Aras Grup şirketi MetPack sponsorluğundaki KASAD toplantısınnda renkli bir sunum yapan,Prof. Dr. Özgür Demirtaş, ekonomi ile teknolojinin bugününü ve geleceğini anlattı
KASAD üyeleri yeni sezonun ilk toplantısına rekor bir katılımla büyük ilgi gösterdiler.
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) yeni sezonun ilk toplantısını Aras Grup şirketlerinden MetPack sponsorluğunda gerçekleştirdi. Aras Grup, toplantıda ürünlerinin tanıtımı yerine sektör dışından bir ismi, Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ı konuşmacı olarak davet etmeyi tercih etmişti. Bu tercihin sektörün gündemine de çok uygun olduğunu, KASAD üyelerinin toplantıya olan yoğun ilgisi kanıtlamış oldu. 1 Ekim Pazartesi akşamı düzenlenen toplantıda, KASAD buluşmalarına rekor sayıda katılımlardan biri gerçekleşti; toplantıya 260’ı aşkın sektör mensubu katıldı.
Toplantı KASAD Genel Sekreteri Erol Gül’ün verdiği güzel haberlerle başladı
Toplantı KASAD Genel Sekreteri Erol Gül’ün verdiği güzel haberlerle başladı. En son haber, Omaks Ambalaj’ın ECMA – Pro Carton tarafından düzenlenen yarışmada 35 finalistten biri olarak katıldığı halk oylamasında Omaks Ambalaj’ın aday ambalaj ürününün Avrupa’nın en beğenilen karton ambalajı seçilmesiydi. Gül, Pro Carton tarafından düzenlenen tasarım yarışmasında (Pro Carton Young Designers Award ‘18) İTÜ’den Prof. Dr. Şebnem Timur’un dört öğrencisinin (Elif Aksoy, Ceren Polat, Sümeyra Aydın, Begüm Özkan) 25 finalist arasına seçildiğini de hatırlattı.
Alican Duran “Çok dikkatli olmamız gereken bir zaman dilimindeyiz”
KASAD toplantısının açış konuşmasını Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran yaptı. Duran, Son beş senede ECMA – Pro Carton tarafından düzenlenen beş yarışmada (The Carton Excellence Award) üç ödül aldığımızı hatırlatarak, “Bence bu gerçekten bahsetmeye değer çünkü ihracat yapmaya çalıştığımız bu dönemde Türkiye’nin karton ambalajda bu kadar ilerlemesi hem müşterilerimiz hem de sektördeki rakiplerimiz karşısında çok iyi bir motivasyon kaynağı oluyor. İhracat hepimiz için çok önemli bir çıkış kapısı ve bu yüzden bunu önemsiyoruz” diyor ve sözü ekonomiye getirerek, şöyle devam ediyor.
“Hepimiz çok ciddi bir ekonomik zorluk yaşıyoruz. Bunu nasıl aşacağız? Çok dikkatli olmamız gereken bir zaman dilimindeyiz. Bugüne konsantre olup, bu gemiyi nasıl yürüteceğimizi çok iyi hesaplamamız lazım. Nakit akışını en iyi şekilde yönetebilen şirketlerin bu dalgalı denizden ciddi yara almadan çıkabileceklerini düşünüyorum. Dernek üyelerimiz, paydaşımız, hepimiz birbirimize destek olarak bu günleri atlatmalıyız. Kriz fırsattır ama bunu fırsatçılığa çevirmemeliyiz. Hepimiz aynı gemideyiz ve gemiyi birbirimize destek vererek, ustalıkla yürütmemiz gerekiyor.”
Alican Duran, konuşmasının ardından sözü Aras Grup Genel Müdürü Hamdi Kaymak’a bıraktı.
Hamdi Kaymak: “Finansal piyasalarda yaşanan hızlı değişimleri ilk hisseden sektörler arasındayız”
Toplantının adı Met Kağıtçılık Tanıtım Toplantısı olsa da bu etkinliğin sınırlı süresini farklı bir şekilde değerlendirmek istediklerini, Met Kağıtçılık ile ilgili tanıtımı bir başka etkinlikte yapacaklarını belirten Hamdi Kaymak, “Biliyorsunuz bu yılın son aylarında ekonomide ve finansal piyasalarda çok hızlı değişimler yaşanıyor” diyor ve şöyle devam ediyor. “Bu değişimleri ilk hisseden sektörler arasında basım ve ambalaj sektörü de var. Biz bu etkinlik çerçevesinde nasıl bir ekonomik ve finansal resmin içindeyiz, bundan sonrasına ilişkin ekonomik senaryolar neler olabilir, nasıl bir pozisyon alınmalı, biz bu sorunlarla uğraşırken dünyanın diğer ekonomileri neler yapıyor vb. konulardaki tartışmalara bir katkı sunmayı amaçladık ve çok değerli hocamız, Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ı bu etkinliğimize davet ettik.
Aras Grup 1974 yılından bu yana basım ve ambalaj sektörlerinde faaliyet göstermekte
Aras Grup 1974 yılından bu yana basım ve ambalaj sektörlerinde faaliyet göstermekte. Grup bünyemizde 175 çalışanımız var. Grup çatısı altında dört şirketimiz var. Bunlar, Aras Makina, Met Etiket, Met Kağıtçılık ve Met Pack.
Aras Makina, baskı ve baskı sonrasına yönelik birçok teknoloji lideri üretici firmanın (Komori, Screen, Horizon, Wen Chyuan, Fangbang, MBO, Baumann Wohlenberg, Hohner, Komori Chambon, Baldwin, Smyth, Zechini, Zhengrun, Ketchview, Kluge, Sanwa, DH Enko, SBL, Focusight, WPA, GVA GMC, Labelmen ve KYMC) Türkiye temsilciliğini yürütmekte. Yine bu firmalardan bazıları için aynı zamanda Azerbaycan ve Gürcistan temsilciliklerini de yürütmekte.
