Konya Matbaacılar Sitesi’nde faaliyet gösteren Görürler Ambalaj, sıvamalı karton ambalaj üretiyor. Firmanın makine parkında, Roland 5+lak, 2 renk KBA baskı makineleri, iki adet Wupa kesim makinesi, tam otomatik sıvama makinesi, Omega Intro 110 Otomatik katlama yapıştırma makinesi, tam otomatik selofan ve manuel selofan makineleri, E ve B Dalga Ondüle hattı, Karton ebatlama hattı bulunuyor. Sorularımızı şirketin genç yöneticisi Enes Görür yanıtladı.
Görürler Ambalaj’ın kuruluş hikâyesini özetler misiniz?
Görürler, 1975 yılında rahmetli dedem tarafından matbaa malzemesi satılması amacıyla kuruldu. Daha sonra babam da devreye girdi. 2003-2004 yıllarında bir yapılanmaya gittik. İlk başta Roland. 5+lak bir baskı makinesi aldık. Ondan sonra ki aşamalar da nasip oldu çok şükür. Şu anda CtP haricinde dışardan aldığımız hiçbir hizmet yok. Karton ebatlamayı da kendimiz yapıyoruz. E ve B dalga ondüle üretimimiz var. Selofan, lak, sıvama, kesim, yapıştırma işlemleri de bünyemizde, yani dışardan aldığımız hiçbir hizmet yok. Entegre bir haldeyiz. İşlerimizi baba oğul yürütmeye çalışıyoruz.
Siz ne zaman dâhil oldunuz?
Ben beş senedir işin içerisindeyim. Üretimde bir sene çalışma sürecim oldu. Makinelerin arasında çalışmanın tadını aldım. İyi ki de almışım, içerideki çalışanın halinden bu sayede anlayabiliyorum. Bir sene kadar da işin mantığını anlayabilmek için grafik bölümünde çalıştım. Üç senedir de işimize sahip çıkmaya çalışıyorum.
Kaç metre karelik bir alanınız var, kaç çalışanınız var?
Toplamda bin metre karelik alanda hizmet veriyoruz. Üç farklı yerimiz var. Bölünmüş bir yapıda olmanın ve dar alanda çalışmanın zorluğunu yaşıyoruz. 25 kişilik bir ekiple işlerimizi yapmaya çalışıyoruz.
Daha çok hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Daha çok otomotiv yedek parça sektörünün kutularını üretiyoruz. Onun dışında unlu mamul, zirai ilaç, tekstil gibi sektörlere hizmet veriyoruz. Küçükten büyüğe her türlü kutu üretimimiz var, yelpazemiz geniş. Ama daha çok yoğunlaştığımız alan otomotiv yedek parça kutuları.
Konya dışındaki şehirlere hizmet veriyor musunuz? İhracatınız var mı?
İhracatımız senede bir iki kere Almanya’ya oluyor. Onun dışında işini yaptığımız bütün firmalar malzemelerini zaten yurtdışına gönderiyor.
Konya dışında da çalıştığımız şehirler var. Burada genç olmamın avantajını kullanmaya çalışıyorum. Seyahat ederek yeni müşterilerle iletişime geçiyorum.
Döviz kurlarındaki artış sizi nasıl etkiledi?
Şu anda kartona sürekli zam geliyor. Rüyama giriyor, öyle söyleyeyim. Kartona zam, boyaya zam, selofana zam, laka zam. Her şeye zam. Bu zamların hepsini de müşteriye yansıtamıyoruz. Kar marjımız düşüyor. Müşteriye bunu söylediğimizde hoş karşılanmıyoruz. Piyasa pek hoş değil, ama babamın bir düşüncesi vardır ben de o çizgiden çıkmamaya gayret ediyorum. İsyana kapılmadan şükrederek işimizi yapmaya çalışıyoruz.
Yatırım planınız var mı?
Biz, tamamen öz sermayemizle ilerlemeye çalışıyoruz. Kazandığımız neyse ona göre adım atıyoruz. Bu kapsamda bir yatırım planımız var. Yeni bir yere geçmeyi düşünüyoruz inşallah nasip olur ve ülkemize faydalı bir firma oluruz.
Sektörde yaşadığınız sorunlar var mı? Varsa neler?
Bizim sektörümüzü kendi meslektaşlarımız bitirmeye çalışıyor. Acayip bir fiyat rekabeti var.
Müşteriye gittiğimde düşük fiyatla karşılaşırsam “Benim yapabileceğim fiyat bu, kaliteli iş istiyorsanız hizmete hazırım.” diyerek çekiliyorum. Fazla rekabete girip fiyat düşürmüyorum. Oturmuş bir müşteri potansiyelim var. Üretimim de boş kalmıyor şükürler olsun.
Hedefimiz müşteriyi ve personeli memnun etmek. İçeride mutsuz çalışanımız olmaz. Kalifiye personel sıkıntısı da yaşıyoruz ama bizim çalışanlarımız hep uzun süreli çalışanlar. Burada işe başlayıp emekli olan personelimiz var.
Vade süreleriniz nasıl?
Vadelerimiz 90-120 gün arasında. Daha fazla vadeye pek sıcak bakmıyorum. Sağlam müşteriyle çalışmayı tercih ediyorum. Piyasada iş çok, ama ödemesini alamadığım işi yapmanın mantığının olmadığını düşünüyorum.
Hedefimiz çok daha büyük bir yerde daha fazla personelle daha fazla üretim yapmak. Bu hedefe sağlam adımlarla ulaşmaya çalışıyoruz.
Dedemin, babamın emanetine sahip çıkmaya çalışıyorum. Ucuz iş değil de kaliteli iş yapmanın peşindeyim.