Ankara Deneyim Merkezi’nin ardından İzmir Deneyim Merkezi ile Mimaki müşterilerinin ve kullanıcı adaylarının ihtiyaçlarını yetkili bayiler kanalıyla bölgesel olarak belirleyecek ve ihtiyaçlarına uygun, en doğru çözümü sunacak.
(İstanbul) Mimaki Eurasia, Temmuz ayının son gününde matbaa, dijital ve tekstil dünyasından dergilerin editörlerini ağırladı. Bu buluşma Mimaki’nin küresel ölçekte ve Türkiye’deki başarısının arka planını, teknoloji ve inovasyonun yanı sıra satış ve satış sonrası hizmet organizasyonu yönünden daha iyi anlamak için iyi bir fırsat oldu.
Mimaki, kullanıcılarının ve potansiyel müşterilerinin baskı deneyimlerini zenginleştirecek çözümler geliştirmeye odaklı ve İstanbul merkez ve Ankara’dan sonra bugünlerde İzmir’de başlatmakta olduğu “Deneyim Merkezi” konseptiyle, teknolojilerinin yanı sıra uygulamaları farklılaştıran, zenginleştiren inovasyonlarını kullanıcılarla birlikte, onların fikirlerini de sürece dahil ederek birlikte geliştirme yoluna gidiyor. Kullanıcı ve çözüm odaklı bu yaklaşımla Mimaki, müşterilerinin ihtiyaçlarını, uygulamak için çözüm aradıkları fikirleri pazar araştırmalarıyla saptıyor ve kullanıcı görüşlerini kendi çözümlerini geliştirmek için esin kaynağı olarak kullanıyor.
Kullanıcı fikirlerinin ürün geliştirme sürecine nasıl etki ettiğini anlatmak için Mimaki yetkilileri muhtelif örnekler veriyorlar. Bu süreç, her bir Deneyim Merkezi’nin gelecekte birer Ar-Ge Merkezi olması mantığıyla yönetiliyor. Mimaki Eurasia’nın İstanbul’daki merkezinde 31 Temmuz’da gerçekleşen buluşmada, bu yaklaşımla geliştirilmiş Mimaki teknolojileriyle ilgili kapsamlı bilgi edinme şansımız oldu.
Dijital geniş format baskı çözümlerinde Türkiye’de pazar lideri
Ağustos 1975’de Mimaki Engineering şirketinin Japonya’da kurulduğunu hatırlatan Arjen Evertse, 2015’te şirketin Tokyo Nikkei borsasında 1. sayfaya yükselmesinin şirketin büyümesi ve geleceği açısından önemli bir destek olduğuna dikkat çekiyor. Şirketin küresel çapta 1580 çalışanı var. Satışlarının sektörler itibarıyla dağılımı şöyle: Reklam % 47,6, endüstriyel % 30.6 ve tekstil % 11,2.
Son on yılda Mimaki küresel ölçekte ofisler açarak büyüme politikası izliyor. Mimaki küresel ölçekte yaygın bir satış ve servis ağına sahip. Japonya’nın yanı sıra EMEA (Hollanda, Fransa, Almanya, Litvanya, İtalya, Türkiye); ABD, Çin (4 ofis), Tayvan, Hindistan, Endonezya, Singapur, Avustralya ve Brezilya’da ofisleri bulunuyor.
Arjen Evertse’nin aktardığı, Mimaki’nin Türkiye’deki büyüme hikayesine çarpıcı rakamlar eşlik ediyor: Fabrikadan Türkiye satışları 2017’de 2016’ya göre % 166 ve 2018’de 2017’ye göre % 125 artmış… Infosource araştırmasına göre, Mimaki Türkiye’de % 26 pazar payına sahip. Satış, pazarlama, operasyon, teknik destek ve muhasebe departmanlarından oluşan ve 17 çalışanı olan şirketin satışlarında reklam sektörünün % 30.2, endüstriyel pazarın % 32,7 ve tekstil sektörünün % 37.1 payı var. Arjen Evertse, küresel ölçekteki satış oranlarıyla uyuşmayan bu yüksek oranı Türkiye’de tekstil sektörünün büyüklüğüne bağlıyor. Belki bu yüzden, Mimaki Eurasia’nın Türkiye ofisi ve teknoloji merkezi de tekstil firmalarının yoğun olduğu Beylikdüzü OSB içerisinde yer alıyor.
