Pimms Avrasya Ambalaj İstanbul fuarında temsilciliğini sene başında aldığı Handway’in tanıtımını yaptı. Oluklu üzerine çalışan ve Amerika dahil birçok ülkede üretimde makinesi bulunan Çin markası Handway’in giriş modeli HighJet 2500B Pimms standında çalışır halde gösterildi ve aynı markanın daha büyük ve hızlı modeli Glory 1604’ün tanıtımı yapıldı.
Fuarın üçüncü günü Pimms standında görüştüğümüz Ekrem İşçimenler sorularımızı yanıtladı.
Pimms Avrasya Ambalaj İstanbul fuarına ilk kez katılıyor. Buraya gelirken hedefiniz neydi?
Dijital devrim birçok sektörde epey yol aldı ama oluklu ambalaj tarafında flekso baskı maliyetleri çok düşük olduğu için bu şimdiye kadar gerçekleşmedi. Biz şimdi dijitalle flekso maliyetlerini ve flekso hızlarını ofsete yakın bir kaliteyle sağlayabiliyoruz. Üstelik fleksonun dezavantajları dijitalde yok. Dijitalde renk ayarı tutturma diye bir şey söz konusu değil. İster bir adet basın ister milyonlarca basın klişe yok. Her türlü oluklu ambalaja baskı yapabilirsiniz.
Bizim bu fuardaki amacımız bu teknolojinin küçük bir tanıtımını yapmak. Standımızda yüzde yüz su bazlı mürekkeple 2,5 m eninde, ofset kalitesinde, 4 renk baskı yapan makinemizi sergiliyoruz. İki buçuk metre eninde olması büyük bir avantaj; buzdolabı, beyaz eşya gibi kutu baskılarını fevkalade güzel yapabiliyor. Boyu ise ek masaya göre değişiyor, 3-3,5 metreye kadar gider.
Makinemiz 3,5 pikolitre Kyocera kafalara sahip. 2400 dpi’a kadar baskı yapabiliyor. Bunun dışında besleme ünitesinde, bir, iki ya da üç oluklu yükleme sistemi opsiyonel olarak alınabiliyor. Bu da alınırsa üç ayrı işi aynı anda basma imkânı oluyor. Otomatik besleme sistemi var, üç kanal oluyor, oraya yüklüyorsunuz.
Sergilediğimiz Handway HighJet 2500 B saatteki baskı hızı 650 ile 300 metre kare arasında olan, düşük tirajlı kutu baskısı, private label, ihracat veya kampanya işleri için ideal. Handway Glory 1604 modelimiz dakikada 150 metre basabiliyor, bu saatte 9 bin tabaka/saat demektir.
Handway markası hakkında bilgi verir misiniz?
Handway yarım milyar dolarlık bir Çin firması. 2016’dan beri oluklu üzerine çok ciddi araştırmalar yapıyor. Japonya’da, Amerika’da, Polonya’da, Malezya’da, Çin’de, Endonezya’da, Almanya’da, İtalya’da makinelerimiz var. İki yılda 15 makine sattıldı ve bir o kadar da sipariş alındı. Handway dijitalin olukludaki payını arttıracak bir firma.
Yatırım ve üretim maliyetleri için neler söylersiniz?
Bu konuda çalışmalar yaptık: Şu an mürekkep baskı maliyetinde ve toplam üretim maliyetinde dijital makineler arasında bir karşılaştırma yapıldığında Handway tercih sebebi oluyor. Yalnızca mürekkep maliyeti olarak bile fleksoyu yakaladık. Fleksoda ek olarak klişe maliyeti de var. Pizza kutusu baskı maliyeti en ucuz olan kutudur; pizza kutusunu bile bizim büyük makinemizde o maliyetlere ulaşıp satabilecek durumdayız. Youtube’a Handway Hanglory 1604 printer yazdığınızda Amerika’da pizza kutusu basan müşterimizin videosunu görebilirsiniz . Bir internet sitesi olan ve makineyle New York’un pizza kutularını yapan bir arkadaşımız günde yüzbinlerce kutu basıyor. Su bazlı olduğundan yiyecek içecek için bütün gerekli belgelere sahip. Türkiye’de de yarın pizza kutularını, gıda kutularını dijital ile stoksuz basabilirsiniz.
Dijitalde bir tane basın, bin tane basın aynı. Oysa fleksoda klişeyi maliyete eklemeniz gerekiyor. Milyonlarca basıp klişe masrafı almamanız lazım. Onun dışında dijital tertemiz bir iş, mürekkep mutfağı yok. Fuarda 700 çeşit farklı ürün bastık. Bir ayar yok, her şey otomatik.
Yeni bir temsilcilik olarak ilgi nasıl?
