2018 yılı için sondan birde, yani Kasım ayındayız. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çalkantılı yıllarından birini geride bırakmaya az bir zaman kaldı. İçinde bulunduğumuz süreç bir çok firma için sıkıntılı olsa da hayat devam edecek. Her birey ve firma işine yoğunlaşarak süreçten en az zararla çıkmanın yollarını arayacak. Bu arayış sürecinde teknolojinin geldiği yer ve bu gelişmenin bütün yaşam alanlarına yaptığı etkileri de göz önüne alıp değişimi es geçmemek gerekiyor. Üretimin nispeten kolaylaştığı satmanın önem kazandığı günümüz dünyasında değişimi iyi algılamak ve ona göre yeniden yapılanmak daha bir önem kazanmış durumda. Bu doğrultuda sektörel sivil toplum kuruluşları da çeşitli etkinlikler düzenliyorlar. İstanbul’da BASEV Kongresi ve İstanbul Sanayi Odası meslek komitesi toplantıları, İzmir’de ticaret, sanayi ve esnaf odalarının birlikte düzenledikleri panel, KASAD’ın Ekim ayı toplantısında konuk konuşmacı olan Prof Dr. Özgür Demirtaş’ın sunumu; bütün bunlar değişimin ve gelecek projeksiyonlarının tartışıldığı platformlar olarak geride kaldı.
Biz de Matbaa Haber olarak, her zaman yaptığımız gibi bu etkinliklerin özetlerini en geniş şekilde sayfalarımıza yansıtarak, hem tekrar hatırlatmak hem de izleyemeyenlerin de yararlanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu arada Aras Grup şirketlerinden MetPack sponsorluğunda gerçekleştirilen KASAD toplantısında Prof Dr. Özgür Demirtaş’ın yaptığı renkli ve uzun sunumun sektörün son yıllardaki en geniş katılımlı ve ses getiren etkinliklerinden olduğunu da belirtelim.
Basım ve ambalaj sektöründe Türk firmalarının uluslararası arenada boy göstermeleri ve etkinlikleri her geçen gün artıyor. Geçen ay Almanya’da kapılarını açan ve 21 Türk firmalarının katıldığı Fachpack 2018 katılımcı ve ziyaretçi sayısını arttırdı.
Ambalaj ve etiket alanındaki Türk firmalarının dünya çapında etkinliği ve geniş coğrafyalarda pazar bulması sektörün önünü açan bir durum. Önümüzdeki günlerde Paris’de yapılacak olan All4Pack Ambalaj Fuarı’na da 60’ın üzerinde Türk firmasının katılması bekleniyor. Ülkemizde her yıl kapılarını açan Avrasya Ambalaj Fuarı da büyümeye devam ediyor. Fuara 40’ın üzerinde ülkeden 1100’ün üzerinde katılımcı ve 100’den fazla ülkeden 60 bin civarında ziyaretçi bekleniyor.
İç pazarda sıkışan sektör çıkışı ihracatta arıyor ve bazı dönemsel olumsuzluklara rağmen gelişmesini sürdürüyor.
Bu sayımızın dosya konusu Konya. Dosya dolayısıyla Konya’daydık ve çeşitli sektör bileşeni firmaları ziyaret ederek değerlendirmelerini aldık. Sektörün, ticari baskı, ambalaj, reklam, kağıt, makine üreticisi ve baskı sonrası firmalarının temsilcileri ile yaptığımız röportajlarımız Konya Dosyası bölümümüzde.
Konya, hem kendi dinamikleri hem de yakın çevresindeki kentlerde ihracata çalışan firmaların yoğunluğu dolayısıyla ülkemizin diğer bölgelerine göre nisbi olarak daha hareketli. Bu dinamiğin bütün ülke sathına yayılmasını diliyoruz.