Mimaki’nin Türkiye’deki büyümesinin dönüm noktalarına yakından bakınca, 2013 yılında İstanbul’da Mimaki Europe Istanbul Tech Center adıyla bir teknoloji merkezi açılmasının ilk adım olduğunu görüyoruz. Onu 2016’da limited şirket olarak Mimaki Eurasia’nın kuruluşu izledi. Mimaki 2017’de ithalat ve tedarik zinciri sağlamaya başladı, Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni ofisini açtı ve doğrudan bayilere hizmet vermeye başladı. 2018’de ise Ankara Deneyim Merkezi’nin açılışına tanık olduk. Genel Müdür Arjen Evertse, İzmir’den sonra diğer bölgelerde deneyim merkezleri kurulması konusunda bayilerle görüşmelerin sürdüğünü belirtiyor.
Genel Müdür Arjen Evertse Mimaki’nin hedeflerini şöyle sıralıyor: “Deneyim merkezleriyle bölgesel bir ağ oluşturmak ve diğer büyük kentlerdeki müşterilere daha yakın olmak, Mimaki’nin Türkiye’deki pazar lideri pozisyonunu güçlendirmek istiyoruz. Bugüne kadar Türkiye’ye odaklandık, bundan sonra hedefimiz Avrasya bölgesini Mimaki Europe’dan devralmak ve İstanbul’dan yönetmek. Mevcut sektörlerimize yenilikçi çözümler getirmek, Mimaki her sene yeni bir şeyler getiriyor, bu sene de farklı olmayacak. Beyaz eşya, tekstil gibi farklı endüstriyel sektörlere Mimaki çözümleri sunmak, farklı uygulamalar yapılan yan sektörlere biraz daha odaklanmak, Teknoloji 4.0 imkânlarını kullanıcılarımızla paylaşmak istiyoruz.”
“Deneyime katılın”
Mimaki Eurasia Pazarlama ve İletişim Birimi’nden Rana Seyyar, Mimaki’nin yeni ‘Deneyime Katılın’ sloganının önceki ‘Dünya hayal eder, Mimaki sunar’ sloganından türeyen, aslında global olarak bir ihtiyaçtan doğan bir slogan olduğunu belirtiyor. “Dünyada profesyonellerin yapmış olduğu araştırmalara göre satış süreçlerinde belirli ihtiyaçlar ortaya çıktı, nelerin eksik olduğu ortaya çıktı” diyen Seyyar, şöyle devam ediyor. “Biz insanlara bir başkasında var diye makine almak yerine insanlara bir satış sürecini deneyimlemeyi göstermek istedik. Mimaki makinesi kullanmak, sadece bir makine sahibi olmak değil, bir Mimaki deneyimi yaşamaktır. Mimaki kullanıcılarına doğru makine, doğru boya ve doğru iş entegrasyonu sağlıyoruz. Biz bir makine satmak yerine çözüm sunuyoruz. Bu çözüm kapsamında kullanıcıların makine almadan önce ve aldıktan sonra da tüm süreci yakından takip ediliyor. Tüm kullanıcı adaylarının eşsiz Mimaki deneyimini yaşamaları için her adım ‘kullanıcı odaklı yaklaşım’ ile tasarlanıyor.’’
