Teknoprint prova sistemleri konusunda uzmanlaşmış bir firma. Renk bilgi birikimi ile Mimaki’nin gerek UV flatbed gerek rulodan ruloya çalışan mekineleri için etiket, lüks karton ambalaj, metal ambalaj, cam ambalaj firmalarının nihai üretimlerine çok yakın numune üretebilecekleri bir çözüm oluşturdu ve Avrasya Ambalaj İstanbul fuarında Mimaki’nin bayisi olarak yerini aldı.
Fuarda sorularımızı Teknoprint’ten Doğa İpek yanıtladı.
Mimaki’nin bayisisiniz ama daha çok işin yazılım ve renk tarafındasınız. Bize kendinizi anlatır mısınız?
Mimaki’nin bazı makine modellerinin ambalaj ve etikette özellikle numune üretimi ve mikro ölçekte üretim için uygun olduğunu düşünüyorduk. Numune, aslında bir konvansiyonel üretimin bir örneğini, simülasyonunu yapmak demek. Burada da renk yönetimi devreye giriyor. Biz 15 senedir özellikle ticari matbaalara prova sistemleri kuruyoruz. Bu konuda bilgi birikimine sahibiz. Bu birikimi Mimaki ile beraber ambalaj ve etiket sektörüne aktarmak istedik. Mimaki, sign ve tekstil sektöründe Türkiye pazarında lider bir firma, 8 aydır iş birliğimiz sürüyor. Gayet de memnunuz. Mimaki makinelerinin baskısı, malzeme konusundaki esnekliği bizim farklı ambalaj uygulamaları için ufkumuzu açıyor. Burada UV mürekkep çok önemli. Normalde sektörde kullanılan prova sistemleri genelde su bazlı ve özel malzemeler üzerine baskı yapabiliyor. Mimaki’de bizim farklılık yaratma şansımız UV mürekkep ve nihai ürün malzemesine baskı yapmamızdan geçiyor.
Özellikle ambalaj ve etikette günümüz şartlarında çok fazla numune ihtiyacı oluyor. Uluslararası markalar bir ürün çıkarttıklarında farklı varyasyonlarda farklı tasarımları da ürünlerini görmek istiyorlar. Bunu da satış kanallarına nasıl sunulacaksa öyle görmek istiyorlar. Bu noktada Mimaki’nin sunmuş olduğu çözüm çok değerli bir çözüm.
İlk defa Avrasya Ambalaj İstanbul fuarında Mimaki bir stantla bu çözümleri Türkiye pazarına sundu. Bu fuarda stantları olan ambalaj ve etiket firmaları da ilgilendiler ve çözümümüzü incelediler. Fuardan sonraki görevimiz bu projeleri teker teker üzerinden geçerek sonuçlandırmak.
Etiket numunesi için Mimaki UCJV 300-75
Burada hangi makineleri daha çok öne çıkardınız ve işin yazılım kısmındaki çözümlerinizi somutlaştırır mısınız?
Etiket numunesi ve prototipi için Mimaki’nin UCJV 300-75 makinesi sunduğumuz çözüm. Bu bir UV, led, roll to roll bas-kes makinesi. Bu makinenin en büyük özelliği standart etiket malzemesine direkt baskı yapabiliyor ve kesebiliyor olması. Mimaki’nin UV teknolojisi sayesinde biz standart üretimde kullanılan etiket malzemesine, kendiliğinden yapışkanlı malzemeye (opak, transparan, kuşe veya metalize olabilir), herhangi bir primer atmadan direkt baskı yapabiliyoruz.
Etiket sektöründe bizim face dediğimiz, yüzey anlamında farklı varyasyonlar var. Bir de bunların yapışkanları var. Yani face ile beraber yapışkan kombinasyonları neredeyse sonsuz. Etiketin kullanılacağı nihai uygulamada bu kombinasyonlar çok önemli. Etiket firmasının da müşterisine numune hazırlarken bire bir malzemeyi kullanması çok önemli.