Met Etiket endüstriyel reklam ürünlerine yönelik lider firmaların (Mactac, Starflex, Arconvert, Hankuk Paper, Derprosa, Politape, Zanders, Canon, Decal, Hellefoss AS, Lahnpaper, Lenzing Papier, J. Vilaseca S.A., Goricane, Neolt, Torraspapel, Muflon) temsilciliklerini yürütmekte.
Met Kağıtçılık özellikle kuşe, bristol, 1. hamur kağıt ve laminasyon film tedarikine yönelik, temsilcisi olduğu firmalarla (Alkim, Nevia, Sappi, Metsä Board, Kotkamills, Decro, Ningbo) birlikte faaliyet yürütmekte.
Grubumuzun en genç firması Met Pack, bir üretim firması; tek taraflı ve çift taraflı, polietilen kaplamalı kâğıt üretimi gerçekleştirmekte. Bu ürünler daha çok karton bardak ve gıda üreticileri tarafından tercih edilmekte. Met Pack, Selimpaşa’daki fabrikamızda bulunan iki üretim hattında yıllık 48 bin ton üretim kapasitesine sahip. Bu ürünler aynı zamanda ihraç edilmekte.”
Robot teknolojisi, biyoteknoloji alanlarındaki gelişmeler ve kuantum bilgisayarı…
Hamdi Kaymak tarafından kürsüye davet edilen Prof. Dr. Özgür Demirtaş, konuşmasında özellikle Türkiye’ninde dahil olduğu, ‘kırılgan beşli’ olarak adlandırılan Brezilya, Endonezya, Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye ile ilgili rakamları kıyaslayarak güncel ekonomik durumun bir analizini yaptı. Demirtaş’ın ekrana getirdiği tablolarda bu ülkelerin hemen hepsinin 2003’ten itibaren enflasyon ve cari açık rakamlarını düşürdükleri görülüyor. 2008 yılından itibaren ABD merkez bankası FED’in piyasaya sürdüğü 5 trilyon dolar nakit paranın özellikle gelişmekte olan ülkelere kredi olarak aktığı ve 2003 – 2008 arasında sıkı para politikası izleyen Türkiye’de de 2008’den itibaren artmakta olan enflasyon ve cari açığa rağmen döviz kurlarının istikrarlı kaldığını anlatan Demirtaş, 2013’ten itibaren FED’in kademeli olarak faiz arttırarak piyasadan dolar çekmeye başlamasıyla bu durumun değişmeye başladığını hatırlatıyor.
Bu konuda verdiği rakamlar, gerçekten çarpıcı. Piyasadan dolar çekilirken, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin dolar karşısında ne oranda değer kaybettiğine bakalım:
Bu ülkelerin cari açığı düşürerek kur riskini azalttıklarını anlatan Prof. Dr. Demirtaş, Türkiye’nin cari açık ve enflasyon ile bu ülkelerden ayrıştığını belirtiyor. Genç nüfusu ve iş gücüne katılım oranının yüksek oluşunu avantajlarımız olarak sıralayan, Türkiye’nin mutlaka cari açığı kapatması ve katma değerli üretim yapması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, eğitimin önemine dikkati çekiyor. Türkiye’nin ihracatının büyük bölümü Avrupa ülkelerine yapılıyor. Bu ihracatın katma değerli ürünler satışıyla arttırılmasını öneren Demirtaş, ABD, Osmanlı İmparatorluğu ve Roma İmparatorluğu’nun ortak yanlarının işi ehline vermek olduğunu ifade ediyor; liyakata dayalı yönetim biçimini ilk kez Göktürkler’in uyguladığını aktarıyor.
Ticaret savaşları konusunda da karşılaştırmalar yaparak konuya açıklık getirmeye çalışan Prof. Demirtaş, bir finans imparatorluğu olan ABD karşısında Çin’e şans vermiyor.
ABD’nin her ırktan ve renkten en iyilere üniversitelerini açarak, Ar-Ge’ye üniversitelerinde ve şirketlerinde büyük kaynaklar ayırarak elde ettiği başarılardan örnekler veren Demirtaş, Apple gibi teknoloji devlerinin her birinin şirket değerinin tüm halka açık şirketlerimizin değerinden kat kat fazla olduğunu hatırlatıyor.
Prof. Dr. Özgür Demirtaş Çin, G. Kore, Singapur, S. Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin yatırımlarından ve Ar-Ge çalışmalarından örnekler vererek nasıl büyüdüklerini ve geleceğe nasıl hazırlandıklarının altını çiziyor.
Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın anlattıkları arasında en çarpıcı olanlardan biri, bilginin katlanan bir hızda yaygınlaşıyor olması. Robot teknolojisi ve biyoteknoloji alanlarındaki hızlı gelişmelerden örnekler veren Demirtaş, ışık hızıyla çalışan kuantum bilgisayarlar konusunda yürütülen araştırmalara da değinerek, ilk kuantum bilgisayarı yapan ülkenin mevcut tüm bilgisayarların şifresini kırabileceğine dikkati çekiyor.
KASAD üyelerinin yoğun ilgi gösterdikleri toplantının sonunda Demirtaş soruları yanıtladı. Yoğun ilgi, toplantının alışılmışın dışında uzamasına neden oldu.
Özgür Demirtaş hakkında: Boğaziçi Üniversitesi’nde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği lisans eğitimi alan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, daha sonra ABD’de Boston College’de Finans dalında doktora yaptı. City University of New York ve New York University bünyesinde asistan profesör olarak çalışan Demirtaş, halen Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı olarak akademik çalışmalarını sürdürüyor.