Mimaki Eurasia profesyonel satış ekibiyle birlikte pazar araştırmaları gerçekleştirerek piyasada potansiyel kullanıcıların makineyi daha önce kullandılar mı, deneyimlediler mi, makinelerin teknik özelliklerini biliyorlar mı, nelere ihtiyaç duyuyorlar, araştırmış. Rana Seyyar, “Bu araştırmalar sonucunda deneyim merkezleri açmaya karar verdik” diyor ve ekliyor. “Ankara’da yetkili satıcımız Procolor ile birlikte Ankara Deneyim Merkezi’ni açtık. Üst katında Procolor ofisi, alt katında Mimaki makineleri var. Eylül başında İzmir Deneyim Merkezi’ni açacağız.”
Öncü ve tamamlayıcı çözümler
Mimaki Eurasia Bölge Satış Müdürü Burak Kaftanoğlu, Mimaki Eurasia satış ekibi olarak doğrudan satış yapmadıkları için süreç yöneticisi olarak, sanayide kullanıcıların nelere ihtiyacı olduğunu tespit ettiklerini ve aldıkları verileri Mimaki’ye ulaştırarak ürün geliştirmeleri sağlamaya çalıştıklarını belirtiyor. “Öncü ve tamamlayıcı çözümler sunmaya çalışıyoruz” diyen Kaftanoğlu reklam, endüstriyel ve tekstil sektörlerine yönelik ürünlerin yanı sıra, büyüklüğünü henüz kestiremedikleri 3D pazarı için ilk Mimaki 3D baskı makinesini (3DUJ-553) geliştirdiklerini hatırlatıyor. 3D’nin tamamen yeni bir pazar olduğunu vurgulayan Kaftanoğlu, “Pazarda Mimaki 3D makinesi özelliklerine sahip bir başka 3D makine yok” diyor ve ekliyor.
“Pazar gerçekten çok keyifli. Sağlık sektöründe, inşaat sektöründe, mimari yapılarda uygulamaları çok kolaylaştıran bir ürün. Gelişim süreçlerini sizlerle paylaşacağız. On milyondan fazla renkten oluşan bir renk kombinasyonuna sahip ve bu onu özel kılıyor. Tam renkli ve LED UV bir 3D makineniz varsa, gerçekten yapabileceklerinizin sınırı yok diyebilirim. Daha önce ürettiğimiz makinelerimizde bulunan, Mimaki’yi farklı kılan Mimaki’nin aynı temel özellikleri Mimaki 3D makinemizde de var.” Şeffaf boya ile saydam nesneler oluşturmak ve suda çözünebilir destek malzemesi de Mimaki 3D baskı makinesinin sıra dışı özellikleri arasında. Özellikle ortam aydınlatmasıyla şeffaf baskılar olağanüstü sonuçlar verebiliyor.
Mimaki birkaç yıl önce endüstriyel kumaş baskı makineleri üreten La Meccanica firmasını satın almıştı. Kullanıcıların talepleri üzerine kasası çok sağlam olan La Meccanica’nın Tiger’ına da Mimaki baskı teknolojisi adapte edilmiş. Saatte 385 metre kare süblime baskı yapan makine yüksek güvenilirlik, stabilite, yüksek kalite ve kullanım kolaylığı yanında hızı ve kesintisiz üretimiyle düşük işletme maliyeti sunuyor. Üzerindeki jumbo rulolar operatörün işini son derece kolaylaştırıyor. Berlin’de FESPA’da tanıtılan makineden Türkiye’ye de ilk satış yapılmış.
Büyük üreticiler için ön işlem, baskı, kumaş buhar fikse makinesi ve yıkama makinesiyle doğrudan kumaşa baskı üretim sistemi yakında Türkiye’de görülebilecek.
Kullanıcı odaklı teknolojik yaklaşım
Mimaki Eurasia Teknik Destek Süpervizörü Onur Çalhanoğlu, Mimaki teknik destek alt yapısıyla ilgili bilgi verdi. Mimaki Eurasia üç ana segmentte piyasadaki 3000’i aşkın kurulu makinesine, boya, teknik destek ve diğer iş çözümlerini 7 yetkili bayi üzerinden sunuyor. Mimaki’ye bağlı çalışan 37 teknik destek personeli ile kesintisiz hizmet sunuluyor. Ayrıca fuarlarda, tanıtım ve satış etkinliklerinde makinelerin kurulumu ve sorunsuz çalışmaları sağlanıyor.
