Türkiye’deki ilk ticari Screen inkjet etiket baskı makinesi Sade Ofset’in buklet ve promosyon etiket işleri için kullanılacak.
Yatırım dolayısıyla Sade Ofset tesislerinde gerçekleştirilen etkinliğe Screen üst düzey yetkilileri de katılarak matbaacılarla bir araya geldiler.
(İstanbul) Sade Ofset Screen Treupress JetL350UV+ inkjet dijital baskı makinesine yatırım yaptı. Türkiye’deki ilk Screen ticari inkjet baskı makinesinin kurulumu dolayısıyla Screen GP Europe, Screen Türkiye Temsilcisi Elektroser ve Sade Ofset’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe sektörden çok sayıda ziyaretçi katıldı. “Değişim için değişin” sloganı ile lanse edilen etkinlikte Elektroser Genel Müdürü Öncü Güyer’in sunumu değişim temalıydı. Sade Ofset’in İstanbul Yüzyıl Matbaacılar Sitesi’ndeki tesislerinde 18 Eylül tarihinde gerçekleştirilen etkinlikte canlı demolar gerçekleştirilip, çeşitli baskı altı malzemeleri üzerine basılmış iş örnekleri sergilendi.
Kurulum dolayısıyla Screen üst düzey yöneticileri de Sade Ofset tesislerindeydiler. Screen GP Europe’dan Başkan Takanori Kakita, Satış ve Operasyonlar Koordinatörü Yui Yamada, Bölge Satış Müdürü Mark Sherman, Screen Graphic Solutions Co. Global İş Direktörü Yukiyoshi Tanaka etkinlikte yer alarak ziyaretçilerle bir araya geldiler.
Screen Truepress JetL350UV+ inkjet dijital baskı makinesi 6 renkli 35 cm eninde bobin işleyen bir makine. CMYK + beyaz + orange renklerle geniş bir renk gamutu elde eden makinede bir de corona ünitesi var. Dakikada 60 metre hıza ulaşan 1200 dpi çözünürlükteki makinede beyaz baskıda bu hız 30 metreye iniyor. Vargel soğutma sistemi ile herhangi bir deformasyon olmadan basılan ince malzemelerin arka yüzüne baskı yapmak veya ikinci bir geçişle katma değeri arttırıcı uygulamalar yapmak mümkün. Yeni düşük migrasyonlu mürekkepler ile gıda güvenliği kriterlerini karşılayan makine Screen’ın kendi yazılımları ile çalışıyor. Truepress JetL350UV+ elektrik sarfiyatında da avantaj sağlıyor. Makinenin giriş ve çıkışı arasındaki mesafe 8 metre. Beyaz baskıdan sonra ve çıkışta 2 UV kurutucu ile donatılan makinede beyaz dahil her renk için 3’er kafa bulunuyor.
“Bir Baskının Çok Ötesi”
Elektroser Genel Müdürü Öncü Güyer “Bir Baskının Çok Ötesi” başlıklı sunumunda matbaacının baskı tedarikçiliğinden pazarlama tedarikçiliğine dönüşüne vurgu yaparak mavi yakalıdan beyaz yakalıya geçiş üzerinde duruyor. Ambalaj ve etiketin dünya gıda ve ürün israfının azaltılmasında çok kritik bir rolü olduğunu, markaların yeni paket ve etiket çalışmalarına hız verdiğini belirten Güyer Etiket Trendleri 1 ve 2 diye sınıflandırdığı değerlendirmelerinde özetle şunları söylüyor.
“Etiketleme global bir girişim olarak tedarik zincirinin her aşaması ile kesişir. Firmalar etiket çözümlerini etkin olarak ne şekilde işleme alacaklarını ve sürdürebileceklerini, kurum içi etiket değişikliklerini nasıl destekleyeceklerini ve işlerini büyüterek yeni pazarlara başarıyla girmek için nasıl ölçeklendireceklerini düşünmek zorundadırlar. Özelikle son üç yılda etiketler son derece karmaşık, esnek ve veri odaklı hale gelmek zorunda kaldılar. Etiketleme iki modlu tedarik zincirini kontrol ediyor. Uygun etiket çözümlerini tedarik zincirinin bütün paydaşları ile paylaşan firmalar etkinliklerini arttırır ve müşteri taleplerini başarı ile karşılar. Etiketin başarısı yazılımdan da ötededir. Firmalar etiketlerinin başarısı için danışmanlarla çalışmaktalar.
Bizim ülkemizde dijitalleşme en büyük zorluk. Dijitalleşme tüm endüstrilerde devrim yapıyor. Özellikle gelecek iki yılda hayal edilemeyecek gelişmeler bekleniyor. Ambalaj üreticileri birçok sektöre uyum sağlamak zorunda kalacaklar. Bu aynı zaman inanılmaz fırsatları beraberinde getiriyor. Dijitalleşebilen her şey dijitalleşecek. Bununla ilgili size bir örnek vereyim. Amsterdam’da kayıp su kaçak oranı % 3’müş. Ülkemizin bazı bölgelerinin su kayıp kaçak oranı çok yüksek. Bizim üstünden geçip gittiğimiz rögar kapaklarının her birine alıcı-verici sistemler koymuşlar. Altından ne kadar su gidiyor diye ölçüyorlar. Bu verilerle nüfusun nasıl hareket ettiğini anlıyorlar. Yazın daha çok tatile giden bölgeye su fazla kullanılmaz diye basıncı azaltıp, kışın arttırıyorlar. Adamlar bunları hesaplıyor. Biz ise üstüne basıp geçiyoruz.
Hayatımızın, işimizin her alanında ne oluyorsa dijital olacak. Sadece teknoloji değil müşteri faydası ve gereksinimlerini anlamak başarı getirecek. En iyi teknolojiyi de alsan müşterini anlamıyorsan çok başarılı olamayacaksın.
Linkedin’de dolaşan bir karikatürde olduğu gibi, kim değişim ister denilince, herkes el kaldırıyor; kim değişmek ister denilince, kimse el kaldırmıyor. Yani herkes kendinden çok memnun… Özeleştiri yapmıyoruz. Katma değerli işlerde verilen hizmeti bir üst seviyeye taşıyınca kazanç artıyor.
Müşterimizin müşterisini anlamalıyız. Müşterimizin bizi baskı tedarikçisi olarak görmesini engellemeli, bizi pazarlama tedarikçisi olarak görmesini sağlamalıyız.”