Oluklu sektörünün yükselişe geçtiği bir döneme denk gelen Avrasya Ambalaj fuarında, HP ve Esko’nun temsilciliğini yapan Yatay Bilgisayar da bu alandaki çözümleri ile öne çıktı. Fuara ikinci kez katılan firma geçtiğimiz sene daha çok müşterileri tanıyıp sektörün ihtiyaçlarını saptarken bu yıl oluklu mukavva üreticileri ile oluklu üretimine yönelik baskılı ve baskısız üretim yapanları hedef kitlesi olarak belirledi ve temsil ettiği firmaların çözümlerini tanıttı. Standında Esko Kongsberg kesim makinesini sergileyen Yatay Bilgisayar HP PageWide C500’ün de tanıtımını yaptı.
Yatay Bilgisayar Şirket Müdürü Erkan Çağırtekin fuarda sorularımızı cevapladı.
HP oluklu üzerine baskıyı iki Interpack fuarı öncesi duyurmuştu. O günden bu güne neler değişti?
Onlar giriş seviyesi ürünlerdi. Şu anda tanıtımını yaptığımız C500 ürünümüz, 130×250 cm ebadında, dijital dünyanın su bazlı ilk makinesi. Saatte 4200 tabakaya kadar baskı yapabiliyor. Hız ve kalite itibariyle de ofsetle yarışabilecek ya da bir fleksonun yerine geçebilecek alternatif bir üretim makinesi. HP’nin 5 yıl boyunca bu işe yapacağı yatırımları biliyoruz, ortaya çıkacak makineler gerçekten piyasayı değiştirecek, şekillendirecek iddialı makineler olacak. İnşallah onları ilerleyen fuarlarda sergileme fırsatımız olur.
Siz sektörün reklam tarafından geliyorsunuz; bize ambalaj tarafı ile bir karşılaştırma yapabilir misiniz?
Ambalaj tarafı daha oturmuş bir sektör. Çok farklı yerdeler, kıyaslamak yanlış olur. Buluşma noktası bizim sergilediğimiz ve tanıtımını yaptığımız dijital ürünler. İkisinin de çakışma noktasında dijital baskı ve kesim var. Birinde kutu haline getiriliyor, öbüründe farklı uygulamalarda kullanılıyor. Sonuçta baskı ortak noktasından biz buradayız.
HP tabii dünya devi ve büyük bir firma. Bu pazara yön veren bir firma. Biz de HP’nin ve Esko’nun distribütörüyüz. Bu firmaların gitmek istediği yerlerde, sergilemek istediği ürünleri biz sergiliyoruz.
Esko’ya talep nasıl?
Esko’ya talep sadece Esko’nun donanım tarafıyla ilgili değil, bir de yazılım tarafı var. Asıl önemli olan otomasyon tarafı aslında. Ülkemizde her şeyi çok iyi güzel yapıyoruz ama derli toplu değil. Bunları derleyip toplayacak bir programa bir yazılıma ihtiyaç var. Otomasyon verimlik ve hız demektir. Biz yazılımların ambalajda kullanımı konusunda müşterilerimizi bilinçlendiriyoruz. Otomasyon ve yazılım tarafına harcanan para çok hızlı bir şekilde dönüyor. Bu yüzden talep çok büyük. Hem ziyaretçiler hem de burada standı olan katılımcıların ilgisi yoğun.
Seneye de fuara katılmayı düşündüğünüz sonucuna varıyoruz?
Muhakkak katılacağız. Biz normalde iki reklam fuarına katılırdık, reklam fuarını şimdi bire indirip bir de ambalaj fuarı ekledik. Dolayısıyla bundan sonra böyle devam edecek. Biz de bu tarafta yürümek istiyoruz. Bu fuarda hem stant açan fuar katılımcılarının hem yerel ziyaretçilerin çok farklı bakış açıları var. Analogdan dijitale geçişin hızlandığı bu süreçte Türkiye’de finansal olarak bir duraklama oldu ama sonuçta bu durum yatırımları engellemeyecektir.