep kullanımı azalmayan ülkeler arasında İtalya’nın ardından ikinciyiz”
TOYO Matbaa Mürekkepleri Ofset Satış Müdürü Levent Ünal ise Türkiye ve dünya mürekkep sektörü ile Toyo Ink’in satış grafiği hakkında bilgiler verdi. Ünal, Toyo Matbaa Mürekkepleri’nin yıllar bazında mürekkep satışlarının arttığını vurguluyor ve basım yayın sektörlerindeki gerilemeye rağmen ambalajın büyümeye devam ettiğine dikkat çekiyor. Türkiye’nin Avrupa’da yıllık mürekkep kullanımı azalmayan ülkeler arasında İtalya’nın ardından ikinci sırada olduğunu kaydeden Levent Ünal, Türkiye’de ofset mürekkeplerini üreten tek şirket olduklarını, ofsette yeni bir yatırım yaptıklarını da ekliyor.
Yenilikçi ürünler
Toplantının ikinci oturumunda; TOYO Matbaa Mürekkepleri Ofset Ar-Ge Müdürü Rukiye Kıter ve Ofset Ar-Ge Ekip Lideri Mehmet Hakan Ülüş; Türkiye’nin ilk mürekkep Ar-Ge Merkezi unvanına sahip olan şirketin ofset ürün paleti, yeni ürünler ve teknolojileri hakkında bilgileri katılımcılarla paylaştılar.
Rukiye Kıter ve Mehmet Hakan Ülüş, yaptıkları sunumda Ar-Ge Merkezi’nde çalıştıkları yeni teknolojiler, projeler ve Ar-Ge iş birliklerinin yanında pazara sundukları yenilikçi ürünler konusunda detaylı bilgiler verdiler. TOYO LIFE, TOYO SMART BIO, TOYO SMART, TOYO UNIVERSE ve CMYK ürün serileri başta olmak üzere Japonya’nın geliştirdiği ve üstün özelliklere sahip TK HU NEO ERP Process MZ ve TK MX EU M TR ürün serilerinin yanı sıra ML-TOYO LIFE MIX ve bitkisel yağ bazlı, Co tip kurutucu içermeyen MB-TOYO SMART MIX pasta sistemleri ile yardımcı ürünler tanıtıldı. Ambalaj sektörünü de yakından ilgilendiren gelişmeler katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi. Dünya genelinde çevre ve insan sağlığına dost ürünlere olan talebin ambalaj sektörü ve dolayısıyla bu ambalajlarda kullanılacak mürekkep seçimini de etkilediği dile getirilirken geri dönüştürülebilir ürünlerin öne çıktığından söz edildi. TOYO SMART BIO serisinde geri dönüştürülebilir ham maddeler kullanıldığı ve uçucu organik bileşenlerin yüzde 1’in altında olduğu belirtildi. TOYO Matbaa Mürekkepleri’nin oyuncak ambalajları ve çocuk kitapları gibi hassasiyetin yüksek olduğu alanlarda çözümler sunduğu da eklendi.
TOYO Matbaa Mürekkepleri Ofset Ar-Ge Müdürü Rukiye Kıter, toplantıda dünya çapında talep edilen tüm gıda regülasyonlarına uygun yeni bir gıda mürekkep serisi üzerine TÜBİTAK Ar-Ge Projesi çalışmalarının sürdüğünü belirtiyor. Ayrıca TOYO Matbaa Mürekkepleri Ar-Ge Merkezi olarak KASAD Üyesi firmalarla ürün denemeleri ve testler konusunda işbirliklerine hazır olduklarını dile getiriyor.
TOYO Matbaa Mürekkepleri Ofset Ar-Ge Ekip Lideri Mehmet Hakan Ülüş, Toyo Ink Japonya ve Toyo Ink Europa tarafından geliştirilen UV ve LED kürlenmeli ürünler ve teknolojiler ile ilgili bilgi paylaşımında bulunarak UV kürlenmeli EXC2000, EXC2000M, EXC40000, EXC50000 ve düşük enerji LED kürlenmeli FD LED EU2 ürünlerin uygulama alanlarını açıkladı. Ayrıca Toyo Ink Japonya tarafından geliştirilen, REXWIN Coat Varnish HC (ultra çizilme direncine sahip UV vernik), REXWIN SOFT FEEL VARNISH (soft touch UV vernik) ve FD CLEAR COAT FR (anti-finger/parmak izi bırakmayan) UV vernik gibi özel ürünlerin bilgileri ve kullanım alanları paylaşıldı.
KASAD ve TOYO Matbaa Mürekkepleri tarafından düzenlenen toplantı, keyifli geçen akşam yemeği ile sona erdi.