Bu yıl çok sayıda yurt dışı fuara ve organizasyona katılan firma, 2019’da da dört uluslararası fuara katılmayı planlıyor. Bu yıl alınan FSC belgesi, iç ve dış pazarda firmanın elini güçlendiriyor.
Avrasya Ambalaj İstanbul 2018 Fuarı’na her zamanki yerinde katılan Sun-Ka Kağıt ve kardeş şirketi Larton Ambalaj, ihracata kilitlenmiş durumda.
Bu yıl çok sayıda fuara ve yurt dışı organizasyona katılarak iç pazadaki daralmayı ihracatı arttırarak telafi etmeyi hedefleyen firma, 2019’da da bu temposunu sürdürecek.
Avrasya Ambalaj İstanbul 2018’de Larton Ambalaj Genel Müdürü Salih Zeki Öztekin ve Genel Müdür Yardımcısı Levent Öztekin ile görüştük.
Bu yıl yurt dışında da fuarlara katıldınız. İhracatınıza neler kattı bu fuarlar?
Biz bu sene 5 fuara katıldık. 25 – 27 Eylül’de Almanya’da katıldığımız Fachpack fuarı Güzel ve verimli bir fuardı. Geçen sene fuara gelen firmalarla ilişkilerimizi pekiştirmiş olduk. Bu sene İspanya’da 2 fuara katıldık. Bu hafta burada, Avrasya Ambalaj İstanbul fuarındayız. Bu sene iç piyasada mutsuz olacağımızı düşünerek ihracat için performans gösteriyoruz.
2019 yılında yurt dışında fuar katılımlarımız devam edecek. Dubai, Almanya ve İstanbul dışında bir de Brezilya fuarına katılacağız. Hedefimiz ihracatı %29 seviyesinden %35 seviyesine çıkarmak. Önümüzdeki senenin ne getireceğini şu anda hiç kimse bilmiyor. Bu yılı kapatmış durumdayız. Önümüzdeki yıl umutluyuz, çok düşük enerji ile piyasada olmaktan yana değiliz; önemli olan iyi enerji. Bunu kendi işimizde yakaladığımızı düşünüyorum.
Geri dönüşümlü kâğıt işliyorsunuz; atık kâğıt fiyatlarının Çin’in ithalatı kısıtlaması nedeniyle düşeceği beklentisi var. Bu sizi nasıl etkiler?
Türkiye’de üretim yapan dostlarımızla konuşuyoruz. Fuarda da üretici dostlarımızla görüştük. Herkesin düşündüğü şey şu: Türkiye’de piyasalar biraz daha daralacak, hem mamul hem ham madde fiyatları gerileyecek, piyasaların daralmasından dolayı fabrikalarda makinelerin zaman zaman duracağını düşünüyorum. Aslında şu anda zaten gördüğümüz şey aynı.
Çin’de zaten şu anda atık kâğıt fiyatlarında düşüş var. Bizi aslında mutsuz eden şey ham madde fiyatları değil. Son iki yılda Türkiye’de kâğıt sektörü bir ivme kazanmıştı. Son üç ayda bu ivmede çan eğrisi düşüş yönüne döndü. Bu olumsuz tablo bizleri huzursuz ediyor, önümüzü göremiyoruz.
Bu sene hem Sun-Ka hem Larton olarak FSC belgemizi aldık. İç pazarda ve en çokta dış piyasada bunu isteyen müşterilerimize de destek olmuş olduk. Elimizden geldiğince bu sene kalite tarafını daha da güçlendirip, ihracatla o açığı kapatmak istiyoruz.
Yeni yatırım planınız var mı?
Geçen sene makinemizi getirdik ve montaj için beklemedeyiz. Bu arada 2019 yılında fabrika inşaatını yapma planındayız. 2019 bize ne getirecek, bilmiyoruz. Yine de temkinli davranmayı düşünüyoruz.
En çok umutlu olduğunuz pazarlar hangi ülkeler?
Avrupa’ya da Arap ülkelerine de mal satıyoruz. Ürün kalitemizden dolayı Avrupa’nın elimizi daha çok güçlendireceğini düşünüyoruz. Yönümüzü Avrupa’ya çevirmekten yanayız. Sertifikalarımız da bu pazarda bizi destekleyecek.
Fuarı nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşmelerinizde öne çıkan konular neler oldu?
Bu fuarda dikkatimi çeken şey şu: Çok sayıda yabancı var. Onların söyledikleri şey şu: “Biz Türkiye’ye Dolar ve Avro’nun TL karşısında kaydettiği avantajdan faydalanmak için geldik diyorlar. TİM ya da ihracata dönük odalar, yurt dışından firmaları Türkiye’deki fuarlara otel ve yol masraflarını karşılayarak getirdikleri için yabancı ziyaretçi sayısında her zamankinden fazla artış var. Geçen sene bu kadar yoğun değildi. Bu sene devletin desteğinin daha fazla ihracatçının yanında olduğunu düşünüyorum.
İhracata devlet desteklerinden memnun musunuz?
Her türlü devlet desteğinden firma olarak faydalanmaya çalışıyoruz. Devlet sanayiciye destek anlamında elinden geleni yapmaya çalışıyor. Zaten o anlamda mutsuz olmamak gerektiğini düşünüyorum.
Fuardan da memnunsunuz diyebilir miyiz?
Her anlamda fuardan memnunum. Hayata mutsuz bakmıyorum. Sanayiciler ve ülkemiz seven bir vatandaş olarak her anlamda enerjimizi yüksek tutmak zorundayız. Bu zor günlerinde üstünden geleceğimizi düşünüyorum. Ülkem ve firmam için kırk günde 6 ülkeye gidip, nerede uyandığımızı unuttuk. Umarım her şey güzel olacak; firmamız ve ülkem için her şeyin hayırlısı olmasını diliyorum.