Etiket uygulaması için UCJV 300-75 modeli+yazılımlarla birlikte renk yönetimini de çözerek müşterilerimize fleksoda, ofsette bastıkları etiketleri basma ve kesme imkânı sağlıyoruz.
Özel renkleri yakalamada bir sorun var mı?
Makinelerimizde CMYK+Beyaz+lak mürekkeplerimiz var. CMYK mürekkepler sayesinde flekso ve ofsetteki trikromi baskıları bire bir tutturuyoruz. Pantone renkler devreye girdiğinde UV mürekkebin renk gamutu standart mürekkeplere göre daha geniş olduğundan Pantone Plus kataloğunun %70’ini bire bir simüle edebiliyoruz. Tabii ki gamut dışı renklerimiz var. Burada da her teknolojinin bir avantajı bir dezavantajı var. UV mürekkebin en büyük avantajı malzeme seçmemesi, ama renk gamutu anlamında orange, green gibi renkleri kullanamıyoruz. Müşterilerimiz de bunun farkında. Trikromi baskılarını, Pantone renklerin çoğunu simüle edebileceklerinin, nihai malzemeyi kullanabileceklerinin farkında. Çok önemli fosforlu özel renkler varsa onu da müşterilerine izah ediyorlar.
Lüks karton ambalaj için Mimaki’nin 30×42 cm ebadından başlayıp 130×200 cm ebadına kadar giden flatbed UV makineleri mevcut. Burada karton ambalajda kullanılan kraft, kuşe, Amerikan bristol, metalize sıvanmış karton, oluklu mukavva, cam, plastik, metal gibi hemen hemen her malzemeye baskı yapabiliyoruz.
Renk yönetim yazılımlarını makinelere yüklüyoruz. Bunlar olmadan bu makineleri numune olarak kullanmak mümkün değil. Bu seri de yine UV mürekkep kullanıyor. CMYK+beyaz+lak ve bir de bu fuarda ilk kez tanıttığımız 7150 modeline özgü silver (gümüş) mürekkebimiz mevcut. Dolayısıyla karton ambalajda CMYK ve beyaz baskının yanı sıra kullanılan emboss (kabartma) gibi lokal lak gibi özel efektleri de simüle etme imkanımız oluyor.
Mimaki CFL 605 kesim plotterı
Yine standımızda bulunan CFL 605 modeli kesim plotterı sayesinde flatbed UV printerlarda bastığımız baskıları kesip, kırıp, perforajını yapıp nihai halde, yani kutu haline getirip müşterilerimize gösterme imkanımız oluyor.
Beklediğiniz tepkiyi aldınız mı, ziyaretçiler neler sordular?
Bu ilk ambalaj fuarımız. Ambalaj ve etiket firmaları bizi kırmadılar, ziyaret ettiler. Böyle bir ihtiyaç olduğunu burada netleştirmiş olduk. Numuneleri standart üretimlerle efektif olarak yapmak çok zor. Baskı sonuçlarımızı gösterdik. Bazı firmalar inanmakta zorlandı. Tabii herkesin bir çekincesi var. Sizin de sorduğunuz gibi buradan çıkan ürünü üretimde üretebilecek miyim, her türlü malzemeyi kullanabilecek miyim gibi… Bizim amacımız da bu soruları teşvik etmek. Bundan sonraki süreçte bu firmalarla birlikte müşteri dosyalarını alıp deneyim merkezlerimizde basıp, nasıl olabileceğini kanıtlamak istiyoruz. Beklediğimiz ilgiyi ve merakı uyandırdığımızı düşünüyorum. Yurt dışından da çok fazla ziyaretçi var; kendi çok az adetli etiketini üretmek isteyen potansiyel müşteriler de, çok büyük ambalaj firmaları da var numune amaçlı kullanmak isteyen. Genel olarak gayet memnunuz.