Bölgenin önde gelen reklam ve tabela firması Renk Tabela ve Reklam, 1970’li yıllarda Ömer Usul tarafından tabelacılığın henüz fırça ve boya ile yapıldığı yıllarda 12 metrekarelik küçük bir mekânda kuruldu. O dönemlerde bir el sanatı olan tabelacılık zamanla dev bir sektöre dönüştü ve sanayileşti. Bu bağlamda kendini sürekli yenileyen Renk Tabela ve Reklam da büyüdü.Bugün toplam 5000 metrekarelik alanda 65 çalışanıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Firma, 2006 yılında ailenin ikinci kuşak üyeleri Ali Usul, Adem Usul ve Haydar Usul ortaklığında bir limited şirkete dönüştü. Şirketin CEO’su Ali Usul sorularımızı yanıtladı.
Renk Tabela ve Reklam’ın tarihini özetler misiniz?
Renk Tabela ve Reklam, 45 yıllık bir firma. Baba mesleğini üç kardeş devam ettiriyoruz. Endüstriyel reklamcılık alanında hizmet vermeye başlayalı 25 yıl oldu. Öncesinde boya ve fırça ile tabela yapıyorduk. Ben o dönemde yetişmiş son çırağım. 1990’lı yıllardan sonra teknoloji çok hızla ilerledi. Bizim işimiz de resim sanatından grafik sanatına evrildi. Biz de endüstriyel ve açık hava reklamcılığa yöneldik. 2000’li yıllarda dijital baskı makinelerine geçiş başladı. 2001-2002 yıllarında 60 cm genişliğinde ilk dijital baskı makinesini aldık. İndoor baskı yaparak dijital baskıya başladık 2003-2004 yıllarında dijital outdoor yatırımlarımız oldu. Bu aşamadan sonra endüstriyel reklamcılık daha ağır bastı. Metal, işin içine çokça girmeye başladı. Şu anki gibi reklamcılıkta kullanılabilecek mecra olarak sosyal medya yoktu, kullanabileceğimiz en iyi mecra açık havaydı. O kanaldan hızla ilerledik. Yatırımlarımızı da o yönde yaptık.
Dijital baskı ve reklam dışında da işler yapıyorsunuz bunlar neler?
Sektörümüzü çok iyi takip ediyoruz. Sektörde ihtiyaç duyulan yan kollarda da hizmet vermeye çalışıyoruz. Çünkü reklamcılığın pazar payı iyice daraldı. Bu noktada farklı pazarlardan iş almaya çalışıyoruz. Sadece reklamcılık ve dijital baskı alanında ilerleseydik çalışan sayımız bugün 15’i geçmezdi. Örneğin, ledmodül tüketimi reklam sektöründe çok fazla. Bunu görerek 2008-2009 yıllarında ledmodül üretimine başlamıştık. Hala o üretime devam ediyoruz. Hem yurtdışına hem yurtiçine satışını yapıyoruz. Yurtdışında ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkeleri ve Balkanlar’a gönderiyoruz. Günlük 5 bin adet üretim kapasitemiz var. Açık hava reklamcılığını, ledmodül üretimini, dekorasyonu, dijital baskıyı ve CNC Router ve Vakum makineleri üretimini aynı anda yürütüyoruz.
Son 5 yıldır kendi sektörümüzde kullanılmakta olan CNC Router ve Vakum Makineleri’nin üretimine de başladık. Markalarımızın patentleri bizde. Diğer taraftan açık hava reklamcılığında belediyelerin kullandığı otobüs duraklarını üretiyoruz. Konya’daki bütün tramvay ve otobüs duraklarını üretiminden montajına kadar biz yaptık. Şu anda bir ekibimiz de Sakarya’da, sahada montaj yapıyorlar.
Türkiye genelinde hizmet veriyor musunuz? Makine ihracatınız var mı?
Türkiye’de ve yurtdışındaki müşterilerimize hizmet veriyoruz. Reklamcılarla, ajanslarla ya da direkt müşterilerle çalışıyoruz. İç Anadolu’nun hepsine hizmet veriyoruz ama diğer taraftan Türkiye’nin her yerindeyiz. Müşteri portföyümüzde olan ulusal markalar var onlar aracılığıyla Türkiye’nin her yerine hizmet veriyoruz. Bir bakarsınız Kars’tayız bir bakarsınız İzmir’de.
İhracatta ise Ortadoğu ve Balkan ülkeleriyle ilişkilerimiz var. Her ay en az 4 ülkeden misafirimiz geliyor. Satış yapmasak bile onları ağırlayıp yardımcı olmaya çalışıyoruz. Arap ülkelerinin %70’ine hizmet veriyoruz. Son birkaç aya kadar aylık 2 3 konteynır mal gönderiyorduk. Bu konteynırlarda makine de olabiliyordu malzeme de. Şimdi bu sayı ayda bire bazen de iki ayda bir konteynıra düştü. Bir gerileme oldu. Bunun sebebini ülkedeki ekonomik sorunlar olarak görüyorum.
Geleceğinizi nasıl görüyorsunuz?
Ekonomik sorunlar nedeniyle gelecek bir yılın hareketli olmayacağını düşünüyorum. Herkes kabuğuna çekilecek. Borcu olmayan rahat, borcu olan ise sıkıntılı olacak. Biz de önümüzdeki bir yıl içerisinde yatırım yapmayı düşünmüyoruz. 65 çalışanımızla yolumuza devam etmeyi hedefliyoruz. En son sektörümüzün fuarı olan Sign Fuarı’na baktık. Fuar bomboş geçti. Dışardan çok az misafir geldi. Biz bu sene insanların gelmeyeceğini öngörerek stant açmadık.
2 yıl önce Esko Kongsberg yatırımı yaptınız, bu yatırım size ne kattı?
Esko sayesinde yapamadıklarımızı yapıyoruz. CNC Router’undan çok daha fazlasını yapabiliyoruz. Değişik figürler kesebilmesi sayesinde kumaş baskıda bize yeni bir saha açtı. PVC kesiyoruz. Otomotiv sektöründeki paspasları, kaplama kenarlarını değişik şekillerde kesebiliyoruz. Kendi işlerimizin haricinde dışarıya da iş yapıyoruz. Keşke tam kapasite çalıştırabilsek. %30-35 kapasiteyle çalıştırıyoruz makinemizi. Normalde %60-65 kapasiteyle çalışıyordu ancak Pazar daralması nedeniyle biraz geriledi. Makinemizden memnunuz.