Bayilerin Mimaki’ye doğrudan bağlı olmalarının avantajlarını Onur Çalhanoğlu şöyle sıralıyor: “Hızlı ve güvenilir destek, hızlı yönetilen garanti süreçleri, güncellemelerin ve iyileştirmelerin son kullanıcıya zamanında iletilmesi, ürünler hakkında geri bildirimlerin hızlı ve doğru şekilde toplanması, teknik servis personeline doğrudan ve ana dilde eğitim verilmesi, teknik dokümanlara erişim kolaylığı, global Mimaki birimleri ile tecrübe ve bilgi paylaşımı, Genel Müdür Arjen Evertse tarafından programlanan Teknik Destek Takip Sistemi (ISS) ile makine seri bazlı veri analizi.”
Mimaki Eurasia merkezinde kurulu makineler, aynı zamanda yılda birkaç kez düzenlenen ve sadece Türkiye’deki bayilerin değil, Avrupa’daki Mimaki teknoloji merkezlerinin yoğun olması durumunda Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden bayilerin de eğitiminde kullanılıyor.
Teknik destek kısmında Mimaki’nin ‘kullanıcı odaklı’ yaklaşımının en önemli göstergesi, makinelerde yazılımların (RasterLink6 RIP) Türkçe olması. Mimaki bu yazılımı geliştirme sürecinde, Türkçe karakterlerin sağlanması, cümle yapısının mini ekranlara uygun hale getirilmesinde yoğun emek harcamış ve bugün bu çabaların meyvelerini topluyor. Makineler için yedek parça ve stok takibi, son kullanıcılar için makine kurulum desteği ve kurulumların takip edilmesi, GreenGuard ve OEKOTEX sertifikalı Mimaki boyaları, müşterilerden alınan geri bildirim ve taleplerin değerlendirilmesi, kullanıcı odaklı yaklaşımın diğer unsurları. Mimaki’nin Ar-Ge bölümü sahada denemeler yaparak, müşteri taleplerini değerlendiriyor ve Mimaki merkeze bu verileri iletiyor.
Kesintisiz Boya Tedarik Sistemi (Uninterrupted Ink Supply System – UISS)
Mimaki’nin öne çıkan inovasyonlarından biri, Kesintisiz Boya Tedarik Sistemi (Uninterrupted Ink Supply System – UISS); dört renk baskıda kartuşlardan biri bittiğinde, sistem aynı renkte diğer kartuşa geçerek baskının kesintisiz devamını sağlıyor. Dördüncü nesli uygulamada olan MAPS (Mimaki Gelişmiş Pass Sistemi), baskıda geçişlere bağlı çizgiler oluşmasını önlüyor. Son yıllarda çıkan tüm Mimaki makinelerde yer alan Nozül Kontrol Ünitesi (NCU) baskı kafası ateşlendiğinde, ışın geçişi başladığında sensörlerle boya püskürtmeyen nozülü tespit ederek bildiriyor; kullanıcının komutuna bağlı olarak nozül temizlenip açılıyor. Nozül Kurtarma Sistemi (NRS), tıkalı nozülün numarasını kaydederek, bir sonraki geçişte yandaki nozülleri kullanarak boş kalan alanlara baskı yapılmasını ve baskının kesintisiz devamını sağlıyor. NCU ve NRS entegre çalışabiliyor ve operatör müdahalesine gerek kalmadan baskı devam ediyor.