Pimms olarak önümüzdeki sene 40. yılımız, OMÜD üyesiyiz. Sene başında temsilciliğimizi aldık. O günden beri firmalardan çok güzel geri dönüşler aldık. Türkiye zaten gelişmeye çok açık bir yatırımcı profili olan bir ülke. Her şeyi matematiksel olarak ortaya koyduğunuzda avantajlar net olarak çıkıyor. Bizim çalışma tarzımız, daha önce reklam, tabela sektöründe de öyleydi, aynı gün içinde yedek parça, teknik servis ve mürekkep servisimiz var. Yurt içi, yurt dışı eğitimlerimiz var. Bütün teknolojileri, gelişmeleri hemen uyguluyoruz. Performans, kalite ve maliyet garantisi veriyoruz. Makine maliyetleri size net olarak veriyor.
Oluklu baskı yüzeyi itibarıyla baskı kafasını zorlayabilir, bu bir sorun mu?
Eğer reklam için yapılmış makineyle oluklu basmaya kalkarsanız çuvallarsınız. İlk denemeler öyle oluyor. Reklamcılar, olukluculara biz basarız diyorlar ondan sonra olmuyor tabii. İki taraf da rezil oluyor. Bu makinenin bir özelliği de o. Bundaki besleme sistemi tamamen fleksoyla aynı. Her türlü iç bükey, dış bükey olukluya baskı yapabiliyor. Gördüğünüz baskılar özel malzeme değil. Piyasadan aldığımız oluklu mukavvalar. Kalınlık olarak da her türlü olukluya baskı yapabiliyoruz. Şu anda üretilen bütün oluklulara baskı yapabiliyoruz.
Ayrıca makinelerimiz Japon firması Kyocera’nın ürettiği kafalara sahip. Şu anda dünyadaki en güvenilir ve en uzun ömrü olan kafalar.
Yazılım konusunda durum nedir?
Caldera software kullanıyoruz. Her türlü desteği, danışmanlığı veriyoruz. İsterseniz komple hat da verebiliyoruz. Primer hattı, inline lak hattı, paletleme, kurutma tüneli komple.
Primer niye? Gerekiyor mu?
Kuşe, Amerikan Bristol gibi mürekkebi tutmayan kağıtlarda primer atarsanız kaliteyi çok yukarı çekiyorsunuz. Çünkü mürekkebin dağılmasını önleyip, kontrol edebiliyorsunuz. Ama beyaz karton, oluklu ya da Kraft gibi malzemelerde hiç ihtiyaç yok.
Bu fuar hedef kitlenizle en geniş şekilde karşılaştığınız bir yer. Firma olarak neyi hedefliyorsunuz?
Biz öncelikle pazara açılmak istiyoruz. Cesaret, zafer getiriyor. Birkaç çözüm ortağı olduğumuz firma ile dijitali Türkiye’ye tanıtacağız. Bu seneki hedefimiz bu. Ondan sonra, zaten dünya genelinde baktığınızda Türkiye’nin bulunduğu bölge ele alındığında 35 milyon dolarlık bir makine pazarı var. Bu pazarda dijitalin payı çok hızlı bir şekilde ilerleyecek.
Temsilciliğiniz Türkiye dışını da kapsıyor mu?
Evet, biz bölgesel temsilciyiz. Körfez ülkeleri, Türkî Cumhuriyetler, Ukrayna ve birkaç ülke bizim sorumluluğumuzda.
Bu fuarın uluslararası ziyaretçi profilinin size faydası oldu mu?
Muhakkak var. Portföy oluşturuluyor. Fuara çok fazla yabancı ziyaretçi geliyor. Bu çok sevindirici. Türkiye’nin teknolojiyi ne kadar tanıtan bir ülke olduğunu gösteriyor. Fuar o açıdan başarılı. Bir de fuarda büyük firmaların dijital makinelerle kendi işlerini basıp özel marketing ve kişiselleştirilmiş kutular yaptığını gördük, onlarla tanışma imkanımız da oldu. Fuar hakikaten başarılı.
Birebir bu konuları konuşmak için, müşterilerin merak edip bize ulaşmalarını istiyoruz. Biz bu konunun liderliğini yapıyoruz. O yüzden artık dijital çağdayız. İletişimi en kısa sürede kurmak lazım. İlk yapanlar ekonomi büyüse de küçülse de ne olursa olsun çok büyük bir ivmeyle dijitalde öne çıkıyor. Bunu da daha önce diğer sektörlerde hep beraber yaşadık. Dijitalin girdiği yerde farklılaşma oluyor.
Bu makine showroomda olacak mı?
Bu makine müşteriye gidecek. Showroomda diğer makinelerimiz var ama ilerleyen zamanlarda bundan da bir tane koyacağız. Makine görmek isteyenlere müşterimizde gösteriyoruz.