Bu yıl Screen Truepress JetL350UV+ inkjet dijital baskı makinesine yatırım yapan firma, mevcut müşterilerinin düşük tirajlı, kişiselleştirilmiş ve özelleştirilmiş işleri ve prova baskıları talepleriyle kapasitesini doldurdu.
Sade Ofset Matbaacılık Ambalaj Ltd. Şti. en verimli Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı katılımından dolayı memnun. Geçtiğimiz aylarda Elektroser A.Ş.’den aldığı Screen Truepress JetL350UV+ dijital inkjet makinesini devreye alan firma, dijitalde tek vardiya üretim kapasitesini mevcut müşterilerinin prova ve düşük tirajlı, kişiselleştirilmiş, özelleştirilmiş ya da versiyonlu üretim talepleriyle doldurmuş bulunuyor.
Sade Ofset ortağı Süleyman Demir; fuarda sorularımızı yanıtladı.
Önemli bir dijital baskı makinesi yatırımından sonra ilk fuarınız. Bu fuarda yaptığınız görüşmeleriniz nasıl geçiyor?
Öyle bir noktaya geldik ki ambalajların kişiselleştirilmesi, özelleştirilmesi çok ön plana çıkmış durumda. Bu şirketler tarafından bir satış pazarlama stratejisi olarak da uygulanıyor. Bu yüzden gerek az tirajlı ürünlerin farklı görsellerde ve düşük maliyetli basılması yönünden, gerek zaman zaman büyük markaların – Coca Cola kampanyasında olduğu gibi – her ürününde farklı görsellere yer vermeye ihtiyaç duymaları yönünden dijitale çok fazla talep var.
“Hem az tirajlı hem kaliteli hem de istenirse her biri farklı görselleri bir arada, uygun maliyetli basabiliyoruz”
Bizim daha önce az tirajlı işleri olan ve bu nedenle kaybettiğimiz bir müşteri portföyümüz vardı. Onları geri çevirmek durumunda kalıyorduk çünkü alışılagelen standart üretim metotlarıyla yapılan üretimlerin az tirajlı işlerde işletme ve sabit maliyetleri yüksek olmaktaydı. Şimdi hem az tirajlı hem kaliteli hem de istenirse her biri farklı görselleri bir arada, uygun maliyetli basabiliyoruz. Bu da müşterilerimizin işlerine birçok yönden cazibe katıyor. Bunların neticesinde müşteri ilgisi beklediğimizin de üzerinde geldi.
Müşterilerin kişiselleştirmeye uygun veritabanı var mı?
O konuda çalışmaların devam ettiğini biliyorum. Türkiye’de en çok yılbaşı hediyesi, sevgililer günü hediyesi olarak isme yönelik kişiselleştirmeler yapılıyor. Geniş veritabanları için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu tahmin ediyorum.
Müşterileri dijitalin olanakları konusunda bilgilendirme yönünde ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Zaten gidemediğimiz mevcut, hazır müşterilerimiz vardı. Onlara giderek kapasitemizi doldurduk. Belki ikinci, üçüncü makinede profesyonel bir pazarlama faaliyeti yürütülebilir ama şu anda buna ihtiyaç duymuyoruz.
Şu anda prova çalışması talep ediliyor. Fuarda sergilediğimiz etiketler var; etiketleri çok beğeniyorlar ama kendi etiketlerinin nasıl görüneceğini merak ediyorlar. Biz de alışma dönemindeyiz. Tek vardiyamız prova baskıları ağırlıklı geçiyor. Aralık başından itibaren tek vardiya dolmuş olarak tam anlamıyla profesyonel çalışmaya başlamış oluruz. Fuarda yaptığımız görüşmelerin sonuçlarına göre ilerde vardiya sayımız da artabilir.
Yabancı ziyaretçi ilgisi ve ihracatla ilgili çalışmalarınız hakkında neler eklemek istersiniz?
Yabancı ziyaretçiler yönünden fuara olumlu bakıyoruz. Avrasya Ambalaj İstanbul fuarına üç yıl ara vermiş, genellikle Almanya, İskandinavya ve Fransa pazarındaki fuarlara (Nürnberg’de Fachpack, Düsseldorf’ta Interpack, İsveç’te Scanpack, Paris’te de All4Pack) fuarlarına katılmıştık. Fachpack fuarıyla beraber bu seneki Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’nın hemen hemen aynı kefede olduğunu söyleyebilirim. Çok olumlu, çok başarılı, bugüne kadar gördüğümüz Avrasya Ambalaj İstanbul fuarları arasında en başarılısı olduğunu söyleyebilirim.