Önder BABATAŞ / Matset A.Ş. Etiket ve Ambalaj Satış Temsilcisi
2011 yılında gerçekleşen Hannover Sanayi Fuarı’nda hayatımıza, 2016 Drupa fuarı ile de sektörümüze giren Endüstri 4.0 kavramını dijital dönüşümün başlangıcı gibi tanımlayabiliriz.
4. Sanayi Devrimi olan Endüstri 4.0, birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri aktarımını ve yapay zekâlı üretim robotlarının birbirine entegre çalışmasını esas almaktadır. Her ne kadar kulağa ürkütücü gibi gelse de bu durum ile günün birinde karşılaşacağımızı hepimiz biliyorduk.
İnsan gücünün ikinci planda kalması işsizlik rakamlarının artacağını düşündürse de gerçek biraz daha farklıdır. Çalışan sayısının azalmayacağı sadece farklı niteliklere sahip çalışanlara ihtiyaç duyulacağı öngörülmektedir. Su ve buhar gücünün kullanılmaya başlanması sonucu ortaya çıkan 1. Sanayi Devrimi’nde yaşananlar bu görüşü desteklemektedir. İnsan gücü fiziki efor gerektiren işler yerine daha farklı görevleri yerine getirmeye başlamıştır. Günümüzde de fabrikaların üretim hatlarında çalışan kişilerin daha çok yazılım ve operatörlük gibi alanlarda çalışmaya başlayacağı öngörülmektedir.
Her geçen gün bilgiye ulaşmanın kolaylaştığı, dinamik ve hızla globalleşen dünyada bu tarz yeniliklere ayak uydurmak kaçınılmazdır. Bu sanayi devriminin etkisi ile günümüzde yaygın olan marka bağımlılığı yerini yavaş yavaş fayda bağımlılığına bırakacaktır. Üretim yapan fabrikaların kabuk değiştirmeye başlaması sosyal hayatlarımızı da etkileyecektir. Artan üretim hızı ve kalitesi rekabet için yeterli olamayacak ve en çok üreten değil müşteri talebini en iyi karşılayan ürünler pazarda öne çıkacaktır.
Temsilciliğini yaptığımız HP Indigo, uzun süre önce tanıtımını yaptığı HP PrintOS uygulaması ile size her zaman üretiminizi takip ve kontrol etme olanağı sunarak bu alanda kullanıcılarına Endüstri 4.0’ın kapılarını açmaktadır. PrintOS uygulaması sayesinde 7/24 üretiminizi takip edebilir, HP Indigo Dijital Baskı Makinenizin son durumunu ve baskı adetlerini görebilir ve performansınızı ölçebilirsiniz. Dijital artık geleceğin değil günümüzün teknolojisidir.
Bilgi teknolojilerinin gelişmesi, dijital ve elektronik aletlerin daha sık kullanılması süreciyle başlayan 3. Sanayi Devrimi’ne çabuk ayak uyduran firmaların üstün başarısı bu devrimin devam ve tamamlayıcısı olan Endüstri 4.0’a çabuk adapte olmanın önemini ortaya koymaktadır.
“2000 yılından bu yana, Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerin yarısından fazlasının yok olmasının tek sebebi dijitalleşmedir” Pierre Nanterme, Accenture CEO’su.