Servet Kahveci, son aylarda katalog ve fatura işlerinin azaldığını, promosyonda da henüz sipariş almadıklarını belirtiyor.
Servet Ofset 53 x 74 – 5 Rrenkli Heidelberg Speedmaster CD, Printmaster 2 renkli GTO, 1 ve 2 numaralı iki maşalı tipo baskı makinesi, bir kesim makinesi, Kodak Magnus CtP, biri Polar, ikisi Toros üç adet giyotin, Müller Martini kapak takma makinesi, Müller Martini Robot tel dikiş makinesiyle Konya’da Yeni Matbaacılar Sitesi’ndeki iki katlı, 900 metre kare işyerinde faaliyet gösteriyor. Sorularımızı firma sahibi Servet Kahveci cevapladı.
Servet Ofset’te işler nasıl gidiyor?
Düşen tirajlar nedeniyle fotokopiciler ve kopyalama merkezleri bizi yendiler. Büyük matbaalar ambalaja döndüler ve onlar çalışıyorlar; etiket matbaaları çalışıyor ama bizim gibi ticari matbaalarda işler azaldı.
Makine parkınızda değişiklik oldu mu?
Heidelberg’in 53 x 74 beş renk makinesi ve Printmaster GTO 35x 50 iki renk baskı makinesiyle devam ediyoruz. Bir süre 70 x 100 makine almayı düşündük, görüşmelerimiz oldu ama kısmet olmadı. Niyetimiz yanına kesim ve sıvama makineleri de alarak ambalaja girmekti. Alabilseydik, Büsan’da kirada daha büyük yerimiz var, orada ambalaj üretimine girecektik. Biz şu anda küçük kutular yapabiliyoruz. Daha önce bizim yaptığımız 400 g karton ile yapılan kutular artık mikrodalga ile yapılıyor. Artık bu kutular matbaadan çıktı.
Tedarikte sorun var mı?
Daha önce aldığım gibi yine kredi kartıyla alabiliyorum, hiçbir sıkıntı yok. Sadece bankalar taksit sayısını düşürdüler.
Müşteri tarafında sıkıntı var mı?
Sanayide sıkıntı var. İş yerini kapatanlar var.
Katalog işleriniz de azaldı mı?
Zaten ağırlıklı olarak katalog yapıyoruz. En çok inşaat sektörüne katalog yapıyorduk. İnşaat katalogları da azaldı.
Sert kapak kataloglarda dışarıdan destek alıyor musunuz?
Cilt hizmet alıyorum; büyük ebat olanları Ankara’da yaptırıyorum.
Anlaşmalı matbaasınız. Fatura – irsaliye işleri de azalıyor mu?
Bu sene e-faturaya geçme limiti 5 milyon liraya düşürülünce e-fatura da önümüzü kesiyor. Perakende 5-10-50 cilt gibi işler yapıyoruz. Sürekli form gibi işler talep edilirse komşularla çözüyoruz.
Son birkaç yılda işlerinizin seyri nasıl bir grafik izledi?
İş hacmi çok düştü. Maliyetler artınca iki katalog yerine bir katalog basıyoruz; aynı parayı alıyoruz ama kârlılık düştü.
Kaç kişilik kadronuz var?
İş yeri açmak, mücellithane açmak için ayrılanlar oldu, şu anda 14 kişiyiz.
Aylık kaç kalıp tüketiyorsunuz?
Kalıp tüketimimiz çok azaldı. Ayda 300 – 500 arasında. Kendi bünyemizde Kodak CtP’miz var. Daha önce de azdı ama rölantide çalışıyorduk. Ramazan ayından sonra iyice azaldı. Bizde 70 x 100 makine olmadığı için de kalıp tüketimi azaldı. Çünkü aynı fiyata baskı yapıyoruz.
Kitap üretiminiz var mı?
Renkli kitaplarda var. Siyah beyaz kitaplarda rekabet edemiyoruz. Onları da dışarıda yaptırıyorum.
Promosyonla ilgili talep var mı? Daha önce bundan daha kötüsünü yaşadınız mı?
Hiç kimse ajanda veya takvim sormadı. Talep olacağını sanmıyorum. İşler hiç bu kadar daralmamıştı. Sabah gelince şarteli açıp makinelerimizi çalıştırıyorduk. Şimdi hiç açmadığımız günler de oluyor. Şimdi ambalajcılar hariç kimsenin işi iyi değil.
Kağıt ve malzemeyi Konya’dan mı alıyorsunuz?
Perakende olunca Konya’dan alıyoruz. Daha önce Şehir dışındaki firmalardan kağıt aldığımız da oldu.
Önümüzdeki süreç için ne düşünüyorsunuz?
Ambalajı piyasa düzelmeden düşünmemiz zor. Daha önce de bu krizleri yaşadım. 1994 ve 2001 krizlerinde de ben borç ödedim ama o zaman işimiz vardı. Şu anda piyasada iş yok. Çocuklarım devam ederlerse yine ambalajı düşünüyoruz. Ama piyasanın düzelmesi lazım.