Geçtiğimiz Ocak ayından bu yana renkli Ricoh Pro C9100 dijital baskı makinesiyle renkli kitap, yıllık rapor, okul yıllıkları dahil yeni hizmet kalemleriyle dijital baskı portföyünü genişleten ve arttıran Step Repro renk ayrımı ve iki CtP cihazıyla hem termal hem konvansiyonel kalıp pozlama hizmeti vermeye devam ediyor.
Step Repro, İvedik Organize Sanayi Bölgesi 88 Oto Sanayi Sitesi’ndeki merkezinde toplam 16 kişilik kadrosuyla grafik tasarım, dijital baskı ve kalıp hizmetleriyle matbaa müşterilerinin çözüm ortağı olmayı sürdürüyor.
“Bu son kur artışlarına daha gerçekçi fiyat belirleme yönünden bir zorunluluk olarak bakılmalı”
Step Repro’da Bayram Bakır, sorularımızı yanıtladı.
İşinizde dijitalin ve reprodüksiyon hizmetinin oranı ne yönde değişti?
Matbaa müşterilerimiz eskiden düşük adetli baskı taleplerini yapamayacaklarını söyleyip geri çeviriyorlardı artık bu tip işleri geri çevirmeyip bize gönderiyorlar bu sayede hem bizim iş hacmimiz artıyor hemde müşterilerimiz kendi müşterilerinin tüm işlerine cevap vermiş olup iş kaybı yaşamamış oluyorlar.
Kalıp tarafında ise matbaaların kâr marjları düşük olduğundan her iki taraf da gerçek maliyetlerini fiyatlarına yansıtamayıp bundan zarar görüyor Son kur artışı ile maliyetler astronomik düzeye yükseldi. Zaten kur artışından önce kalıp fiyatlarında % 10-15 artış olmuştu. Kurlarda oluşan artış ile 8-9 liraya aldığımız kalıbı 18-19 liraya alıyoruz.
Reprodüksiyon piyasasında arz fazlası mı var?
Piyasada hem repro atölyesi sayısı hem de CtP yatırımı yapan matbaa sayısı arttı. Sadece Matbaacılar Sitesi ve çevresinde 15-20 makine var. Kalıp tüketimi ayda 3500 ve üzerinde olan matbaalar CtP alıyorlar. Hem iş akışını yönetebilmeleri hem de maliyetleri nedeniyle CtP almaları gerekiyor. Hepsi birleşince piyasada da rekabet artıyor Arz artarken iş hacmi artmıyor.
Artık matbaaların 70 x 100 cm kalıp için müşterilerine sadece kalıp maliyetini en az 30 TL olarak hesaplamaları gerekiyor. Bu artış matbaa sektörüne yansıyacak. Dijitalde de en büyük üretim kalemlerinden kağıda büyük bir zam geldi. Kağıt fiyatları nerdeyse iki katına çıktı. Elektriğe de ciddi bir zam bekleniyor.
Bu son kur artışlarına matbaacılar ve dijitalciler ve kalıp hizmeti verenler için daha gerçekçi fiyat belirleme yönünden bir zorunluluk olarak bakılmalı. Maliyetleri yeni baştan hesaplayarak belirlenecek yeni fiyatlara kararlılıkla sahip çıkılması, gelecekteki risklere hazır olmamız için zorunlu hale geldi. Ham kalıp alış fiyatımız tam iki katına çıktı. Bu yansıtılmayacak bir maliyet artışı değil.
Kalıp bizim sektörümüzün can damarı. Sadece bizim yıllık 200 bin dolar civarında kalıp siparişimiz oluyor. Tüm sektörün kalıp tüketimini göz önünde bulundurursak bizim ülke olarak kalıp üretmemiz zaruridir.
Düşük tirajlı ve renkli kitaplar nereden geliyor?
Daha çok tıp kitapları, akademik kitaplar geliyor. Yıllık raporların ve yıllıkların ciddi bir oranı da dijitalde basılıyor. Okul yıllıklarının % 90’ı artık dijitalde basılıyor. renkli ve siyah beyaz dijitalde kitaba yoğunlaştık.
Son döviz kurları sıçramasını parantez içine alırsak, uzun vadede dijitalde hedefiniz ne olacak?
Yedi – sekiz senedir su bazlı mürekkeple bobinden baskı yapan inkjet dijital baskı sistemlerini araştırıyorum. Makine fiyatlarından çok üretim maliyetleriyle ilgileniyorum. Yatırım maliyetleri zaten yüksek; üretim maliyetleri de yüksek olduğunda yatırımın geri dönüşü bir hayli zorlaşıyor, neredeyse imkânsız hale geliyor. İlk görüşmeye başladığımızda bu makinelerin boyalarının fiyatları çok yüksekti yarı yarıya düşmesine rağmen hâlâ yüksek. Yurt dışında artık 3000 adetler bile dijital makinelerde basılıyor. Çünkü yurt dışında (Avrupa’da ve Kuzey Amerika’da) matbaaların maliyetleri çok yüksek ve dijital bu tirajlarda bile avantajlı hale gelebiliyor. Dijital hızı ve kalitesi yönünden ve gerektirdiği personel sayısı yönünden tercih ediliyor. Bobinden basan bir makinede iki personel ile bir baskı hattını idare edebiliyorsunuz. İster online ister off line makineler kullanabilirsiniz. İş profilinize göre seçim yapabiliyorsunuz. Çok ciddi zaman ve para harcamış olduğumuz bu projemizi devam ettirmekteyiz
Avrupada olduğu gibi ülkemizdede matbaaların ve dijitalcilerin bünyesine katması gereken bir sitem olduğuna inanmaktayız.
Kadronun dağılımı nasıl?
Grafik, dijital, repro bölümlerinde toplam 16 kişiyiz. Kadromuz kalabalık görünse de hem kaliteli hem hızlı iş üretmek ve teslimatı gününde yapmak için böyle bir ekip bulundurmak zorundayız. Hepsi seçilmiş arkadaşlardır. Grafik tasarımda 4, CtP bölümünde 3, dijital bölümünde 7 arkadaşımız var. İki arkadaşımız da hem grafik hem dijital işlerimizde bize destek oluyor.
Grafikte sadece RIP ve kontrol için mi bu kadro? Sıfırdan tasarım hizmeti veriyor musunuz?
Bir arkadaşımız gelen işlerin kontrolü ve RIP için, bir arkadaşımız sıfırdan tasarım için çalışıyor. İki arkadaşımız da hem kalıp hem de dijital bölümünde destek için çalışıyor. Sadece kendi müşterilerimiz için sıfırdan tasarım hizmeti veriyoruz. Dışarıya tasarım hizmetimiz yok. Zaten kalıp işinde müşterinin her işiyle ilgilenmeniz gerekiyor. Çok eski müşterilerimiz var gelen işte poblem olup olmadığına bakıp müdahale ediyoruz . Hem ticari olarak hem de dostluk itibarıyla onları hoş tutmak durumundayız. Elimizden geleni yapıyoruz ve bu da bize müşteri memnuniyeti olarak yansıyor.