Mimaki Sirkülasyon Sistemi (MCT), kapalı çevrimde düzenli sirkülasyon yapılarak, beyaz ve gümüş boyalarda çökelmeyi engellemek için geliştirilmiş. Mimaki Fine Diffusion (MFD), düz ve geçişli baskılarda düzgün baskı elde edilmesini sağlayan bir sistem. Waveform Kontrol Teknolojisi, kafalardan ateşleme yapılması için gönderilen sinyali kontrol ediyor. Sinyal boyaya uygun gönderilmezse nokta formu bozulabiliyor ya da istenilen yere atılamıyor. Teknoloji, Mimaki’nin her boya tipi ve kafa için özel geliştirdiği dalga boyu kullanımı sayesinde bu kontrolü yapabiliyor ve noktaların yuvarlak formda olmasını ve istenilen noktaya püskürtülmesini sağlıyor.
E-posta ile bilgilendirme, kullanıcının makine çalışırken iş yerinden ayrılmasına olanak tanıyor. Boya bitmesi veya herhangi bir arıza durumunda makine mail yoluyla kullanıcıyı bilgilendirebiliyor. Özellikle solvent baskılarda çok kullanılan Mimaki patentli 3-Aşamalı Isıtma Sistemi, boyanın malzemeye iyi sabitlenmesini ve hızlı kurumasını sağlıyor. RasterLink6 RIP’in Kalıplı Baskı özelliği ile pratik bir şekilde kalıplı baskı yapılabiliyor. Yeni nesil makinelerdeki ID Cut sistemi, makinenin bağlı olduğu bilgisayar ve sunucu ile ethernet ile bağlı olması durumunda kullanılabiliyor. Sistem, RasterLink6’nın atadığı barkodlar sayesinde, ayrı ayrı işlerin sonradan operatör müdahalesi olmadan kesilmesini sağlıyor.
Boşluksuz kesim işaretleri (Zero markin crop marks)
Kesim işaretleri arasındaki boşlukların azaltılarak, daha az malzeme kullanımı ve zaman tasarrufu yapılmasını sağlıyor. RasterLink6 RIP ile Pantone Renk Kataloğu ve Artista Renk ve Doku Kataloğu barındırıyor. Beş katmanlı baskı yapılabiliyor. Baskının ön tarafına ve arka tarafına iki farklı görsel basılabiliyor ve bu tek baskıda yapılıyor. Braille alfabesi uygulamaları UJF-3042/6042MkII, UJF-3042MkII Ex, UJF-7151plus makinelerde LH100 boyalarla yapılabiliyor. Mimaki RIP aynı zamanda Mimaki Profile Master (profil oluşturma), emülasyon (farklı makinelerde renk eşleme) ve kalibrasyon gibi renk yönetimi araçları da barındırıyor.
Akıllı otomatik baskı hatları (Internet of Things)
Mimaki makinelerinin mevcut üretim hatlarıyla iletişimini sağlıyor. Bunu MDL (makinelerin işlemlerini yöneten) ve SDK (çevresel birimlerle, müşterinin diğer makinelerinin Mimaki makineleriyle konuşmasını sağlayan) komutlarıyla başarıyor. Örneğin iki adet JFX200-2513 makinenin arasına kurulan bir robot kol, baskı yapılan malzemeyi kenara alıyor, basılacak malzemeyi makineye yerleştiriyor, baskıya devam etmesi için makineye sinyal gönderiyor, malzemeyi kaldırması için makineden sinyal alıyor ve iki makinede üretim operatörden bağımsız devam ediyor. Mimaki MDL komutlarını ve Mimaki Job Controller çözümünü Nesnelerin İnterneti uygulamasının ilk adımı olarak hayata geçiriyor.
Kullanıcı talepleri ve deneyimi, Mimaki için çok önemli. Mimaki yetkilileri, telefon kılıflarına, yer döşemelerine, farklı dekorasyon malzemelerine baskı gibi farklı uygulamalarla kendilerine gelen kullanıcıların talepleri için gerektiğinde aylarca denemeler yaparak en uygun çözümü bulmak ve sunmak için çalıştıklarını ifade ediyorlar.